Η Τουρκία με πρωτοφανή τσαμπουκά και με πανηγυρικό τρόπο έστειλε χθες το γεωτρύπανο Γιαβούζ στις ακτές της κατεχόμενης Κύπρου για την πραγματοποίηση της δεύτερη τουρκικής γεώτρησης εντός των κυπριακών θαλασσών. Η γεώτρηση εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στα 10 ναυτικά μίλια νότια των ακτών της Καρπασίας και στον άξονα Κώμα του Γιαλού-Βαθύλακας-Γαληνόπορνη. 
 
Στη συγκεκριμένη περιοχή είχε πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός. Οι σεισμογραφικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Καρπασίας, στον κόλπο της Αμμοχώστου, είχαν πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις μεταξύ των ετών 2015 και 2018.
 
Η πρώτη σεισμογραφική έρευνα πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2015, η δεύτερη μεταξύ Απρίλη και Ιούνη το 2017 και η τελευταία πριν από έναν χρόνο, μεταξύ Μάη και Ιούνη 2018. 
 
 
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, που έλαβε μέρος στον πανηγυρικό απόπλου του Γιαβούζ, είπε πως «σήμερα ξεκινά την πορεία του για την Ανατολική Μεσόγειο για να διεξαγάγει γεώτρηση στην Καρπασία». Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό «θα πραγματοποιηθεί μια γεώτρηση 3.300 μέτρων στην Καρπασία που βρίσκεται στον κόλπο της Αμμοχώστου της ‘τδβκ μας’», όπως χαρακτήρισε το κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών οι εργασίες του Γιαβούζ «θα ολοκληρωθούν σε τρεις μήνες περίπου» και για την πραγματοποίηση της γεώτρησης θα εργαστούν, όπως είπε, 140 άτομα «ξένοι και Τούρκοι». 
 
Στη συνέχεια ανέφερε πως η μόνη επιθυμία της Τουρκίας «είναι να βρούμε υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο και να υπηρετήσουμε το έθνος μας», ενώ υποστήριξε ότι «πάντοτε θα υπηρετούμε τη σταθερότητα, την ειρήνη και τη γαλήνη στην περιοχή και θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε». Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι πάντοτε υποστήριζαν τον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων του νησιού με δίκαιο τρόπο. Για άλλη μια φορά ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε πως οι ενέργειες αυτές αποσκοπούν σε αποκατάσταση της «αδικίας» από «τη δημιουργία τετελεσμένων». Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε μέχρι τέλους τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και της «τδβκ», ανέφερε. 
Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι η προσφυγή της «ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου σε παράγοντες εκτός της περιοχής ή στην ΕΕ με στόχο να δώσει νομιμότητα στις άνομες αποφάσεις της για ολόκληρο το νησί και να κερδίσει υποστηρικτές δείχνει την αδυναμία της και την κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει». Ανέφερε ότι «η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και κάθε εξίσωση που αφήνει τους Τ/κ εκτός είναι καταδικασμένη σε αποτυχία». Ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ακόμη ότι θέλει να προειδοποιήσει κάποιους παράγοντες εκτός της περιοχής, οι οποίοι συνεργάζονται με την «ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου», όπως αποκαλεί την κυπριακή κυβέρνηση.
 
«Μην κυνηγάτε ψευδαισθήσεις που δεν θα έχουν σε καμιά περίπτωση αποτέλεσμα. Μην γίνεστε μέρος των άνομων σχεδιασμών. Κανείς δεν θα μπορέσει να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο της Τουρκίας και του τουρκικού έθνους που συνεχίζεται με αποφασιστικότητα. Δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε τον σφετερισμό των δικαιωμάτων μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Επειδή η διαδικασία που ξεκίνησε με τη απόφαση για εθνικοποιήση του Φατίχ και του Γιαβούζ σημαίνει για τη χώρα μας την έναρξη ενός νέου οδικού χάρτη και το άνοιγμα μιας νέας σελίδας», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός. 
 
 
Ερντογάν: Έκφραση αποφασιστικότητας 
 
Η τελετή αναχώρησης του γεωτρύπανου Γιαβούζ για την Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί την πιο σαφή έκφραση της αποφασιστικότητας της Τουρκίας, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε γραπτό μήνυμά του για την τελετή αναχώρησης του δεύτερου τουρκικού γεωτρύπανου. 
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι η Τουρκία, η οποία είναι μια από τις τρεις εγγυήτριες χώρες στην Κύπρο έχει αυτό ως πρωταρχικό της στόχο. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικά της συμφέροντα και των Τ/κ στην περιοχή όπως πάντα μαζί. Σήμερα η τελετή που πραγματοποιήσαμε για να αποχαιρετίσουμε το πλοίο μας το Γιαβούζ αποτελεί την πιο απτή και σαφή έκφραση της αποφασιστικότητας της Τουρκίας. Πρώτα ο Αλλάχ πιστεύω ότι θα λάβουμε καλά νέα το συντομότερο και από την περιοχή που βρίσκεται τώρα ο Πορθητής μας και από το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ. Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι στο πλοίο μας Γιαβούζ επιτυχία. Μακάρι ο δρόμος του να είναι ανοιχτός», κατέληξε.