Στην αίθουσα του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα κριθεί το μέλλον της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία προωθήθηκε από την Κυβέρνηση, συζητήθηκε στη Βουλή και όταν εγκρίθηκε η νομοθεσία αναπέμφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η αναπομπή συζητείται αύριο ενώπιον της ολομέλειας του Κοινοβουλίου.

Οι διεργασίες στα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΠΑ, που τάσσονται υπέρ της αποδοχής της αναπομπής του Προέδρου, ολοκληρώθηκαν, όπως και οι διεργασίες στα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Κίνημα Οικολόγων που τάσσονται υπέρ της απόρριψης της αναπομπής. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε στον «Φ» πως το κόμμα είχε ταχθεί εναντίον των ρυθμίσεων που πρότειναν άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ως προς τη σύσταση του Δήμου Πέγειας και Πόλεως Χρυσοχούς, όπως ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία της Βουλής. Πάντως, δύο βουλευτές του κόμματος φέρονται να είχαν διαφορετική προσέγγιση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τορπιλίζει μεταρρύθμιση Δήμων η αναπομπή του ΠτΔ

Καθοριστική θα είναι η στάση την οποίαν θα τηρήσει το ΕΛΑΜ, του οποίου οι ψήφοι θα γείρουν την πλάστιγγα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Μετώπου, Γεάδης Γεάδη, ερωτηθείς σχετικά από τον «Φ» ανέφερε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση, αφήνοντας να νοηθεί ότι εξετάζονται και η θετική και η αρνητική ψήφος. Είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, είπε ο κ. Γεάδης, ο οποίος πρόσθεσε πως ίσως η απόφαση ληφθεί και την ώρα της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια.

Με βάση τα δεδομένα, τα κόμματα που προκρίνουν την απόρριψη της αναπομπής (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι) συγκεντρώνουν 27 ψήφους. Αν στις ψήφους του ΔΗΣΥ (17) προστεθούν οι τέσσερις ψήφοι της ΔΗΠΑ και οι τέσσερις της ΕΔΕΚ,  συγκεντρώνονται 25 ψήφοι.

Σε περίπτωση που η αναπομπή του Προέδρου γίνει αποδεκτή, η Βουλή θα κληθεί να εγκρίνει τις τροπολογίες που εισηγήθηκε ο κ. Αναστασιάδης και ακολούθως θα δημοσιευθούν τα νομοθετήματα. Όμως, είτε γίνει αποδεκτή η αναπομπή είτε απορριφθεί, θεωρείται δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν προσφυγές ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου με κίνδυνο να ανατραπούν τα πάντα. Ήδη σχετική πρόθεση εξήγγειλε ο Δήμος Αγλαντζιάς, χωρίς να αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες προσφυγές, είτε για το γεγονός ότι δεν διεξήχθησαν δημοψηφίσματα είτε για άλλους λόγους.

Οι όποιες επιπλέον διαδικασίες θεωρείται ότι θα φρενάρουν την προετοιμασία των δήμων και την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι έτοιμοι για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2024, οπόταν θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές παράλληλα με τις ευρωεκλογές.

Με τη μεταρρύθμιση, οι δήμοι αναμένεται να αποκτήσουν την αναγκαία διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, για να καταστούν οικονομικά και λειτουργικά βιώσιμοι ως τοπικές Αρχές, κάτι το οποίο θα οδηγήσει στην καλύτερη και οικονομικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη, με παράλληλη μείωση της γραφειοκρατίας.