Το πολύ μέχρι τρία πρόσωπα θα αποτελούν τη σύνθεση των αποστολών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για υπηρεσιακούς λόγους, όπως είναι συνέδρια, διαπραγματεύσεις, εκπαιδεύσεις και για άλλους λόγους που σχετίζονται με τα καθήκοντα τους από την εργασία τους.

Πριν από μερικές ημέρες το Υπουργικό Συμβούλιο εξέδωσε νέα εγκύκλιο, με την οποία ενημερώνει τους επικεφαλής των υπουργείων, υφυπουργείων, ανεξάρτητων Αρχών και των ημικρατικών οργανισμών, για την αναθεώρηση της πολιτικής που αφορά τη σύνθεση των αποστολών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για υπηρεσιακούς λόγους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού, για να συμμετέχουν μέχρι τρία πρόσωπα σε αποστολές στο εξωτερικό, ανεξάρτητα εάν το κόστος συμμετοχής καλύπτεται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από τη φιλοξενούσα Αρχή, η έγκριση θα πρέπει να παραχωρείται από τον οικείο προϊστάμενο του τμήματος, της ανεξάρτητης Αρχής, της υπηρεσίας ή τον Γενικό Διευθυντή των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άλλες 41 νέες θέσεις ανοίγουν στο Δημόσιο

Επιπρόσθετα, για να συμμετέχουν πέραν των τριών προσώπων σε αποστολές στο εξωτερικό η έγκριση θα πρέπει να παραχωρείται από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου, του υφυπουργείου, τον προϊστάμενο ανεξάρτητης Αρχής ή το Διοικητικό Συμβούλιο των ημικρατικών οργανισμών. Παράλληλα υποδεικνύεται πως από τη συγκεκριμένη διαδικασία εξαιρούνται οι περιπτώσεις αποστολών στο εξωτερικό για υπηρεσιακούς λόγους των οποίων ηγείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπουργός ή υφυπουργός.

Το Υπουργικό Συμβούλιο στην εγκύκλιο του καλεί τα υπουργεία, υφυπουργεία, Τμήματα, Υπηρεσία και ανεξάρτητες υπηρεσίες για να συμμορφωθούν με τη νέα πολιτική η οποία αναθεωρήθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Παράλληλα καλούνται τα υπουργεία να διαβιβάσουν την εγκύκλιο και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα τους για να συμμορφώνονται με τις πρόνοιες της αναθεωρημένης πολιτικής για τη σύνθεση των αποστολών στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται πως από την περίοδο της εφαρμογής του μνημονίου δημοσιονομικής εξυγίανσης έχουν μπει περιορισμοί και στις δαπάνες για υπηρεσιακά ταξίδια στο εξωτερικό του Προέδρου της Δημοκρατίας, των υπουργών και των γενικών διευθυντών των υπουργείων και των συνοδειών τους.