«Παρότι ο φάκελος ήταν ανοιχτός και λογικά παρακολουθείτο η οικογένεια από το 2011, δηλαδή για τουλάχιστον 8 χρόνια, εντούτοις διαφαίνεται ότι μόνο δύο συνεδρίες με παρόντες την προϊσταμένη, συντονίστρια και λειτουργό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, συγκλήθηκαν για συζήτηση της περίπτωσης, στα πλαίσια και προετοιμασίας για συμμετοχή σε πολυθεματικές. Ήταν κοινή διαπίστωση ότι υπάρχει βία από τον πατέρα στη μητέρα μπροστά στα παιδιά, ότι ο Στυλιανός πήγαινε στη φάρμα πολλές ώρες, ότι υπήρχε ψυχολογική βία με τη σφαγή ζώων μπροστά του».

Αυτά καταγράφει στο πόρισμά της η Επίτροπος Διοίκησης για τον τρόπο που οι ΥΚΕ χειρίστηκαν την περίπτωση του 15χρονου, ο οποίος τελικά αυτοκτόνησε με το κυνηγετικό του πατέρα του. Την ώρα μάλιστα που τέσσερις μήνες προηγουμένως είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας με το όπλο, ουδείς σκέφτηκε να απομακρύνει τα όπλα από το σπίτι. Οι ευθύνες για τις κρατικές υπηρεσίες είναι ασήκωτες, από τη στιγμή που γνώριζαν για χρόνια την οικογένεια, πως υπήρχε διαρκώς πρόβλημα και όμως την κρίσιμη ώρα δεν παρενέβησαν.

Οι ΥΚΕ όπως αναφέρεται, είχαν αρχικά παρακολουθήσει ορθά την οικογένεια, ωστόσο στη συνέχεια κάπου χάθηκαν με την αλλαγή των λειτουργών και φτάσαμε στο θλιβερό γεγονός στις 9/9/2019. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λοττίδη στον «Φ»: Nαι, ο Στυλιανός μπορούσε να σωθεί

Όπως σημειώνεται από το 2011 ο Στυλιανός απειλούσε ότι θ’ αυτοκτονήσει και η λειτουργός των ΥΚΕ που παρακολουθούσε τότε την περίπτωση ενημερώθηκε για περιστατικό που συνέβη στις 30/11/2011 στην παρουσία του δασκάλου, του διευθυντή και της συνοδού, στο οποίο ο Στυλιανός επιτέθηκε στη μητέρα του, την κλωτσούσε και έλεγε «Θέλω να αυτοκτονήσω, να πεθάνω». Τότε ο Στυλιανός ήταν μόλις 7 χρονών. Οι αναφορές για βίαια περιστατικά στην οικογένεια στην παρουσία και των παιδιών ήταν αλλεπάλληλα και ήταν ενήμεροι όλοι οι εμπλεκόμενοι. Στις 4/2/19 γίνεται παραπομπή από την Αστυνομία προς τις ΥΚΕ ότι στις 30/1/19 η μητέρα δέχθηκε επίθεση από τον σύζυγό της. Στον φάκελο δεν φαίνεται καμία εισήγηση λειτουργού και καμία οδηγία από επόπτη.

Και φτάνουμε στην απόπειρα αυτοκτονίας του Στυλιανού τον περασμένο Μάιο. Όπως καταγράφεται στο πόρισμα, η λειτουργός κοινωνικών υπηρεσιών δεν έκανε καμία επίσκεψη στο Γυμνάσιο που φοιτά ο Στυλιανός, ούτε προσπάθησε να τον πλησιάσει με οποιονδήποτε τρόπο παρότι οι αναφορές της εκπαιδευτικής ψυχολόγου για αυτοκτονικό ιδεασμό και την παραδοχή του ίδιου στη σύμβουλο του σχολείου ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικές τόσο για την μητέρα, το σχολείο και τον αστυνομικό σταθμό. Έκτοτε υπήρξαν επαφές με την οικογένεια χωρίς όμως στήριξη του 15χρονου, με την τελευταία να γίνεται τηλεφωνικά με τον πατέρα στις 2/9/2019, όπου διευθετήθηκε ραντεβού μαζί του στις 4/9/2019, αλλά αυτός απουσίαζε. 

Από τις καταθέσεις 20 λειτουργών των ΥΚΕ, τις καταγραφές και τα στοιχεία η Επίτροπος κατέληξε στο συμπέρασμα της ότι «η μη περαιτέρω διερεύνηση ενδείξεων ψυχολογικής βίας μετά από αναφορές των μικρότερων παιδιών αλλά και σωματικής βίας απέναντι στον Στυλιανό, αναμφίβολα συνιστά παράλειψη καθήκοντος όπως περιγράφεται στα σχετικά εγχειρίδια και τις διοικητικές διατάξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι συγκλονιστικές λεπτομέρειες του πoρίσματος για Στυλιανό

