To Top
18:46 Σάββατο
19 Οκτωβρίου 2019
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Το παρόν και το µέλλον των αναπτύξεων γκολφ
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ • Το παρόν και το µέλλον των αναπτύξεων γκολφ
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιουλίου 2019, 3:37 μμ
Η Κύπρος ως ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισµούς για διακοπές στη Μεσόγειο δεν θα µπορούσε να µην επιχειρήσει να αναπτύξει κι αυτόν τον τοµέα.

Και µπορεί οι αρχικές βλέψεις για δηµιουργία 14 γηπέδων γκολφ να µην υλοποιηθούν ποτέ, αφού ο συγκεκριµένος αριθµός είναι πολύ µεγάλος, ωστόσο τα τέσσερα γήπεδα που υπάρχουν σήµερα στην Κύπρο συνεχίζουν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες και να βελτιώνουν το προσφερόµενο προϊόν. Στην Κύπρο σήµερα λειτουργούν τέσσερα θέρετρα-γήπεδα γκολφ: Το Aphrodite Hills, το Minthis, το Elea και το Secret Valley. Κάποιοι σχεδιασµοί έχουν ήδη ολοκληρωθεί ενώ άλλες αναπτύξεις και έργα αναµένεται να ολοκληρωθούν σταδιακά. Ποιοι είναι όµως οι µεγαλοµέτοχοι αυτών των θέρετρων και σε ποια φάση βρίσκεται η ανάπτυξή τους;

 
Aphrodite Hills

Τον περασµένο Απρίλιο η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ ανακοίνωσε την απόκτηση πλειοψηφικής συµµετοχής (60%) στις εταιρείες Aphrodite Hills Resort Limited και Aphrodite Springs Public Limited στην Πάφο της Κύπρου.


To Aphrodite Hills Resort εκτείνεται σε περιοχή γης 234 εκταρίων µε βλάστηση που καλύπτει το µεγαλύτερο ποσοστό ολόκληρης της έκτασης. Διαθέτει το µοναδικό πιστοποιηµένο PGA National Cyprus γήπεδο γκολφ, 500 χιλιάδες τετραγωνικά µέτρα, το οποίο και είναι ο πυρήνας του πολυβραβευµένου θέρετρου στην Πάφο. Στο χώρο του Resort βρίσκεται το ξενοδοχείο Aphrodite Hills Hotel by Atlantica µε 290 δωµάτια & σουίτες.


Προσφέρει επίσης προς ενοικίαση επαύλεις και διαµερίσµατα από την Holiday Residences που λειτουργούν στη φιλοσοφία των self-catering διακοπών µε καινοτόµες υπηρεσίες.


Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν ανεγερθεί και πωληθεί πέραν των 750 επαύλεων και διαµερισµάτων. Η Aphrodite Hills Property Management ανεβάζει το επίπεδο τής εκάστοτε επένδυσης ακόµα πιο ψηλά καθώς δηµιουργήθηκε για να καλύψει τη βασική ανάγκη των ιδιοκτητών, αυτή της φροντίδας των ακινήτων κατά τη διάρκεια της απουσίας τους όσο και κατά τη διάρκεια της διαµονής τους.
Με συνεδριακές εγκαταστάσεις, ακαδηµία τένις µε 9 γήπεδα, Retreat Spa by Atlantica (Best Luxury Resort Spa Regional Winner), ακαδηµία ποδοσφαίρου, µονοπάτια της φύσης για περπάτηµα και τρέξιµο, ιππασία, τοξοβολία, ποδηλασία, παιδικό club, υδροπάρκο, σουπερµάρκετ, καφετερίες, φούρνο, φαρµακείο, καταστήµατα, εκκλησάκι, beach club, 18 εστιατόρια και µπαρ by Atlantica και γυµναστήριο, το Aphrodite Hills Resort είναι προορισµός θεµατικού τουρισµού και συλλογής εµπειριών.


Σκοπός της Πανγαία και των συνεταίρων της είναι το Resort να συνεχίσει να αναπτύσσεται καθώς υπάρχει σηµαντικός υπολειπόµενος συντελεστής δόµησης για την ανάπτυξη επιπλέον κατοικιών.


