Τρίζει τα δόντια και προειδοποιεί η Υπουργός Εργασίας, σε σχέση με σημερινή (15/4) ανακοίνωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών αναφορικά με την πρόθεση ορισμένων εκ των μελών τους, όπως αναφέρει η Υπουργός, να παραβιάσουν τη Νομοθεσία λειτουργώντας την Πρωτομαγιά.

«Σε σχέση με σημερινή ανακοίνωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών αναφορικά με την πρόθεση ορισμένων εκ των μελών τους να παραβιάσουν τη Νομοθεσία λειτουργώντας την Πρωτομαγιά, τονίζονται τα ακόλουθα:

Η αργία της 1ης Μαΐου δεν ρυθμίζεται από καμία κυβερνητική ή άλλη απόφαση αφού προβλέπεται ρητώς από τις διατάξεις του άρθρου 23 των περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους Νόμων και δεν προβλέπεται καμία διακριτική ή άλλη ευχέρεια από οποιοδήποτε όργανο να αποφασίζει διαφορετικά. Έχουμε ξεκαθαρίσει με σαφή τρόπο προς πάσα κατεύθυνση ότι οποιεσδήποτε συζητήσεις με στόχο την παραβίαση νομοθεσιών και την παρανομία δεν πρόκειται να γίνουν.

Στην ανακοίνωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών εσφαλμένα αναφέρεται ότι η εν λόγω νομοθεσία είναι ανενεργή ή και με οποιονδήποτε τρόπο αντισυνταγματική και το Υπουργείο διαβεβαιώνει τόσο τους επιχειρηματίες όσο και τους εργαζόμενους ότι η νομοθεσία θα εφαρμοστεί πλήρως με επιθεωρήσεις σε όλα τα γενικά καταστήματα κατά την αργία της Πρωτομαγιάς και ιδιαίτερα καθόσον αφορά τις υπεραγορές, λαμβάνοντας υπόψη την πρωτοφανή δημόσια τοποθέτηση του Συνδέσμου Υπεραγορών περί της πρόθεσής τους να παρανομήσουν.

Για σκοπούς άρσης των οποιωνδήποτε εσφαλμένων εντυπώσεων πιθανό να έχουν δημιουργηθεί με βάση τα όσα λανθασμένα αναφέρονται από τον Σύνδεσμο Υπεραγορών, υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο είχε κρίνει ως αντισυνταγματικές ορισμένες πολύ συγκεκριμένες διατάξεις που εισήγαγε η Βουλή των Αντιπροσώπων για καθορισμό των ωραρίων των καταστημάτων με Νομοθεσία, διευκρινίζοντας ότι το δικαίωμα αυτό το έχει η εκτελεστική εξουσία. Υπενθυμίζεται ακόμα ότι οι διατάξεις αυτές έχουν έκτοτε διαφοροποιηθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στη βάση των παρατηρήσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου, επαναφέροντας την εξουσία της Υπουργού να ρυθμίζει τα ωράρια των γενικών καταστημάτων με έκδοση Διαταγμάτων.

Υπό το φως των ανωτέρω, ο καθένας θα ανέμενε ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπεραγορών θα αναγνώριζε, τουλάχιστο, το κατοχυρωμένο από τον Νόμο δικαίωμα των εργαζομένων για την Πρωτομαγιάτικη αργία η οποία είναι η δική τους γιορτή. Η γιορτή του εργαζόμενου. Του εργαζόμενου ο οποίος εργάζεται ακούραστα σε καθημερινή βάση, ιδιαίτερα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημικής κρίσης, για να προσφέρει στην υπόλοιπη κοινωνία την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση».

Insider