Επίσης, η παράλειψη περαιτέρω διερεύνησης για σκοπούς καταγγελίας στην Αστυνομία τόσο της επαναλαμβανόμενης βίας εναντίον της μητέρας και ειδικότερα στην παρουσία του εφτάχρονο γιου της κατά την 21/9/19, ως θύμα ψυχολογικής βίας, αλλά κυρίως η απουσία οποιασδήποτε διερεύνησης σε σχέση με την πληροφορία που η ίδια η μητέρα έδωσε για άσκηση βίας του πατέρα προς τον Στυλιανό, έστω και αν η ίδια αργότερα ανακάλεσε, ενώ οι αναφορές από το σχολείο σύμφωνα με τους φακέλους έλεγαν για ένα παιδί συνέχεια σκυθρωπό και λυπημένο, δημιουργεί τεράστια ευθύνη τόσο στη λειτουργό όσο και στην επόπτη της για την μη καταγγελία στην Αστυνομία των εν λόγω περιστατικών. Μοιραία, η παράλειψη αυτή για καταγγελία της βίας τόσο από τη λειτουργό όσο και από την συντονίστρια ήταν καθοριστικής σημασίας καθότι αφορούσε γεγονότα που έλαβαν χώρα ένα περίπου χρόνο πριν από το τραγικό συμβάν και αποτελούσαν αποχρώσες ενδείξεις και τυχόν έγκαιρη παρέμβαση με καταγγελία στην Αστυνομία και Γενικό Εισαγγελέα, πιθανό να μπορούσε να αποτρέψει το μοιραίο γεγονός, με την απομάκρυνση του πατέρα από το σπίτι με κάθε νόμιμο τρόπο.

Και ποινικά αδικήματα

Σε μια επόπτρια και μια λειτουργό, η επίτροπος στο πόρισμά της αναφέρεται σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που έχουν, επειδή δεν πληροφόρησαν έγκαιρα τον Γενικό Εισαγγελέα ως όφειλαν, μέσα σε 7 μέρες για τα περιστατικά βίας κατά της μητέρας που έγιναν μπροστά στον 7χρονο γιο της, πάρα μόνο μετά που επήλθε το τραγικό γεγονός του θανάτου του Στυλιανού.

Στο μεταξύ, σε 24ωρη απεργία σε όλες τις πόλεις κατέρχονται οι κοινωνικοί λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας την ερχόμενη Δευτέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ευθύνες που επιρρίπτονται σε συναδέλφους τους στο πόρισμα. Ο εκπρόσωπος της κλαδικής, Κωνσταντίνος Καμπουράκης, είπε ότι εκτός από την 24ωρη απεργία έχουν αποφασιστεί και άλλα δυναμικά μέτρα, όπως η μη εξέταση πέραν των 30 φακέλων για ανήλικους από κάθε λειτουργό. 

Στο μεταξύ, χθες, ο αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, διόρισε τον βοηθό αρχηγό Υποστήριξης Ανδρέα Κουσιουμή, ως ερευνώντα λειτουργού, για άμεση διερεύνηση των ευρημάτων του πορίσματος, που αφορούν τις ενέργειες της Αστυνομίας από το έτος 2007. Η ηγεσία της Αστυνομίας, αξιολογεί την υπόθεση ως ιδιαίτερα σοβαρή και έχουν δοθεί προς τούτο συγκεκριμένες οδηγίες, για ταχύτατη ολοκλήρωση της έρευνας.

Η περίπτωση «φώναζε» μέσα από τα γεγονότα

Καταπέλτης είναι και το πόρισμα για μια επόπτρια των ΥΚΕ. «Το γεγονός, αναφέρεται, ότι η ίδια είναι επόπτης και δεν καθοδήγησε την υφιστάμενη της για μια περίπτωση που φώναζε μέσα από σειρά γεγονότων που έθεσαν σε εγρήγορση σχολείο και Αστυνομία και ενός βεβαρημένου ιστορικού που μπορούσε να εντοπιστεί μέσα από τον οικείο φάκελο, με ελάχιστη επιμέλεια, αλλά αντί αυτού, σύμφωνα με τον ισχυρισμό της, περίμενε από τη λειτουργό πρώτης γραμμής με καμιά εμπειρία, να εντοπίσει τα θέματα και να της τα αναφέρει, αποκαλύπτει και την πλήρη αδράνεια και αμέλεια κατά την άσκηση των καθηκόντων της χωρίς να προβεί σε καμιά εκτίμηση κινδύνου».

Σε άλλο σημείο προστίθεται στο πόρισμα ότι η κα ΧΧΧΧΧ (επόπτης) ήταν το πρόσωπο κλειδί από τη λήψη πληροφορίας για την απόπειρα αυτοκτονίας του Στυλιανού. Ακόμη και την υστάτη η κα ΧΧΧΧΧ αδιαφόρησε τόσο εγκληματικά για την πληροφορία που έλαβε για τον Στυλιανό, που όχι μόνο απέτυχε να λάβει εξειδικευμένα μέτρα ως όφειλε, τα οποία περιλάμβαναν υποχρεωτική εξέταση του από τις Υπηρεσίες ψυχικής Υγείας Νέων και Εφήβων με αφαίρεση μερικής πτυχής γονικής μέριμνας σύμφωνα με τν μαρτυρία της προϊσταμένης της ΧΧΧΧΧ, αλλά δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια εντοπισμού του Στυλιανού, οπουδήποτε και αν βρισκόταν, παραλείποντας να δώσει βεβαίως και τις ανάλογες οδηγίες στην υφιστάμενή της.

Στη μαρτυρία της παραδέχθηκε ότι δεν έδωσε οδηγίες για τον Στυλιανό, επικαλούμενη τον ισχυρισμό της για άγνοια του γεγονότος για την απόπειρα. «Ενός ισχυρισμού που καταρρίφθηκε βεβαίως από τις μαρτυρίες της προϊσταμένης και της υφιστάμενης της αλλά και του ίδιου του θορύβου που προκάλεσε η πληροφορία στο σχολείο και την Αστυνομία. Η ευθύνη της λόγω της θέσης της είναι αυξημένη και η παράλειψη της τεράστια. Η παράλειψη εκτίμησης κινδύνου συνδέεται με τόση αδιαφορία που η πράξη της χαρακτηρίζεται εγκληματική. Ήταν ο τελευταίος κρίκος που είχε τη δυνατότητα για τυχόν αποτροπή του τραγικού συμβάντος».