Πιάτα που ξεχωρίζουμε για τις φίνες γεύσεις τους και εστιατόρια που μας ανυπομονούμε να μας φροντίσουν ξανά με τη γενναιόδωρη φιλοξενία τους.
 
 
Dino Bistro Café
Κοιτάζοντας το μενού βρήκα αρκετές ασυνήθιστες και δελεαστικές προτάσεις που σίγουρα δεν σε φτάνει μια επίσκεψη για να τα δοκιμάσεις όλα. Αγαπημένο το πιάτο-υπερπαραγωγή Tuna Tataki, που έρχεται στο τραπέζι με συνοδεία ομίχλης σαν να έκανε γκεστ εμφάνιση στα βραβεία Γκράμι. Το απολαμβάνουμε τόσο οπτικά, όσο και γευστικά, η σαλτσούλα είναι μοσχοβολιστή και πικάντικη, ελαφρώς γλυκιά και κρεμώδης από το γάλα καρύδας. Γλάδστωνος 137, Λεμεσός, 25762030, Δευτέρα-Κυριακή 07:30-23:45. Διαθέσιμη και υπηρεσία delivery μέσω της ιστοσελίδας dinobistro.com, bolt.food, foody.
 

 
Moondog’s Bar & Grill
Το μαγαζί δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, θα το ξέρεις σίγουρα, από τα events που διοργανώνει, όπως τα Φεστιβάλ Μπίρας ή το Whiskey Experience. Εκ πρώτης όψεως, μιλάμε για μια ζεστή, καλόγουστη  μπιραρία, όπου θα δεις τον αγώνα, θα ακούσεις τη ροκιά σου και θα πιεις την μπίρα σου. Αφήνοντας για λίγο όμως τα στερεότυπα, ανοίγοντας το μενού, θα εκπλαγείς ευχάριστα γιατί εκτός από τα τυπικά πιάτα που αναμένεις να βρεις, προσφέρονται ευφάνταστες σαλάτες, ορεκτικά και κυρίως γεύματα από τη διεθνή κουζίνα, υγιεινά πιάτα με superfoods και ένα πολύ περιεκτικό μενού για παιδιά γιατί όλοι είναι ευπρόσδεκτοι εδώ (ακόμα και τα ζωάκια σας). Για κυρίως, παίρνουμε ένα Straffe Hendrik Μπέργκερ, με σάλτσα από την ομώνυμη μπίρα με μέλι, τραγανό μπέικον και τηγανητά κρεμμύδια. Η μπίρα Straffe Hendrik Quadrupel που αποτελεί τη βάση της σάλτσας, είναι μια βελγική μπίρα με πλούσια και γεμάτη γεύση με βαθύ σκούρο χρώμα που αφήνει στο στόμα ζεστή επίγευση φρούτων. Έχει επίσης 11% αλκοόλ! Άρα, αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει την ξεχωριστή αυτή μπίρα, αλλά θέλει να περιορίσει τις πιθανότητες ενός θετικού άλκοτεστ, το μπέργκερ είναι η τέλεια λύση. Το μπιφτέκι είναι ζουμερό και μύριζε γκριλ, τα ψωμάκια θεόρατα και αφράτα και η σάλτσα γλυκιά και πλούσια με ευδιάκριτες νότες από το αλκοόλ (λίγο σαν αλκοολούχο barbeque sauce). Μυκηνών 7, Λευκωσία, 70006300, Δευτέρα-Κυριακή 12:00-02:00. Διαθέσιμη και υπηρεσία delivery μέσω Wolt ή Foody.

