Η πρώτη άμεση οικονομική βοήθεια προς τους πληγέντες της πυρκαγιάς στις ορεινές περιοχές Λεμεσού και Λάρνακας θα παραχωρηθεί αρχές της ερχόμενης βδομάδας. Κατά τη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι υπουργοί Γεωργίας και Εσωτερικών ανέφεραν, ότι η υλοποίηση των μέτρων προχωρεί κανονικά και ότι στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας θα παραχωρηθεί η πρώτη άμεση βοήθεια όπως είχε αποφασιστεί σε προηγούμενη συνεδρία του στις 7 Ιουλίου, αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της 3ης Ιουλίου. 

Στο μεταξύ, χθες τέθηκαν ενώπιον του υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος,Κώστα Καδή, οι απόψεις και τα συμπεράσματα της εξειδικευμένης επιστημονικής ομάδας, μετά από περιοδεία που πραγματοποιήθηκε στις ορεινές περιοχές των επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού, την περασμένη Τετάρτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρεμβάσεις σε 3 άξονες ζητούν οι επιστήμονες για καμένα

Τα συμπεράσματα παρουσίασε ο επικεφαλής της, δρ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος είναι Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο δρ Λέκκας ανέφερε πως μετά από κάθε μεγάλη πυρκαγιά οι κίνδυνοι είναι άμεσοι από πλημμύρες, από διαβρώσεις εδαφών, από κατολισθήσεις, από μολύνσεις, ενώ παράλληλα, η περιοχή χρήζει μιας ειδικής παρακολούθησης, έτσι ώστε να ανακάμψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Από πλευράς του ο κ. Καδής ανέφερε πως η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης και κατολισθήσεων, τα οποία σίγουρα δεν είναι επιθυμητά και θα πρέπει να προληφθούν έγκαιρα. «Στη βάση των υποδείξεων του κ. Λέκκα, ανατέθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες να ετοιμάσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τα σημεία παρέμβασης, δηλαδή τα σημεία στα οποία θα πρέπει να γίνουν έργα. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε αυτές τις εισηγήσεις, οι οποίες θα σταλούν στον καθηγητή και τους συνεργάτες του.  Στη συνέχεια θα έχουμε την ανατροφοδότηση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και αμέσως μετά προχωρούμε σε υλοποίηση των έργων», σημείωσε ο υπουργός.