Μια ιδιαίτερης περιφερειακής σημασίας συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διήμερο στην Πάφο και στην οποία θα συμμετέχουν τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών. Στόχος της συνάντησης που φιλοξενεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης, και στην οποία θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, του Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι η προώθηση της συνεργασίας στη βάση μιας θετικής προσέγγισης. 

Η τετραμερής συνάντηση της Πάφου έρχεται σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή σ’ ό,τι αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις και στοχεύει να στείλει μηνύματα τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής όσο και προς την κατεύθυνση της Ουάσινγκτον. Η σημασία της εν λόγω συνάντησης έγκειται στα εξής: 

–    Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής έχουν σημειωθεί σημαντικές πολιτικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα. Σε αυτές περιλαμβάνονται, ανάμεσα σε άλλα, οι συμφωνίες εξομάλυνσης μεταξύ των ΗΑΕ και ορισμένων άλλων αραβικών χωρών με το Ισραήλ, όπως επίσης η σύσταση και η λειτουργία του EMGF, οι οποίες ενισχύουν την προοπτική περαιτέρω διευρυμένης  περιφερειακής συνεργασίας στη βάση μιας θετικής προσέγγισης. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τριμερής ΥΠΕΞ Κύπρου – Ελλάδας – Λιβάνου

–    Σκοπός της συνάντησης είναι να ‘κτίσει’ στις θετικές εξελίξεις στην περιοχή για να διευρύνει και να ενισχύσει περαιτέρω την υπό εξέλιξη περιφερειακή συνεργασία, στη βάση θετικής ατζέντας και χωρίς αποκλεισμούς.

–    Είναι η πρώτη φορά, μετά την υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ (Abraham Accords) τον περασμένο Σεπτέμβριο, που οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και των ΗΑΕ συμμετέχουν μαζί σε συνάντηση στην περιοχή.

–    Η πραγματοποίηση και μόνο της συνάντησης αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η προσπάθεια αυτή, που αποτελεί βασικό πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου, αναγνωρίζεται και αποδίδει καρπούς και απτά αποτελέσματα.

–    Η χρονική συγκυρία πραγματοποίησης της συνάντησης, εντός τους πρώτου τριμήνου από την ανάληψη καθηκόντων της νέας Διοίκησης των ΗΠΑ, είναι επίσης σημαντικό, γιατί παρέχει μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για διαμόρφωση κοινών μηνυμάτων από χώρες της περιοχής για την περιοχή, προς τη νέα Διοίκηση που βρίσκεται στο στάδιο διαμόρφωσης της πολιτικής της στην ευρύτερη περιοχή. Η συμμετοχή σε αυτή των κατ’ εξοχήν εταίρων των ΗΠΑ στην περιοχή (Ισραήλ και ΗΑΕ), δεν μπορεί να παρά προκαλέσει άμεσα το ενδιαφέρον από πλευράς Ουάσιγκτον.

–    Η φιλοξενία της στην Κύπρο, δείχνει ότι ο ρόλος που διαδραματίζει η Κύπρος –έχοντας άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη– για διεύρυνση και ενίσχυση της συνεργασίας και του διαλόγου ως μέσου εδραίωσης της σταθερότητας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή τυγχάνει αναγνώρισης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο της συνάντησης, που θα αρχίσει την Παρασκευή, οι συμμετέχοντες υπουργοί αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις σε μια σειρά από περιφερειακά ζητήματα και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με επικέντρωση ανάμεσα σε άλλα στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο, ως επίσης στην κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη.

Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν, σημειώνεται, στην παρουσία υπηρεσιακών αντιπροσωπειών, επί στοχευμένων προτάσεων για ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων, και όχι μόνο, χωρών σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι, ανάμεσα σε άλλα, η αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων της, η οικονομική συνεργασία,  η ενέργεια, ο τουρισμός, η διαχείριση κρίσεων και η διεύρυνση των ανταλλαγών σε επίπεδο νεολαίας και ακαδημαϊκών/ερευνητικών ιδρυμάτων.

Στην Πάφο θα βρεθούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας και του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι. Ο ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχίγιαν, θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ θα εκπροσωπηθεί στη συνάντηση με τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου των ΗΑΕ Ανουάρ Γκαργκάς. 

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Ν. Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιήσει χωριστές συναντήσεις με τους προσκεκλημένους του. Το πρωί του Σαββάτου, οι συμμετέχοντες θα έχουν κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.