H FlyGR8 ιδρύθηκε το 2018 ως Apollon Hellenic Jet με αντικείμενο τη ναύλωση πτήσεων (charter) από το Ηράκλειο και άλλα σημεία της Ελλάδας, ενώ πρόεδρος στο αρχικό διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας διετέλεσε ο πρώην εκτελεστικός πρόεδρος της κυπριακής Helios Ανδρέας Δράκου, όπως αποκάλυψε το περασμένο καλοκαίρι το Capital.gr. Το γεγονός ότι στο αρχικό δ.σ. βρισκόταν το πρώην κορυφαίο στέλεχος της Helios, ξυπνά, ενδεχομένως, μνήμες από τη συντριβή του Boeing 737-300 στο Γραμματικό το 2005, αν και ο ίδιος, όπως και οι υπόλοιποι που κατηγορήθηκαν για την αεροπορική τραγωδία, έχουν αθωωθεί.
 

Τα μεγέθη

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2018, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, η νεοσύστατη αεροπορική εταιρεία εμφάνισε κύκλο εργασιών 149,2 χιλ. ευρώ και ζημιές 174,3 χιλιάδων ευρώ. Αντίστοιχα, το 2017 η Apollon Hellenic Jet (προτού μετεξελιχθεί σε FlyGR8) είχε μηδενικό τζίρο και ζημιές μόλις 3,9 χιλ. ευρώ.

Η εταιρεία για τη χρήση του 2018 εμφανίζει συσσωρευμένες απαιτήσεις 299 χιλ. ευρώ έναντι 11,5 χιλ. ευρώ, ενώ οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις έχουν αυξηθεί σε 261,3 χιλ. ευρώ από περίπου 10 χιλ. το 2017. Οι παροχές προς τους εργαζομένους της, που διαμορφώθηκαν σε 136,4 χιλ. ευρώ- ήταν μηδενικές το 2017- αντιπροσωπεύουν το 91% του κύκλου εργασιών. Τα λοιπά έξοδα και ζημιές, που δεν διευκρινίζεται σε τι αφορούν, καθώς η FlyGR8 δημοσιεύει ισολογισμό – ατομικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις πολύ μικρών οντοτήτων, διαμορφώνονται σε 186,7 χιλ. ευρώ από 3,9 χιλ. ευρώ το 2017.

Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην εκτέλεση πτήσεων charter, διαθέτει καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο 24 χιλ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 45,4 χιλ. ευρώ.

Η FlyGR8/ Apollon Hellenic Jet είναι η μετεξέλιξη της εταιρείας Cyprotel Corfu Almiros. Όπως προκύπτει από απόφαση (28/02/2018) της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της τελευταίας, που έχει καταχωρηθεί στο ΓΕΜΗ, ο σκοπός της Cyprotel Corfu Almiros, που μετονομάστηκε σε Apollon Hellenic Jet, τροποποιήθηκε, ώστε η εταιρεία να είναι σε θέση να αναπτύσσει δραστηριότητες αερομεταφορέα. Με έτερη απόφαση, του περασμένου μόλις Ιουλίου, η επωνυμία της Apollon Hellenic Jet ορίστηκε ως FlyGr8, ενώ ως νέα έδρα της ορίζεται ο Δήμος Θέρμης.

Υψηλού ρίσκου ο κλάδος των αερομεταφορών

Δεδομένου ότι, κατά το καταστατικό της, έχει ως σκοπό την ανάπτυξη και οργάνωση των δραστηριοτήτων αερομεταφορέα για την παροχή υπηρεσιών στον τομέα των δημοσίων αεροπορικών μεταφορών εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας με τακτικές η έκτακτες πτήσεις, μένει να φανεί εάν η FlyGR8 εκτός από charter θα προχωρήσει στην υλοποίηση εμπορικών πτήσεων.

Πάντως, ο υψηλός ανταγωνισμός και το αυξημένο λειτουργικό κόστος έχει καταστήσει αντίστοιχα εγχειρήματα βραχύβια, με μία από τις πρόσφατες περιπτώσεις αερομεταφορέων με προβλήματα να είναι η Astra Airlines. Η τελευταία προχώρησε, αιφνιδίως, σε ακυρώσεις πτήσεων το προηγούμενο σαββατοκύριακο, ενώ σήμερα εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει η αεροπορική, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, για την εξέταση των αιτημάτων αποζημίωσης των επιβατών της.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Πηγή: Capital.gr