Στη μεγάλη πυρκαγιά της ορεινής Λάρνακας – Λεμεσού (Αρακαπάς, Επταγώνια, Ορά, Βαβατσινιά κ.λπ.), τον Ιούλιο του 21, κάηκε και το σπίτι που φαίνεται στη φωτογραφία. Απόλυτη καταστροφή. Δεν έμεινε τίποτα. Ο ιδιοκτήτης έπρεπε επειγόντως να βρει τρόπο να στεγάσει την οικογένειά του κι όταν πέρασε το κακό ξεκίνησε μόνος του να ξαναστήνει το σπιτικό του, χωρίς να περιμένει καμιά βοήθεια. Σιγά – σιγά τα κατάφερε. Αλλά, μπορεί ο καθένας να φανταστεί τι πέρασε ο άνθρωπος.

Όταν πρωτομπήκε τότε στο καμένο σπίτι κι άρχισε να μαζεύει τα συντρίμμια της ζωής του, έριξε μέσα σε ένα κασόνι διάφορα προσωπικά αντικείμενα που κάηκαν. Έμειναν εκεί ξεχασμένα. Πρόσφατα, θυμήθηκε το κασόνι κι όταν το άνοιξε βρήκε και τα δύο κυνηγετικά του όπλα που πέταξε εκεί με τα υπόλοιπα. Υπήρχαν μόνο οι κάννες, όλα τα άλλα μέρη των όπλων έλιωσαν. Πήγε στην Αστυνομία να δηλώσει ως όφειλε την καταστροφή των όπλων. Εξήγησε στον αστυνομικό τι έγινε και πώς και πού καταστράφηκαν κι ότι τώρα που κατάφερε να στρώσει τη ζωή του ήθελε να το δηλώσει.

Η έκπληξη που έπαθε ήταν το πρόστιμο που έπρεπε να πληρώσει. Όχι για το ύψος, αλλά για την αποφασιστικότητα της Αστυνομίας. €85 πρόστιμο διότι καθυστέρησε να δηλώσει την καταστροφή. Είπε στον αστυνομικό ότι όλο αυτό το διάστημα το μυαλό του ήταν στην επιβίωση της οικογένειάς του και δεν μπορούσε να θυμάται τη δήλωση για τα κυνηγετικά, όταν τα πάντα στη ζωή του έγιναν ολοκαύτωμα. Αλλά, ο αστυνομικός δεν μπορούσε να δείξει έλεος. Είναι ο νόμος, του είπε, τελεία και παύλα.

Φυσικά και πρέπει να επιβάλλεται ο νόμος χωρίς χατίρια. Αλλά, κάποτε πρέπει να μάθουν και οι αστυνομικοί ότι μπορούν να σκέφτονται και το πνεύμα του νόμου εκτός από το γράμμα. Να δείχνουν λίγη ανθρωπιά για να κερδίσουν και τους πολίτες. Όταν ο άλλος έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά από μια πυρκαγιά, μην τον κάνεις να νιώθει και βλάκας που ήρθε και σου είπε την αλήθεια. Θα μπορούσε να πει ψέματα ότι χάθηκαν τα όπλα και να τρέχουν οι αστυνομικοί να τα βρουν ή ότι καταστράφηκαν μόλις προχτές και θα γλύτωνε και το πρόστιμο. Κάνε, λοιπόν, κι εσύ μια προσπάθεια να δείξεις λίγη κατανόηση. Θα είναι για όλους, και για τον νόμο, πιο αποτελεσματικό.

Το ίδιο ισχύει σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Ειδικά στην τροχαία. Στήνει ο αστυνομικός το ραντάρ του και αρπάζει έναν χαμηλοσυνταξιούχο που ξεπέρασε το όριο σε αυτοκινητόδρομο κατά πέντε χιλιόμετρα. €50 πρόστιμο. Εντάξει, αυτό λέει ο νόμος. Αλλά, αν του κάνεις μια παρατήρηση του ανθρώπου με καλό τρόπο, το πιο πιθανό είναι ότι θα πιάσει περισσότερο τόπο από το πρόστιμο. Διότι, το πενηντάρικο που θα του «χαρίσεις» είναι πάρα πολύ σημαντικό όταν μετράει τα κέρματα για να βγάλει τον μήνα. Όμως, για να γίνει αυτό, χρειάζεται να σκέφτονται οι αστυνομικοί, να μη λειτουργούν σαν ρομπότ.

Υπήρξε περίπτωση, και αν δεν κάνω λάθος είναι ακόμα στα δικαστήρια, που μέσα στις αυστηρές απαγορεύσεις του κορωνοϊού, ένας αστυνομικός έδωσε πρόστιμο (€350) σε ηλικιωμένη γυναίκα διότι φορούσε τη μάσκα της αλλά την είχε κάτω από τη μύτη. Ο αστυνομικός ένιωσε ότι έκανε τη δουλειά του. Έσωσε την κοινωνία από κανέναν εγκληματία; Ε, αρχηγέ; Αφού λέτε ότι θέλετε να δείξετε το «ανθρώπινο πρόσωπο» της Αστυνομίας, πώς να το δουν οι πολίτες;