Μόνο για το 2015, περίπου 3,5 εκατομμύρια ενήλικες Ευρωπαίοι έκαναν χρήση κοκαΐνης, 1,8 εκατομμύρια χρησιμοποίησαν αμφεταμίνες και 1,3 εκατομμύρια έκαναν χρήση οπιοειδών. Οι χρήστες κάνναβης έφτασαν τα 23,5 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα, η κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως ηρεμιστικών, αναλγητικών και διεγερτικών, δημιουργεί επίσης αυξανόμενη ανησυχία.
 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της χρήσης και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει πληροφορίες σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατάχρησης ουσιών, για τη στρατηγική και τις δράσεις της.
 
Σκοπός των δράσεων είναι να μειωθούν οι κίνδυνοι και οι βλάβες που προκαλούνται από τα ναρκωτικά στην υγεία και την κοινωνία, καθώς και να εξασφαλιστεί ότι η θεραπεία που προσφέρεται στους χρήστες ναρκωτικών θα τους βοηθήσει να ανακάμψουν και να επανενταχθούν στην κοινωνία.
 
Μεταξύ άλλων, η ΕΕ έχει δημιουργήσει ένα Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) για την παροχή πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ένα συμβουλευτικό όργανο, το Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών για τα Ναρκωτικά (CSF).
 
Παράλληλα, το 2017 η ΕΕ ενέκρινε νομοθεσία που περιλαμβάνει τις νέες ψυχοτρόπες ουσίες («designer drugs») στον ορισμό των ναρκωτικών ουσιών και δημιουργεί σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών και έγκαιρης προειδοποίησης σχετικά με αυτές.
 
Σημειώνεται πως οι βλάβες που προκαλούνται στην υγεία από τα ναρκωτικά είναι μία από τις προτεραιότητες του σημερινού προγράμματος της ΕΕ για την υγεία.
 
Στα πολυάριθμα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για βοήθεια αυτών των ατόμων, περιλαμβάνονται μια διαδικτυακή έρευνα σχετικά με τα ναρκωτικά, ένα δίκτυο για την ενίσχυση της έρευνας σχετικά με το πρόβλημα των παράνομων ναρκωτικών ουσιών, ένας ιστότοπος και μια εφαρμογή για κινητές συσκευές που απευθύνονται σε νεαρούς χρήστες νέων ψυχοτρόπων ουσιών, με γενικές πληροφορίες, τεστ αυτοαξιολόγησης και πρόγραμμα παρέμβασης, καθώς και μια πρωτοβουλία για τη βελτίωση της κατάρτισης των οικογενειακών γιατρών στην ιατρική του εθισμού.
 
Της Ζήνας Χριστοφή
 
Επιμέλεια: Γιώργος Αγκαστινιώτης