Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Κρήτου Τέρρα να κλείσει το δρόμο που οδηγεί στους καταρράκτες του Κρεμμιώτη, περιοχή που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κατά την τελευταία τριετία. Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή αφορά το κλείσιμο του δρόμου προς τον καταρράκτη για τροχοφόρα οχήματα, ενώ η διέλευση πεζών στο μονοπάτι θα γίνεται με δική τους ευθύνη.
 
Μερίδα κατοίκων, αλλά και ανθρώπων που κατάγονται από την περιοχή, καταγγέλλουν πως ο Κοινοτάρχης με τις δημόσιες αναφορές του διόγκωσε κατά πολύ τα δεδομένα που επικρατούν στην περιοχή.
 
Εκ μέρους μερίδας κατοίκων της περιοχής, η κα. Ανθή Αριστοτέλους, μιλώντας στο philenews, έκανε λόγο για ετσιθελικές αποφάσεις από πλευράς του κοινοτικού συμβουλίου για το κλείσιμο της πρόσβασης στους καταρράκτες, αλλά και για εκφοβισμό του κοινού για το τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση πυρκαγιάς.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρήτου Τέρρα: Έκλεισαν οι προσβάσεις προς τους καταρράκτες
 
Τόνισε πως ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σαφώς και υπάρχει, όπως άλλωστε και σε άλλες περιοχές της Κύπρου. Ωστόσο, σύμφωνα με την κα. Αριστοτέλους, η σύγκριση με τις πυρκαγιές στο Μάτι στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον ατυχής, αφού η ίδια η κοινοτική αρχή δεν έθεσε τέτοιο ζήτημα τα τελευταία τρία χρόνια. Εξάλλου, σύμφωνα με την κα. Αριστοτέλους, στην περιοχή υπάρχει εκδρομικός χώρος, όπου το κοινό μπορεί να πάει και να ανάψει φωτιά για να ψήσει φαγητό, γεγονός που θα έπρεπε ήδη να έχει προβληματίσει.
 
Καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Κοινοτάρχη για το θέμα της συσσώρευσης σκουπιδιών, η κα. Αριστοτέλους, ανέφερε πως στο πρόσφατο παρελθόν ζητήθηκε άδεια γα δραστηριοποίηση στην περιοχή νεαρών ατόμων της κοινότητας, με εισήγηση μάλιστα για ανάληψη ευθύνης σε σχέση με τη διαχείριση των σκουπιδιών, αλλά και την τοποθέτηση βιοχημικών τουαλέτων, τουλάχιστον για τις μέρες κατά τις οποίες η κίνηση στην περιοχή είναι αυξημένη. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό της κα. Αριστοτέλους η πρόταση απορρίφθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο χωρίς σαφή αιτιολόγηση. 
 
Επιπρόσθετα η κα. Αριστοτέλους ανέφερε πως είναι δεδομένο πως κατά τις θερινές άδειες η προσέλευση του κοινού σε κάποιες περιοχές είναι αυξημένη, ωστόσο, όπως είπε, σε καμία άλλη περιοχή δεν κρίθηκε αναγκαία η λήψη μέτρων που να περιλαμβάνουν το κλείσιμο περιοχών προς το κοινό ή ακόμα και την εξασφάλιση της συγκατάθεσης των κοινοτικών αρχών για τη χρήση τους.
 
Οικολογική καταστροφή στην περιοχή
 
Σε σχέση με την οικολογική καταστροφή στην περιοχή η κα. Αριστοτέλους παρέθεσε στο philenews σχετική φωτογραφία από το Google Maps, όπου φαίνεται πως πριν από ένα χρόνο η περιοχή ήταν καταπράσινη, ενώ τώρα σε μέρος της περιοχής υπάρχει πρόχειρη επιχωμάτωση που εξυπηρετεί τη στάθμευση αυτοκινήτων.
 
Παράλληλα, στη δεξιά πλευρά της δορυφορικής φωτογραφίας φαίνεται πως ο ασφαλτωμένος δρόμος τελειώνει και στη συνέχεια ακολουθεί χωματόδρομος, ο οποίος έχει διαπλατυνθεί σε μερικά σημεία για τις ανάγκες μετακίνησης των οδηγών.
 

