Έγινε τελικά αποδεκτή η εισήγηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ, Σκεύης Κουκουμά, από την Επίτροπο Νομοθεσίας, Λουΐζα Ζαννέτου, με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Επιτροπής Ποινικού Δικαίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλη Πική, και συμπεριλήφθηκε το σοβαρό αδίκημα της εκδικητικής πορνογραφίας σε βάρος γυναικών στο πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας που ενσωματώνει τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, παρόλο που δεν προβλέπεται στη Σύμβαση. Μάλιστα, σε περίπτωση καταδίκης του δράστη, το αδίκημα προνοεί βαριά φυλάκιση 14 χρόνων!

Αυτό ανακοίνωσε η κ. Ζαννέτου στη χθεσινή κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Νομικών, όπου συνεχίστηκε η κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου που άρχισε τη Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021 και θα συνεχισθεί και την επόμενη Δευτέρα 12 τρέχοντος με προοπτική να τεθεί προς ψήφιση στην τελευταία Ολομέλεια της παρούσας Βουλής στις 22 Απριλίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέραν των 600 αρχείων παιδικής πορνογραφίας στην κατοχή 36χρονου

Η κ. Κουκουμά είχε κάνει την εισήγηση της αυτή στην προηγούμενη συνεδρία, υπενθυμίζοντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της έχει καταθέσει πρόταση νόμου για την εκδικητική πορνογραφία. Όπως αναφέρει το σχετικό εδάφιο του νομοσχεδίου, «όποιος εκβιάζει ή απειλεί γυναίκα ότι χωρίς τη συγκατάθεση της θα αποστείλει, διανείμει, δημοσιεύσει, διαδώσει, κυκλοφορήσει, αναπαράγει ή μεταδώσει με οποιαδήποτε ηλεκτρονικά, ψηφιακά, έντυπα ή άλλα μέσα οποιασδήποτε φύσης υλικό με πορνογραφικό ή σεξουαλικό περιεχόμενο που απεικονίζει την ίδια, είναι ένοχος κακουργήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα 14 έτη». Ο Μιχάλης Πικής παρατήρησε ότι τα σχετικά αδικήματα είχαν προστεθεί στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης το 2010 και ότι η εκδικητική πορνογραφία αυξήθηκε κατακόρυφα μετά το 2010 λόγω της αυξημένης χρήσης του διαδικτύου και της προόδου της τεχνολογίας και είναι απαραίτητο να περιληφθεί στο νομοσχέδιο. Πρόσθεσε ότι στην παρούσα περίοδο της καραντίνας λόγω της πανδημίας, διπλασιάστηκαν σε όλη την Ευρώπη τα αδικήματα εκδικητικής πορνογραφίας και κατά 90% διαπράττονται σε βάρος γυναικών.

Η εκδικητική πορνογραφία περιλαμβάνεται σε άρθρο που αφορά τη διάδοση υλικού πορνογραφικού ή σεξουαλικού περιεχομένου, σύμφωνα με το οποίο υπόκειται επίσης σε ποινή 14χρονης φυλάκισης σε βαθμό κακουργήματος «όποιος αποστέλλει, διανέμει, κυκλοφορεί, δημοσιεύει, διαδίδει, αναπαράγει ή μεταδίδει με οποιαδήποτε ηλεκτρονικά, ψηφιακά, έντυπα οποιασδήποτε φύσης υλικό με πορνογραφικό ή σεξουαλικό περιεχόμενο σε σχέση με γυναίκα χωρίς τη συγκατάθεσή της, με σκοπό να την εκφοβίσει και/ή εξευτελίσει και/ή παρενοχλήσει και/ή να της προκαλέσει συναισθηματική διαταραχή και/ή οικονομική ή άλλη ζημιά ή βλάβη και/ή για να αποκομίσει παράνομο οικονομικό όφελος». Σε παρέμβαση σε σχέση με το άρθρο αυτό η εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, Χριστίνα Ιωάννου, αποκάλυψε ότι «υπάρχουν και ανήλικοι μαθητές που διαπράττουν τέτοια αδικήματα» και διερωτήθηκε κατά πόσο η ποινή θα είναι διαφορετική σε περίπτωση που ο δράστης είναι ανήλικος άνω των 14 χρονών.