Δεν θα γίνουν τελικά στην Διεθνή Κρατική Έκθεση τα γυρίσματα της πολυαναμενόμενης ταινίας του Nicolas Cage, ωστόσο εξετάζονται άλλες περιοχές της Κύπρου από τους αμερικάνους παραγωγούς.

Όπως είχε γίνει γνωστό τις τελευταίες μέρες, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, θα έρθει στο νησί, όπου θα πραγματοποιήσει γυρίσματα για την νέα του ταινία με τίτλο «Jiu Jitsu». Η απόφαση των κινηματογραφικών παραγωγών, είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου για προώθηση της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας – κάτι που ανατέθηκε στο Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus).

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με το αζημίωτο η κάθοδος του Nicolas Cage

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider, αν και αρχικά είχε επιλεχθεί ο χώρος της Κρατικής Έκθεσης για τα γυρίσματα της ταινίας, η πρόταση απορρίφθηκε. Ο λόγος, διότι με τη δεδομένη κατάσταση που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις, το κόστος για την επισκευή και αναδιαμόρφωση του χώρου θα ήταν αρκετά υψηλό.

Πηγές από το Invest Cyprus, αναφέρουν ότι θα υπάρξει κατάληξη αρκετά σύντομα για χώρο κοντά στη Λευκωσία, ενώ έχουν εξεταστεί περιοχές σε άλλες επαρχίες όπως Ακάμας, Λεμεσός κλπ.

Έρχονται τα καλά

Στόχος, μέσα από την παραγωγή ταινιών στο νησί, είναι είτε να προβληθεί η Κύπρος, είτε να γίνουν γνωστές οι τοποθεσίες της Κύπρου στους κινηματογραφικούς κύκλους. Για παράδειγμα,  το σενάριο της ταινίας επιστημονικής φαντασίας και πολεμικών τεχνών του Cage μπορεί να μην λαμβάνει χώρα στη Κύπρο, αλλά στην πράξη οι σκηνοθέτες, σεναριογράφοι ή παραγωγοί ταινιών θα αποκτήσουν μία πρώτη εικόνα για χώρους και τοποθεσίες του νησιού και ίσως επιλέξουν την Κύπρο για την δική τους.

Αυτό φέρνει πολλαπλά οφέλη για την Κύπρο και την οικονομία. Με τον ερχομό των συνεργείων για την παραγωγή ταινιών, έρχονται και επενδύσεις, όπως σημείωσαν στελέχη από τον CIPA. Σε περιπτώσεις άλλων χωρών που χρησιμοποιούνται για γυρίσματα ταινιών, παραγωγοί αγοράζουν οικίες έτσι ώστε να διευκολυνθούν σε μελλοντικές παραγωγές. Άλλοι δημιουργούν θέσεις εργασίες ανοίγοντας παραρτήματα των επιχειρήσεων τους.

Υπάρχει ακόμα μία πτυχή και αφορά τόσο τον πολιτισμό, όσο και τον τουρισμό. Στην ταινία «Jiu Jitsu», θα προβληθούν διάφορα αρχαιολογικά μνημεία. Οι ειδησεογραφικές  ιστοσελίδες και το πολιτιστικό ρεπορτάζ, τα οποία καλύπτουν θέματα όπως την παραγωγή ταινιών, θα αναφέρονται στην Κύπρο είτε ως ο χώρος όπου γυρίστηκε η ταινία, είτε για την ιστορία πίσω από αυτούς τους χώρους. Αυτό έχει διπλό αποτέλεσμα. Από την μία γίνεται γνωστή η ιστορία της Κύπρου άρα προβάλλεται το νησί, και δεύτερον λειτουργεί ως μέσο προσέλκυσης τουριστών που επιθυμούν να δουν από κοντά τους χώρους.