 

 
Just Italian
Η πρώτη φορά που πήγα στο εστιατόριο Just Italian ήταν πριν δέκα χρόνια στο Παραλίμνι. Είχα φάει τότε μία εξαιρετική σούπα, την οποία θυμήθηκα ξαφνικά πριν λίγες μέρες. Έτσι, επέστρεψα για ένα γευστικό 10 year challenge, αυτή τη φορά στη Λευκωσία. Φυσικά, το πρώτο πράγμα που παρήγγειλα ήταν η σούπα αστακού βελουτέ, η όλη αιτία της επίσκεψής μου. Ευτυχώς, ήταν τόσο καλή όσο θυμόμουν. Πραγματικά είναι μια από τις πιο νόστιμες σούπες που έχω φάει. Όσο την τρως σε πλημμυρίζουν ζεστές γεύσεις και μυρωδιές, σε αγκαλιάζει τρυφερά η βελούδινη υφή και σε μαγνητίζει το πανέμορφο απαλό κεραμιδί χρώμα. Για κυρίως, προτίμησα τα ravioli salmone, δηλαδή ραβιόλια γεμιστά με φρέσκο σολομό μαγειρεμένα σε κρεμώδη σάλτσα με παντζάρι και άνηθο. Απ’ ό,τι φαίνεται τελευταίως, έχω μια μεγάλη αδυναμία στα ροζέ πιάτα και μέχρι τώρα δεν με έχει απογοητεύσει κανένα τους. Τρομερά απολαυστικό, με τέλεια υφή, από εμφάνιση σκίζει και η γέμιση είναι πραγματικά εξαιρετικά νόστιμη. Μου ξύπνησε παρόμοιους γευστικούς κάλυκες όπως τη σούπα, λόγω της όμοιας ζεστής, αρωματικής και πλούσιας umami γεύσης. Αντρέα Χάλιου, Έγκωμη, 22780600 Δευτέρα-Κυριακή 12:00-00:00 /Λεωφόρος Κάππαρη, Παραλίμνι, 23744300, Δευτέρα-Παρασκευή, 15:00-23:00, Σάββατο-Κυριακή 12:00-23:00. Διαθέσιμη υπηρεσία delivery και take-away.

Nom
Το χαριτωμένο αυτό μαγαζάκι πλημμυρίζει με τη γαργαλιστική μυρωδιά του φρεσκοαλεσμένου καφέ και ταυτόχρονα, στον αέρα προστίθενται οι γλυκόξινες γεύσεις μήλου και πιπερόριζας από τους φρέσκους χυμούς της στιγμής. Τριγύρω κάθονται πολλά γελαστά και φρέσκα μουτράκια σ’ ένα ντεκόρ που θυμίζει κάποιο φρέσκο εναλλακτικό καφέ του Λονδίνου. Το πιάτο που παραγγέλνω είναι το Red Pasta με ζυμαρικά ζυμωμένα με παντζάρι, φρέσκους κύβους παντζαριού, αναρή, πινόλια, ξύσμα λεμονιού και τρίμματα γλυκοπατάτας. Οι γεύσεις ήταν πρωτόγνωρες και περίεργα απολαυστικές. Ήταν ένα πολύ νόστιμο πιάτο που πραγματικά δεν χορταίναμε να τρώμε. Είχε ιδιαίτερα ζεστές γεύσεις με μικροσκοπικές νότες γλυκού, ξινού, γήινου, ουσιαστικά λίγο απ’ όλα σε μια ανεπιτήδευτη, σχεδόν γιαγιαδίστική ενορχήστρωση. Θύμιζε έντονα τα χωριάτικα μακαρόνια που τρως στη γιαγιά σου δηλαδή, αλλά σε μια σύγχρονη εκδοχή σερβιρισμένη στις πενήντα αποχρώσεις του ροζ. Αγίας Ελένης και Στασάνδρου, Λευκωσία, 22777077, Δευτέρα-Παρασκευή 7:30-16:30, Σάββατο-Κυριακή 10:00-18:00.

