To Top
09:31 Παρασκευή
13 Δεκεμβρίου 2019
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
H πυρκαγιά που κόστισε στην Pittas Dairy Industries
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ • H πυρκαγιά που κόστισε στην Pittas Dairy Industries
Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουαρίου 2019, 9:17 πμ

Μια πορεία 80 σχεδόν χρόνων φαίνεται να έχει φτάσει στο τέλος του δρόμου, ή μάλλον καλύτερα σε αδιέξοδο, αφού οι πιστωτές της εταιρείας Pittas Dairy Industries καταψήφισαν το σχέδιο διάσωσης της.

Σίγουρα, όταν οι Ανδρέας και Κώστας Πήττας ίδρυαν την εταιρεία το 1939 δεν πίστευαν ότι θα γινόταν από τις πιο επιτυχημένες των κυπριακών επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δύσκολες στιγμές για την Pittas Dairy Industries

Οι δύο, συνδύασαν τις παραδοσιακές συνταγές με σύγχρονες μεθόδους και πιο σύγχρονο εξοπλισμό φέρνοντας την γαλακτοκομία σε μια νέα μοντέρνα εποχή. 

Μέσα από την παρουσία της στον τομέα, η εταιρεία πρωτοπόρησε χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά τη μέθοδο της παστεριοποίησης για την παραγωγή παραδοσιακών κυπριακών εδεσμάτων όπως χαλλούμι, φέτα, κεφαλοτύρι και γιαούρτι. 

Σε κάποιο στάδιο, η εταιρεία έφτασε να εργοδοτεί πάνω από 200 υπαλλήλους και ο κατάλογος των προϊόντων της να ξεπερνά τα 100, τα οποία διανέμονταν σε σχεδόν 3000 σημεία σε όλη την Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαρίνα Παραλιμνίου: Παρουσιάστηκε το σχέδιο (ΦΩΤΟ)

Στην αγορά της Κύπρου, το χαλούμι Πήττας είχε φτάσει να έχει 48% μερίδιο αγοράς, ενώ έλεγχε και το 35% των συνολικών εξαγωγών του προϊόντος. 


Η πυρκαγιά

Ωστόσο παρά τις επιτυχίες, η εταιρεία αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα τα οποία, για πολλούς,  ξεκίνησαν την άνοιξη του 1999 από ένα ατυχές γεγονός. Τότε η εταιρεία είχε κτίσει ένα νέο εργοστάσιο με πιο σύγχρονο εξοπλισμό για τις ανάγκες της παραγωγής. Ο ένας εκ των ιδιοκτητών της βιομηχανίας, Άθως Πίττας σε δηλώσεις του τότε είχε χαρακτηρίσει το εργοστάσιο "το καμάρι όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της Μέσης Ανατολής". 

Το εργοστάσιο για άγνωστους μέχρι σήμερα λόγους, τυλίχτηκε στις φλόγες και καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι έρευνες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τότε δεν απέδωσαν, ωστόσο η περίπτωση να προκλήθηκε κακόβουλη ζημιά, με την χρήση εκρηκτικών υλών στο εργοστάσιο, αποκλείστηκε. 

Η γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, όπως ειπώθηκε, οφειλόταν στην ύπαρξη μονωτικού υλικού στο εργοστάσιο το οποίο ήταν πολύ εύφλεκτο. Ο τότε Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Στέλιος Ιωάννου είχε πει ότι το εργοστάσιο δεν είχε κανένα πρόβλημα από απόψεως πυροπροστασίας.

Από το εργοστάσιο είχαν απομείνει μόνο στάχτες. Επειδή υπήρχαν μεγάλες ποσότητες γάλακτος που προορίζονταν για το εργοστάσιο χρειάστηκε η συνδρομή όλων των φορέων στον τομέα της γαλακτοκομίας για να μην πάει χαμένο. Η εταιρεία Pittas είχε ακόμη δύο μικρότερα εργοστάσια που εργάζονταν πυρετωδώς για να καλύψουν τις ανάγκες παραγωγής. Όσον αφορά τους εργαζομένους, το Υπουργείο Εργασίας εξέτασε το ενδεχόμενο να βρει εργασία στους εργαζομένους της επιχείρησης, χορηγώντας ταυτόχρονα και τα δικαιώματα τους, όπως είναι το ανεργιακό επίδομα. Ένας μεγάλος αριθμός των υπαλλήλων εργοδοτήθηκε στα υφιστάμενα παλαιά υποστατικά της επιχείρησης.

Έκτοτε, η εταιρεία άρχισε να αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα οικονομικής φύσεως τα οποία σταδιακά αυξήθηκαν λόγω και του έντονου ανταγωνισμού στον τομέα, με αποτέλεσμα σήμερα να καλούνται οι μέτοχοι να αποφασίσουν για τον τρόπο εκκαθάρισής της.  
 

  Μάριος Ρούσσος   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...