Η κα. Αριστοτέλους επεσήμανε πως οποιαδήποτε μελλοντική παρέμβαση για την ασφαλτοποίηση του δρόμου θα αποτελέσει παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον και στην ομορφιά της περιοχής.
 
Καταληκτικά, η κα. Αριστοτέλους τόνισε πως ο Κοινοτάρχης θα πρέπει να σταματήσει να μετακυλύει τις ευθύνες αποκλειστικά στο κράτος, ενώ κατήγγειλε πως γίνεται προσπάθεια διόγκωσης της υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για προσέλκυση κονδυλίων ανάπτυξης.
 
Δεν κάνει βήμα πίσω ο Κοινοτάρχης
 
Σε επικοινωνία του philenews με τον κοινοτάρχη της Κρήτου Τέρρα, Δέρβη Χαραλάμπους, ο ίδιος ανέφερε πως αυτού του είδους οι αντιδράσεις κρύβουν πίσω τους ιδιωτικά συμφέροντα.
 
Ο κ. Χαραλάμπους εξήγησε πως δεν είναι απόφαση του ίδιου να κλείσει η πρόσβαση στον καταρράκτη, αλλά του συνόλου του Κοινοτικού Συμβουλίου, αφού, όπως ανέφερε, αφενός η πυκνή τροχαία κίνηση και αφετέρου το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς και της συνεπακόλουθης παγίδευσης επισκεπτών στο μονοπάτι, επιβάλλουν την λήψη μέτρων.
 
Σημειώνεται πως το Κοινοτικό Συμβούλιο έκλεισε σήμερα για τα τροχοφόρα οχήματα και τις τρεις προσβάσεις που οδηγούν προς τους καταρράκτες του Κρεμμιώτη, όπως είχε προαναγγείλει τις προηγούμενες ημέρες. Οι δυο δίοδοι πρόσβασης έχουν κλείσει με την τοποθέτηση ογκόλιθων, ενώ η τρίτη έχει κλείσει με την επανατοποθέτηση μπάρας, την οποία είχαν μετακινήσει οι επισκέπτες.
 
Καμπανάκι κινδύνου από την Πυροσβεστική
 
Σε δηλώσεις του στο philenews ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής ξεκαθάρισε πως η περιοχή στους καταρράκτες Κρεμμιώτη στην Κρήτου Τέρρα αποτελεί μέρος του δικτύου Natura, γεγονός που εμπλέκει μια σειρά από Υπηρεσίες, πέραν από την Επαρχιακή Διοίκηση και το Κοινοτικό Συμβούλιο, που καλούνται να λάβουν αποφάσεις για μέτρα στην περιοχή.
 
Από πλευράς της η Πυροσβεστική Υπηρεσία συμμετείχε σε επιθεώρηση που έγινε τον Αύγουστο του 2018 στην περιοχή μαζί με το Κοινοτικό Συμβούλιο και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και σε σειρά συσκέψεων, ως συμβουλευτική αρχή, προκειμένου να καταγραφούν προβλήματα σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια της περιοχής.
 
Κατά την επιθεώρηση εντοπίστηκαν στην περιοχή κίνδυνοι για την ασφάλεια του κοινού σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς με κύριο σημείο αναφοράς τις διεξόδους διαφυγής, ενώ τονίστηκε ότι επιβάλλεται να γίνουν αναπτυξιακά έργα στην περιοχή.
 
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, σύμφωνα με τον κ. Κεττή, κατέθεσε σειρά μέτρων ως εισήγηση προς τις αρμόδιες Αρχές, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία αντιπυρικών λωρίδων, τη διαπλάτυνση του δρόμου, την τοποθέτηση πινακίδων απαγόρευσης του καπνίσματος, κλαδέματα σε σημεία του μονοπατιού για τη δημιουργία εναλλακτικών εξόδων διαφυγής για το κοινό και άλλα έργα υποδομής.