Sawa
Τα falafel, οι ρεβιθοκεφτέδες δηλαδή, θεωρώ ότι είναι η αχίλλειος πτέρνα της ανατολίτικης κουζίνας. Πραγματικά το βρίσκω σχεδόν ακατόρθωτο να πετύχει η σωστή ισορροπία σε αυτό το κεφτεδάκι ώστε να είναι αφράτο και ταυτόχρονα τραγανό και πολύ εύκολα μπορεί να καταλήξει υπερβολικά τραγανό, υπερβολικά σφιχτό ή ακόμη και γλοιώδες. Το συγκεκριμένο, ήταν ακριβώς όπως έπρεπε, το καλύτερο που έφαγα μέχρι τώρα. Κλήμεντος 31, Λευκωσία, 22766777, Δευτέρα-Κυριακή 11:00-00:00.

 

 
Sexy Fish
Ξεκινάμε με τις αλοιφές τους, τα γνωστά σε όλους συνοδευτικά ενός τυπικού ψαρομεζέ, φτιαγμένα όμως με ένα ιδιαίτερο ζήλο και φροντίδα. Το αποτέλεσμα είναι πολύ νόστιμο, ειδικά όσον αφορά την έντονα καψαλισμένη, καπνιστή και σκορδάτη μελιτζανοσαλάτα. Ο λευκός ταραμάς, κι αυτός πολύ απολαυστικός, νιώθεις έντονα στον ουρανίσκο σου τη θάλασσα, μιας και γίνεται με ολόφρεσκο και αυθεντικό αυγοτάραχο χωρίς οποιαδήποτε άλλη περιττή παρεμβολή. Στη συνέχεια παραγγέλνουμε γεμιστά αμπελόφυλλα, αλλά αντί για κιμά στη γέμιση, έχει γαρίδες. Τα βλέπεις, μοιάζουν με τα κουπέπια της γιαγιάς σου. Τα γεύεσαι. Δεν είναι σε καμία περίπτωση τα κουπέπια της γιαγιάς σου. Κι όμως είναι και τα δύο πιάτα εξίσου νόστιμα. Το αποτέλεσμα σε πιάνει εξ απροόπτου γιατί γεύεσαι κάτι οικείο και γνώριμο αλλά συνάμα κάτι εντελώς καινούριο. Ονασαγόρου 45-47, Λευκωσία, 22 666600, Δευτέρα-Σάββατο 18:00-23:00.

 

 
Παντοπωλείο Καλή Όρεξη
Πολύ όμορφος χώρος, γουστόζικος και πεντακάθαρος, τόσο αισθητικά όσο και κυριολεκτικά. Η εξυπηρέτηση ευγενέστατη, υποδειγματική. Το μενού πάνω κάτω μένει σταθερό, όμως ο chef έχει την ευκαιρία να βγάλει το δημιουργικό του άχτι πάνω στον πίνακα με τα πιάτα της ημέρας, όπου αλλάζουν αναλόγως εποχής και τι υπάρχει φρέσκο στη λαϊκή αγορά. Τα πιάτα της ημέρας, πάντως, μπορούν να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς πελάτες μιας και προσφέρει πάντοτε 9 επιλογές, όπου πάντα συγκαταλέγονται πιάτα χορτοφαγικά, κρεατοφαγικά (με όλα τα είδη κρέατος), δύο ειδών όσπρια και ψάρι. Αγαπημένο πρώτο οι τραχανοκεφτέδες με χαλλούμι και μαρμελάδα ντομάτας. Δεν έχω ξαναδοκιμάσει κάτι ανάλογο και μου κίνησε πολύ την περιέργεια. Λοιπόν, δεν θα το πιστέψετε αλλά όλη η γεύση του τραχανά με το χαλλουμάκι του διατηρείται αλώβητη και ανόθευτη εκεί μέσα, σ’ έναν κεφτέ. Πολύ νόστιμο και πρωτότυπο! Μετοχίου 38, Λευκωσία, 22675151, Δευτέρα-Σάββατο 12:30-16:00, 19:30-23:00. Διαθέσιμη υπηρεσία delivery μέσω του τηλεφώνου 77774040, pantopoleiocy.com.

