Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές αλλά και η διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου λόγω της προεκλογικής εκστρατείας οδήγησαν χθες σε επέκταση της παράτασης που είχε προτείνει η Κυβέρνηση για τον μειωμένο φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης.

Το αρχικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης προέβλεπε επέκταση του μέτρου της μείωσης του φόρου κατανάλωσης μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2023, ωστόσο, κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, οι βουλευτές όλων των κομμάτων συμφώνησαν το μέτρο να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Χθες η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα το νομοσχέδιο, όπως τροποποιήθηκε, με το οποίο συνεχίζονται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου οι εκπτώσεις στον φόρο καυσίμων.

Ο φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη θα συνεχίσει να είναι κατά 7 σεντ το λίτρο χαμηλότερος, κατά 8,3 σεντ στο πετρέλαιο κίνησης και κατά 6,4 σεντ το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Παρά την ομοφωνία που υπήρξε, οι βουλευτές διασταύρωσαν, στην Ολομέλεια, τα ξίφη τους για την ακρίβεια και όχι μόνο. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποσύρει τις αναφορές, στο Ανώτατο, των νόμων που αφορούν μειώσεις στις φορολογίες στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό. Επανέλαβε πως λόγω του ΦΠΑ και των αυξήσεων, η Κυβέρνηση αύξησε κατά €850 εκατ. τα έσοδα της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άμεση ήταν απάντηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος ανάφερε πως το ΑΚΕΛ δεν τα πάει καλά με τους αριθμούς. Όπως είπε, τα αυξημένα έσοδα προήλθαν λόγω της ισχυρής ανάπτυξης, προσθέτοντας  πως παρά τα αυξημένα έσοδα δεν υπάρχει πλεονάσμα, γιατί η Κυβέρνηση τα δαπανά για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Απαντώντας, ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ σημείωσε πως «πρέπει να έχεις δοκτοράτο στην οικονομία όταν κάνεις προεκλογική το 2013 και διαβεβαιώνεις πως δεν θα κάνεις κούρεμα καταθέσεων και το πράττεις μετά από 14 μέρες».

Σε τοποθετήσεις προχώρησαν και βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων, οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους γιατί η Κυβέρνηση δεν αποδέχεται τις προτάσεις τους για ελάφρυνση των καταναλωτών.