Η υγειονομική και οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού «γεννά εξαιρετικά μεγάλη ροή οικονομικών μεταναστών», εκτίμησε χθες Τετάρτη το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Πολλοί αποβιβάζονται στις ακτές του τουριστικού νησιού Λαμπεντούζα, υπό τα βλέμματα λουομένων παραθεριστών. Οι «αυτόνομες αποβιβάσεις στις ιταλικές ακτές» έχουν πλέον «πολλαπλασιαστεί μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα», σημείωσε το υπουργείο, αναφερόμενο στις μικρές βάρκες που διαπλέουν τη Μεσόγειο αναχωρώντας από τις ακτές χωρών της βόρειας Αφρικής χωρίς να αναχαιτίζονται.

Σχεδόν οι μισοί από τους περίπου 11.000 μετανάστες που αποβιβάστηκαν στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα αναχώρησαν από την Τυνησία και στην πλειονότητά τους είναι Τυνήσιοι, κατά τα επίσημα στοιχεία. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους αναχώρησαν από τη Λιβύη.

«Η ΕΕ πρέπει να επιληφθεί του ζητήματος αυτού αμέσως», να προχωρήσει την ανακατανομή των νεοαφιχθέντων, «ειδικά σε αυτή τη φάση υψηλού υγειονομικού κινδύνου», έκρινε χθες Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος εκφράστηκε μέσω Facebook.

Πάνω από 300 άνθρωποι, οι περισσότεροι Τυνήσιοι, έφθασαν στη Λαμπεντούζα τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη με 13 πλεούμενα. Η εξέλιξη αυτή αύξησε σε πάνω από 1.000 το σύνολο των μεταναστών στο κέντρο υποδοχής, η θεωρητική χωρητικότητα του οποίου δεν ξεπερνά τους 95 ανθρώπους. Παρέμειναν κάποιες ώρες στο λιμάνι — μια γυναίκα φρόντιζε ένα μικρό παιδί, μια άλλη κράταγε στην αγκαλιά της ένα γατάκι — προτού πολλοί να επιβιβαστούν σε πορθμείο με προορισμό τη Σικελία, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Νωρίτερα χθες το ιταλικό λιμενικό σώμα ανακοίνωσε ότι οι ακτοφύλακες διέσωσαν περίπου εκατό μετανάστες που διέτρεχαν κίνδυνο καθώς η βάρκα τους είχε σχεδόν ξεφουσκώσει στα ανοικτά της Λιβύης, όπου καμία αρμόδια αρχή δεν θέλησε να επέμβει.

Η υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Λουτσιάνα Λαμοργκέζε συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Τυνησίας Κάις Σαΐντ και τον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησής του στην Καρχηδόνα για να εκφράσει την «έντονη ανησυχία» της Ρώμης για τη ραγδαία αύξηση της ροής μεταναστών από τη χώρα. Οι πτήσεις επαναπατρισμού προς την Τυνησία ξανάρχισαν τη 16η Ιουλίου και 80 υπήκοοι της χώρας έχουν επαναπροωθηθεί μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ενημέρωσαν χθες Τετάρτη οι υπηρεσίες της, διευκρινίζοντας πως εννοούν να «αυξήσουν τον αριθμό των επιστροφών σε εβδομαδιαία βάση»

Πηγή: Philenews / protothema.gr