 
Βάλτου Ρίγανη
Ανεπιτήδευτα γουστόζικο και γλυκό μαγαζάκι, κρυμμένο στο βάθος της κοσμοπολίτικης-πια- Στοάς Κίζη και στην οδό Πρεβέζης στη Λευκωσία. Η σαλάτα με λάχανο, καρότο και πράσινο μήλο ήταν γλυκόξινη, δροσερή, τραγανή και χαρούμενα πολύχρωμη. Οι κολοκυθοκεφτέδες είναι νόστιμοι και μοσχοβολούσαν δυόσμο. Η ώρα της αλήθειας καταφθάνει όταν μας σερβίρουν ένα πανέμορφο πιατάκι με τριανταφυλλάκια και από πάνω  ξεροψημένο χαλλούμι, δροσερή λευκή σάλτσα γιαουρτιού και ολοκόκκινα σπόρια ροδιού που λάμπουν σαν ρουμπίνια. Το όλο στήσιμο θύμιζε πίνακα του Caravaggio. Το χαλλουμάκι είναι όσο καλό φαίνεται! Ερμού 106-108, Στοά Κίζη, Λάρνακα, 24400435, Δευτέρα-Κυριακή 12:00-23:00. Πρεβέζης 15, Λευκωσία, 22255545. Διαθέσιμη υπηρεσία delivery μέσω Foody.

Στου Ρουσιά
Τα διάσημα καλοηρκά, ένα καθόλου τυπικό πιάτο, που έχει γίνει το σήμα κατατεθέν του καταστήματος. Ουσιαστικά, πρόκειται για την παραδοσιακή κυπριακή εκδοχή των ραβιόλι με γέμιση από κιμά και μπόλικο τριμμένο χαλλούμι από πάνω, ονομάστηκε έτσι από το σχήμα τους, που θυμίζει καλογερικό σκούφο. Η πρώτη και μοναδική φορά που ήρθα σε επαφή με αυτά τα ραβιολάκια ήταν πριν χρόνια στου Ρουσιά και θυμάμαι είχα εντυπωσιαστεί. Τα τιμάμε σε κάθε μας επίσκεψη γιατί είναι al dente, ντελικάτα, βουτυράτα με πολύ νόστιμη γέμιση.  Δημοκρατίας 31 Α Άγιος Δομέτιος, Λευκωσία, Δευτέρα-Σάββατο 12:00-23:00, Κυριακή 19:00-23:00.

 
Τα Πιατάκια
Το πρώτο πράγμα που δοκιμάζουμε είναι το χαλλούμι τυλιχτό σε μπέικον και μαρμελάδα μάνγκο. Τραγανό μπέικον απ’ έξω, μαλακό τυρί από μέσα, περιλουσμένα με θεϊκή γλυκόξινη και ελαφρώς καυτερή σάλτσα μάνγκο. Τι να πω; Ο Harry και η Meghan της γαστρονομίας, το τέλειο ζευγάρι, ένα αντικειμενικά αγγελικά πλασμένο πιάτο, σίγουρα το αγαπημένο μου. Ακολουθεί το σουφλέ παστουρμά από καμήλα, κολοκάσι, χαλλούμι και πιπεριά jalapeno. Σίγουρα ένα πιατάκι με έντονη προσωπικότητα! Ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες γεύσεις σμίγουν μαζί σε αυτό το φωτιά-στα-Σαββατόβραδα- πικάντικο αλλά συνάμα ανάλαφρο και κρεμώδες συννεφάκι. Διακρίνεις, επίσης, μια υποψία καπνιστού και γλυκού. Απολαμβάνεται καλύτερα και διακρίνονται ξεκάθαρα οι γεύσεις όταν του επιτρέψεις λίγα λεπτά να κρυώσει. Νικόδημου Μυλωνά 7, Λεμεσός, 25745017, Δευτέρα-Σάββατο 18:00-23:00.

 

Περιοδικό Go, τεύχος 115.