Έντονη δυσαρέσκεια σε νυν και πρώην στελέχη της Αστυνομίας προκάλεσε μια φαινομενικά τυπική διαδικασία από ανώτατα στελέχη του Σώματος.

Όπως πληροφορούμαστε, αριθμός αστυνομικών συμπεριλήφθηκε σε εσωτερικό σημείωμα με δημόσιους λειτουργούς που αντιμετώπισαν υποθέσεις διαφθοράς, χωρίς αυτοί να κατηγορούνται για ένα τέτοιο αδίκημα. Μάλιστα, σε τουλάχιστον δυο περιπτώσεις, παραπονούμενοι τα ονόματα των οποίων κακώς φαίνεται να συμπεριλήφθηκαν σε σχετική λίστα, αποτάθηκαν γραπτώς προς τον αρχηγό Αστυνομίας, προκειμένου να ζητήσουν διευκρινίσεις για το λάθος.

Η ηγεσία της Αστυνομίας, όπως έγραψε και ο «Φ» σε ρεπορτάζ (30/8/2022), είχε αποταθεί τον περασμένο Αύγουστο στους προϊστάμενους αρμόδιων τμημάτων που χειρίστηκαν υποθέσεις διαφθοράς τα τελευταία χρόνια, ζητώντας αναλυτική ενημέρωση για την πορεία τους. Από το Αρχηγείο Αστυνομίας στάλθηκε, ταυτόχρονα, στους προϊστάμενους τμημάτων και υπηρεσιών της Αστυνομίας σχετικός κατάλογος, ο οποίος παρουσίαζε ότι από το 2013 μέχρι και την άνοιξη του 2020 είχαν απασχολήσει 27 περιπτώσεις διαφθοράς. Στην εν λόγω λίστα περιλαμβάνονταν και στελέχη της δύναμης, χωρίς αυτά να έχουν ευθύνες για τέτοιο αδίκημα.

Προφανώς η συνοπτική κατάσταση με τις 27 υποθέσεις είχε σταλεί για να υποβοηθηθεί το έργο των αξιωματικών της Αστυνομίας, ώστε να επικαιροποιηθεί η σχετική λίστα. Ωστόσο, τα εν λόγω στοιχεία διέρρευσαν σε μεγάλο αριθμό αστυνομικών και έτσι έγινε αντιληπτό ότι στον κατάλογο εμπεριέχονταν ανακρίβειες.

Αυτό προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια σε όσους έμεναν θιγμένοι από την αναφορά του ονόματός τους. Όπως πληροφορούμαστε, μάλιστα, ένα εκ των προσώπων που παρουσιάστηκαν στον κατάλογο και ζήτησαν γραπτώς διευκρινίσεις για το λάθος, ήταν και ο πρώην υπαρχηγός του σώματος Ανδρέας Κυριάκου. Φέρεται να αποτάθηκε γραπτώς στον αρχηγό Αστυνομίας και να έλαβε σχετική απάντηση εντός του τελευταίου δεκαημέρου του περασμένου μήνα.

Σημειώνεται ενδεικτικά πως ο Ανδρέας Κυριάκου διώχθηκε ποινικά τον Μάιο του 2017 (για διαρροή πληροφοριών στα ΜΜΕ), αλλά η υπόθεση δεν έμελλε να τελεσιδικήσει. Δεν είχε γίνει καν εκδίκαση για την ουσία της. Εν τέλει η ποινική δίωξη αποσύρθηκε μετά από πάροδο 33 μηνών κι αφού το Επαρχιακό Δικαστήριο είχε λάβει τέσσερις συνολικά αποφάσεις για το θέμα της αποκάλυψης ή όχι των εγγράφων του πορίσματος της ποινικής έρευνας, βάσει του οποίου είχε κατηγορηθεί.