Ακόμα ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη του στρατηγικού του στόχου για τη μετατροπή της Πάφου σε Έξυπνη και Ψηφιακή Πόλη (Smart and Digital City) πραγματοποιεί ο Δήμος Πάφου με την έναρξη λειτουργίας από τη Παρασκευή 1η Ιουλίου του συστήματος έξυπνης διαχείρισης χώρων στάθμευσης, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία έργου «Προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση έξυπνου συστήματος διαχείρισης στάθμευσης για τον Δήμο Πάφου».

Το εν λόγω έργο αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της Τοπικής Αρχής προς τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες της Πάφου αφού μέσω της εφαρμογής Pafos Smart Parking, η οποία δημιουργήθηκε στα πλαίσια του έργου θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την πληρότητα των χώρων στάθμευσης σε πραγματικό χρόνο, τη δυνατότητα να τυγχάνουν καθοδήγησης προς τους χώρους στάθμευσης, καθώς επίσης τη δυνατότητα πληρωμής με εναλλακτικούς και εύκολους τρόπους.

Για σκοπούς εφαρμογής του συστήματος, η περιοχή της πόλης της Πάφου χωρίστηκε σε Ζώνες. Επισημαίνεται ότι στο σύστημα περιλαμβάνονται θέσεις στάθμευσης που βρίσκονται τόσο σε οργανωμένους Δημοτικούς Χώρους Στάθμευσης όσο και σε δρόμους (παρόδιες). Με στόχο τη δίκαιη χρέωση των χρηστών του συστήματος έχουν οριστεί τα ακόλουθα που θα ισχύουν από την 1η Ιουλίου:

 

Ζώνη

Χρέωση

Ζώνη Α – Οργανωμένος Χώρος Στάθμευσης

1 ευρώ / 2 ώρες

Ζώνη Β – Οργανωμένος Χώρος Στάθμευσης

1 ευρώ / 3 ώρες

Ζώνη Γ – Παρόδιες θέσεις

1 ευρώ / 30 λεπτά

Ζώνη Δ – Παρόδιες θέσεις

1 ευρώ / 60 λεπτά

Ζώνη E – Δωρεάν

Μηδενική χρέωση

 

Ζώνη Α: Περβόλα, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Κανάρη, Καραβέλλα, Δημοτική Αγορά, Τέμενος Αγίας Σοφίας, Πλατεία Κέννεντυ, Παραλία ΣΟΔΑΠ, Τάφοι των Βασιλέων, Λεωφόρος Αποστόλου Παύλου, Δημοτικό Κολυμβητήριο «Ευαγόρας Παληκαρίδης»

Ζώνη Β: Λεοντίου, Μουσαλλάς, Νίκου Αντωνιάδη, Απόλλωνος, Σαλαμίνος, Δασούδι, Πάρκο Κίνας, οδός Κουμπιλάι

Ζώνη Γ: 25ης Μαρτίου, Θερμοπυλών, Ζήνωνος, Βλαδίμηρου Ηρακλέους, Γρηγόρη Αυξεντίου, Νικοδήμου Μυλωνά, Γλάδστωνος, Νίκου Αντωνιάδη, Πάφου Χρυσάνθου, Λεωφόρος Ποσειδώνος, Λεοφόρος Τάφοι Βασιλέων, Αποστόλου Παύλου, Ελευθέριου Βενιζέλου, Λεωφόρος Γ. Γρίβα Διγενή

Ζώνη Δ: Αδώνιδος, Ιπποκράτους, Παυσανίου, Λεωνίδου, Αγίου Κενδέου, Ρένου, Γαλατείας, Λήδας, Κωνσταντίας, Αγίας Νάπας, Κικέρωνος, Κλυταιμνήστρας, Παφίας Αφροδίτης, Ικάρου, Αθηνάς, Πλατεία Μουττάλου, Σπηλιές Μουττάλου, Ονουφρίου Κληρίδη

Ζώνη E: Λιμανάκι Κάτω Πάφου, Αναπαύσεως

Οι χρήστες έχουν στη διάθεση τους τους εξής εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής:

Μέσω της εφαρμογής. Ο χρήστης μπορεί με αυτό τον τρόπο να πληρώνει για όσα λεπτά έχει σταθμεύσει ακριβώς.

Με SMS. Με την αποστολή μηνύματος στον αριθμό 9191 θα γίνεται χρέωση €1 ανά μήνυμα. Ο χρήστης  χρεώνεται στο λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας. Έχει γίνει συμφωνία με τις εταιρείες Cyta, Epic και Primetel (Primetel από 14 Ιουλίου).

Μηχανές. Με πληρωμή στις υφιστάμενες μηχανές-κερματοδέκτες για εύλογη μεταβατική περίοδο.

Με το μηνιαίο δελτίο στάθμευσης:

Επιλογή 1: €25 για τις Ζώνες A και B εκτός από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το χώρο στην οδό Κανάρη. Η αγορά του δελτίου γίνεται μέσω της εφαρμογής Pafos Smart Parking.

Επιλογή 2: €50 για όλες τις Ζώνες. Η αγορά του δελτίου γίνεται μέσω της εφαρμογής Pafos Smart Parking.

Επιλογή 3: Δελτίο αποφυγής κοινωνικού αποκλεισμού σε άτομα άνω των 65 χρονών – €25 για όλες τις Ζώνες. Η αγορά της κάρτας γίνεται στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Δημότη (ΚΕΔ) που βρίσκεται στο χώρο στάθμευσης του Σταδίου «Στέλιος Κυριακίδης».

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε Android και iOS και η λήψη της μπορεί να γίνει από το Google play και App Store αντίστοιχα.