Στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς, οι πλείστοι Διευθύνοντες Σύμβουλοι (CEOs) ανά το παγκόσμιο δήλωναν σχετικά αισιόδοξοι για την προοπτική της χώρας τους, καθώς και για την οικονομία γενικότερα, τονίζοντας πως ο παράγοντας ευελιξία αποτελεί το νέο «όπλο» στη φαρέτρα των επιχειρήσεων και ότι εάν δεν καταφέρουν να προσαρμοστούν στις συνεχείς αλλαγές και εξελίξεις, η επιχείρησή τους θα καταστεί μη βιώσιμη. 

Σήμερα, έχοντας διανύσει περισσότερο από ένα χρόνο σε κατάσταση πανδημίας, ακριβώς το τελευταίο σημείο, δηλαδή η συνεχής μετεξέλιξη, προσαρμογή και ευελιξία στα νέα δεδομένα, αποδεικνύονται καθοριστικά στον αγώνα για επιβίωση ένεκα των επιπτώσεων της πανδημίας.

Σύμφωνα με το φετινό πρώτο κομμάτι της έρευνας της KPMG 2021 CEO Outlook Pulse Survey, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2021 σε 500 CEOs από 11 βασικές αγορές (Αυστραλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ), σχεδόν οι μισοί από τους CEOs ανά το παγκόσμιο ανέφεραν ότι δεν αναμένουν επιστροφή στην «κανονικότητα» μέχρι το 2022.

Μεταξύ άλλων, η έρευνα είχε σκοπό να συλλέξει και να αποτυπώσει την ανταπόκριση των CEOs στις προκλήσεις της πανδημίας και τις προοπτικές ανάπτυξης της επιχείρησής τους μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Όπως ήταν αναμενόμενο, η νέα κατάσταση πραγμάτων που επέφερε η πανδημία, ήταν στην κορυφή της λίστας των ανησυχιών τους. Πιο συγκεκριμένα, το 24% των ερωτηθέντων δήλωσε πως οι αλλαγές που επέφερε η πανδημία είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει το επιχειρηματικό μοντέλο της επιχείρησής τους για πάντα. Επιπλέον, το 55% ανησυχεί για την πρόσβαση του προσωπικού του σε ένα εμβόλιο COVID-19, γεγονός που επηρεάζει την προοπτική του πότε ακριβώς θα επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στο χώρο εργασίας. Το 90% των CEOs εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από το προσωπικό του να αναφέρει το πότε έχει/θα έχει εμβολιαστεί, κάτι που μπορεί να υποβοηθήσει τις επιχειρήσεις στο να λάβουν μέτρα για την προστασία του εργατικού τους δυναμικού. Ωστόσο, το 34% των CEOs ανησυχεί για την παραπληροφόρηση που επικρατεί γύρω από το ζήτημα της ασφάλειας του εμβολίου COVID-19, καθώς και για το τι μέλλει γενέσθαι για το προσωπικό που θα επιλέξει να μην το λάβει.

 

Βασικά ευρήματα της έρευνας

Οι αποφάσεις των εθνικών κυβερνήσεων και η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος καθοδηγούν τη λήψη αποφάσεων

Το 76% των CEOs βλέπει την προτροπή των κυβερνήσεων προς τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν στην «κανονικότητα» ως ενθάρρυνση για τις επιχειρήσεις να ζητήσουν από το προσωπικό να επιστρέψει στον χώρο εργασίας. Επιπλέον, το 61% των CEOs δήλωσαν ότι θα περιμένουν επίσης να δουν μια επιτυχή έκβαση του εμβολιαστικού προγράμματος (πάνω από το 50% του πληθυσμού να εμβολιαστεί), προτού προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια επιστροφής προσωπικού στο γραφείο.

Οι CEOs ανά το παγκόσμιο δεν σκοπεύουν να μειώσουν το εμβαδόν των χώρων εργασίας τους

Η έρευνα διαπιστώνει ότι μόνο το 17% των CEOs σκοπεύουν να μειώσουν το μέγεθος των χώρων εργασίας τους, ένεκα των επιπτώσεων της πανδημίας. Το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 69% τον Αύγουστο του 2020.

Οι CEOs εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο πλήρους απομακρυσμένου εργατικού δυναμικού

Οι CEOs διερευνούν το πώς θα μοιάζει η νέα πραγματικότητα, αλλά μόνο το 30% εξετάζει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας για το προσωπικό του στη μετά-COVΙD-19 εποχή, όπου οι περισσότεροι υπάλληλοι θα μπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως 2-3 ημέρες την εβδομάδα.

Η ESG διακυβέρνηση κερδίζει έδαφος στην εταιρική ατζέντα

Με τη σύνοδο COP26 για το κλίμα να πραγματοποιείται φέτος και τις ΗΠΑ να επανεντάσσονται στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, το 49% των CEOs δήλωσε πως σχεδιάζει να εφαρμόσει πιο αυστηρές πρακτικές στη βάση ESG κριτηρίων – Περιβαλλοντικών (Environmental), Κοινωνικών (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance).

Πριν ληφθούν οποιεσδήποτε σημαντικές αποφάσεις, οι CEOs θέλουν πρώτα να διασφαλίσουν ότι το εργατικό τους δυναμικό είναι προστατευμένο από τον κορωνοϊό. Η κινητικότητα που παρατηρείται στη διάθεση εμβολίων COVID-19 δίνει στους CEOs μια νότα αισιοδοξίας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η έρευνα ανέδειξε ότι αρκετοί από τους CEOs έχουν λάβει ισχυρά μέτρα κατά τη διάρκεια της κρίσης, με σκοπό την αναδιαμόρφωση του λειτουργικού τους μοντέλου και του τρόπου εργασίας τους, επιταχύνοντας την ανάπτυξη βασικών έργων μετασχηματισμού, είτε από ανάγκη, είτε κατ’ επιλογή.

* Διευθύνων Σύμβουλος, KPMG Limited