Στις 17 Μαΐου τιμούμε την 152η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεπικοινωνιών, υιοθετώντας το σύνθημα “Big Data for Big Impact”. Η φράση αυτή περιγράφει εύστοχα το γεγονός ότι τα δεδομένα που παράγουμε, διακινούμε, επεξεργαζόμαστε και χρησιμοποιούμε, έχουν τη σημαντικότερη επίδραση από ποτέ στον κοινωνικό και επιχειρηματικό ιστό.

Σήμερα,  δεν νοείται επιχείρηση που δεν είναι συνδεμένη με τον παγκόσμιο ιστό και, κατ’ επέκταση, στο Cloud. Τα πλεονεκτήματα του Cloud computing είναι πολυάριθμα. Το σημαντικότερο είναι ότι ελαχιστοποιεί τις ανάγκες εξοπλισμού αναφορικά με το hardware. Η φιλοξενία των δεδομένων δεν είναι πλέον απαραίτητο να γίνεται εντός της επιχείρησης. Οι πάροχοι Cloud φροντίζουν να διαθέτουν χώρο και ασφάλεια αποθήκευσης. Προσφέρουν τη σιγουριά πως τα δεδομένα είναι ασφαλή και ταυτόχρονα προσβάσιμα από οπουδήποτε. Απαραίτητο συστατικό κάθε υλοποίησης, είναι η εμπιστοσύνη προς μια αξιόπιστη εταιρεία που εξασφαλίζει  τα δεδομένα, μηδενίζοντας τον κίνδυνο να υπάρξουν απώλειες σε περίπτωση βλάβης, ή κακόβουλης παρέμβαση.

Στην Κύπρο,  πρώτη πρόσφερε λύσεις Cloud σε τοπικό επίπεδο η Cyta . H τεχνολογική υπεροχή των δικτύων και υποδομών, η τεχνογνωσία και η έμφαση στην εξυπηρέτηση αποτέλεσαν τους κύριους παράγοντες για τους οποίους η Cyta έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και του κοινού όσον αφορά τη φύλαξη των δεδομένων.