Μετά την κατάργηση των διαβατηρίων για ξένους, η κυβέρνηση επανήλθε με αναθεωρημένη πρόταση για ξένους, για να αποκτήσουν μόνιμη βίζα διαμονής στην Κύπρο (κάτι το οποίο υπήρχε και προηγουμένως, αλλά επεκτάθηκε με κάποια λεπτομέρεια). Από τις 24.3.2021 ισχύουν τα πιο κάτω (σε συνοπτικό περιεχόμενο), για να δικαιούται κάποιος ξένος να αιτηθεί μόνιμη διαμονή στην Κύπρο:

⦁ Ο αιτητής θα πρέπει να προβεί σε επένδυση τουλάχιστον €300.000 στις ακόλουθες κατηγορίες:

i. Αγορά κατοικίας/διαμερίσματος, η οποία αφορά πρώτη πώληση (€300.000 + Φ.Π.Α.), δηλαδή μονάδες που ανεγέρθηκαν προς πώληση.

ii. Επένδυση σε ακίνητα εκτός από κατοικία/διαμέρισμα, όπως καταστήματα, γραφεία σε σύνολο €300.000, που μπορεί να αποτελούν ως σύνολο της αγοράς και που καλύπτει και μεταπωλήσεις (μεταχειρισμένες μονάδες).

iii. Επενδύσεις σε μετοχικό κεφάλαιο κυπριακής εταιρείας (€300.000), που έχει δραστηριότητες στην Κύπρο και με ελάχιστο προσωπικό 5 άτομα.

Τυχόν αποξένωση μονάδας από τον ξένο αγοραστή, θα πρέπει να την αναπληρώσει με άλλη επένδυση, ίσης ή μεγαλύτερης αξίας (εάν όχι, τότε η βίζα μπορεί να αποσυρθεί).

⦁ Ο αιτητής θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον €30.000/χρόνο, με πρόσθετα €5.000/χρόνο για κάθε εξαρτώμενο του άτομο και σε περίπτωση γονέα €8.000/άτομο, που περιλαμβάνει και εισοδήματα από το εξωτερικό, ενώ στην περίπτωση (ii) και (iii) να είναι και εισοδήματα εκτός Κύπρου.

Η αγορά των €300.000 για να μπορεί ο ξένος να υποβάλει αίτηση, θα πρέπει αποδεδειγμένα να έχει καταβάλει τουλάχιστον €200.000.

⦁ Ο αιτητής θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει μόνιμη διαμονή στην Κύπρο και ότι η επένδυση του προήλθε από χρήματα του εξωτερικού.

⦁ Ο αιτητής μπορεί να αγοράσει μέχρι 2 μονάδες/κατοικίες για το σύνολο των €300.000.

⦁ Η άδεια μετανάστευσης του αιτητή καλύπτει τη σύζυγο και τα ανήλικα τους τέκνα κάτω των 18 ετών.

⦁ Εάν ο αιτητής έχει παιδιά (και μη εξαρτώμενα), η επένδυση των €300.000 θα πολλαπλασιάζεται ανάλογα – προς €300.000/ένα.

⦁ Καθορίζεται η περίοδος απάντησης στον αιτητή γύρω στους 2 μήνες.

⦁ Μετά την έκδοση βίζας και σε διάστημα ενός έτους οφείλει ο αιτητής να έχει μόνιμη διαμονή στην Κύπρο και δεν  μπορεί να παραμείνει εκτός της Δημοκρατίας για περίοδο 2 συνεχόμενων ετών.

⦁ Δεν επιτρέπεται η εργασία εντός Κύπρου από αυτού τους είδους τους επενδυτές (μπορεί όμως να εργάζεται εάν είναι μέτοχος σε εταιρεία κλπ).

⦁ Εάν ο αιτητής παραμένει στην Κύπρο επί μόνιμης βάσης για 7 χρόνια, είναι δυνατόν να υποβάλει αίτηση για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου.

Είναι πρόδηλο ότι οι βίζες, όπως αναφέρθηκαν πιο πάνω, δεν συγκρίνονται σε ελκυστικότητα με εκείνες των διαβατηρίων.  Ως εκ τούτου, δεν αναμένουμε τη διατήρηση του ξένου ενδιαφέροντος στο ίδιο ή έστω παρόμοιο επίπεδο, ενώ παρατηρείται η προτίμηση που προσφέρει το μέτρο αυτό στις νέες μονάδες, προκαλώντας δυσφορία μεταξύ της προνομιούχας θέσης των developers και άλλων και με τους υπάρχοντες ξένους αγοραστές να παραμένουν βασικά εγκλωβισμένοι σε περίπτωση διάθεσης των μονάδων τους. Είναι όμως δεδομένο ότι υπάρχει και πρόνοια για κατοικίες που αγοράστηκαν πριν από τις 7/5/2013, για να καλύπτει και τις μεταπωλήσεις.

Στο σύνολό της, η πρόταση είναι μια σχετικά καλή προσπάθεια, που όμως εγκλωβίζει εκείνους τους ξένους που μας πίστεψαν ως κράτος και τώρα θα αδυνατούν να διαθέσουν τις μονάδες τους.