Έως χθες το απόγευμα, ο Γενικός Εισαγγελέας δεν είχε τοποθετηθεί επί των αξιώσεων της αντιπολίτευσης να μην εμπλακεί άμεσα ο ίδιος, ούτε ο βοηθός του, στην αξιολόγηση του ενδιάμεσου πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής. Δεν έκρινε αναγκαίο να πει δυο λόγια στην κοινωνία, να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Κατηγορείται ότι, επεξεργαζόμενος το πόρισμα και αξιολογώντας το, παραβιάζει ουσιώδεις κανόνες δεοντολογίας που διέπουν φορείς εξουσίας και περιφρονεί την «πεμπτουσία του ασυμβίβαστου», που έχει εφαρμογή, σύμφωνα με τους επικριτές του, στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς κρατά από την Παρασκευή στα χέρια του ένα πόρισμα που εντοπίζει χιλιάδες παρανομίες αλλά και σοβαρά ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα που βαραίνουν άμεσα ή έμμεσα την κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχε ο ίδιος και ο βοηθός του, αλλά και λανθασμένες ή παράνομες αποφάσεις που έλαβαν οι δυο τους, ως μέλη του Υπουργικού.

Η κάλυψη πίσω από το «ουδέν σχόλιο» δεν προστατεύει από την κριτική και τη δημόσια πίεση ούτε τον Γιώργο Σαββίδη, ούτε τον θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα. Μάλλον η στάση του υποδηλοί μία περιφρόνηση πολιτικής φύσης προς την κοινωνία και την πολιτική ηγεσία. Αλλά και μια μεγάλη αδυναμία του κ. Σαββίδη, επί της ουσίας.

Αν υπάρχουν επιχειρήματα που μπορούν να υπονομεύσουν τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί ασυμβίβαστου, είμαστε έτοιμοι να τα ακούσουμε και να τα αξιολογήσουμε. Και βέβαια, δεν είναι υπόχρεος ο Γ. Εισαγγελέας να κάνει ό,τι του λένε οι άλλοι, για να έχει το κεφάλι του ήσυχο. Για ό,τι κάνει όμως και για ό,τι δεν κάνει, κρίνεται και θα κρίνεται.

Διότι, θυμόμαστε όλοι πως όταν χρειάστηκε ο τέως Γενικός Εισαγγελέας να διαχειριστεί την παραπομπή του τότε βοηθού γενικού εισαγγελέα στο δικαστήριο, επέλεξε να αναθέσει την υπόθεση σε ιδιώτες νομικούς. Δεν σημαίνει πως η αγορά υπηρεσιών προστατεύει κατ’ ανάγκη το δημόσιο από κακοτοπιές. Είναι όμως μία ένδειξη επιθυμίας συμμόρφωσης σε νόμους και αρχές.

Ο σημερινός Εισαγγελέας αρνείται όχι μόνο να μιμηθεί τον προκάτοχό του, αλλά ακόμα και να σχολιάσει όσα του καταλογίζουν. Και συνεχίζοντας αυτή την στάση, δυναμιτίζει το κλίμα και υπονομεύει την αξιοπιστία του θεσμού που εκπροσωπεί.

Από εκεί και πέρα, δεν έχει δίκαιο το ΔΗΚΟ που αναφέρει δημόσια πως ο Γ. Εισαγγελέας δήλωσε πως θα αποφασίσει ο ίδιος αν θα δώσει ή όχι το πόρισμα στη δημοσιότητα. Δήλωσε πως θα το δώσει στη δημοσιότητα. Αυτό που δεν είπε, είναι πότε θα το κάνει. Υποθέτουμε αντιλαμβάνεται πως θα βάλει τον εαυτό του και την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα σε νέους μπελάδες αν δεν το πράξει πριν τις εκλογές. Ίσως σε μεγαλύτερους -και διαφορετικούς- μπελάδες από αυτούς που θα έχουν όλοι αυτοί εφόσον δημοσιευτεί -και διαβαστεί- η έκθεση.

[email protected]