Η συνολική επένδυση της Πανγαία ανήλθε σε 31,8 εκατ. ευρώ ενώ η αξία των ακινήτων των δύο εταιρειών έχει εκτιµηθεί από ανεξάρτητο εκτιµητή σε 116,1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για µια στρατηγική, µακροπρόθεσµη επένδυση στην οποία η Πανγαία συµµετέχει µαζί µε την Invel Real Estate και το βρετανικό fund Coller Capital.


Να σηµειωθεί πως το  γήπεδο είναι σχεδιασµένο σύµφωνα µε τα πρότυπα παγκόσµιας κλάσης, ενώ είχε µια σηµαντική αναβάθµιση επένδυσης ύψους 2,5 εκατ. ευρώ και πλήρη εκσυγχρονισµό, συµπεριλαµβανοµένης της ανακατασκευής των greens και των bunkers. Η κορυφαία αναγνώριση ως το PGA National Cyprus τοποθετεί το πολυβραβευµένο Aphrodite Hills Golf στις υψηλότερες θέσεις των γηπέδων γκολφ της Μεσογείου.
 
Minthis

Βρισκόµενο λίγα λεπτά έξω από την πόλη της Πάφου το θέρετρο Minthis εκτείνεται σε απόσταση 5 εκατοµµυρίων τ.µ και ανήκει στην εταιρεία Pafilia. Μέχρι αυτή τη στιγµή το θέρετρο αποτελείται από γήπεδο γκολφ 18 οπών, χώρους άσκησης, καφεστιατόρια, κέντρα αναψυχής κτλ. Το έργο χωρίζεται σε 2 φάσεις κατασκευής µε την πρώτη φάση να έχει ήδη ολοκληρωθεί ενώ το 2020 αναµένεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση του έργου. 


Με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του έργου, το Minthis θα αποκτήσει µια Πλατεία, η οποία θα περιβάλλεται από ένα πολυµορφικό χώρο, όπου θα µπορεί κανείς να δοκιµάσει παραδοσιακά φαγητά. Την Πλατεία του Mithis θα κοσµούν επίσης, καταστήµατα και γκαλερί υψηλών προδιαγραφών µε έργα τέχνης ζωγραφικής και γλυπτικής αλλά και παντοπωλείο το οποίο θα προσφέρει παραδοσιακά κυπριακά προϊόντα.


Εντός του 2020 θα δηµιουργηθεί και ένα Κέντρο Ευεξίας έκτασης 2000 τ.µ., το οποίο βρίσκεται δίπλα από την Πλατεία. Ακόµα στην καρδιά του Minthis και σε πολύ κοντινή απόσταση από την Πλατεία, το Κέντρο Ευεξίας και το Clubhouse, ανεγείρονται 44 νέες πολυτελείς σουίτες.
 
Elea Estate

Το θέρετρο Elea βρίσκεται πολύ κοντά από το διεθνές αεροδρόµιο της Πάφου σε µια έκταση 1,190,000 τ.µ. και έχει περάσει στην ιδιοκτησία της Τράπεζας Κύπρου η οποία τους τελευταίους µήνες βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων για πώλησή του σε επενδυτές. Η πρώτη φάση του έργου έχει ήδη ολοκληρωθεί από τον Νοέµβριο του 2010 και περιλαµβάνει γήπεδο γκολφ 18 οπών. Επιπλέον, περιλαµβάνει µεταξύ άλλων κέντρο ψυχαγωγίας (club house) µε καφεστιατόρια.

Η δεύτερη φάση του θερέτρου θα περιλαµβάνει την κατασκευή κατοικιών, ενός δηλαδή µικρού χωριού που θα περιέχει εστιατόρια, κέντρα αναψυχής, γυµναστήριο, πισίνες και µικρά καταστήµατα.  Μεταξύ άλλων στη δεύτερη φάση του έργου θα κατασκευαστεί και ένα boutique hotel ενώ θα δηµιουργηθούν και περίπου 500 νέες κατοικίες που θα περιλαµβάνουν επαύλεις και διαµερίσµατα.
Πριν λίγο καιρό η εταιρεία Panda City Development µε έδρα το Ηνωµένο Βασίλειο ανακοίνωσε την εξαγορά του Elea έναντι 49 εκατοµµυρίων ευρώ µε την εταιρεία συµφερόντων του επιχειρηµατία Umer Khan να αναφέρει πως η εξαγορά και η συνέχιση κατασκευής του έργου θα αποτελέσει πηγή επένδυσης νέων κεφαλαίων από το εξωτερικό. Ωστόσο, να σηµειώσουµε πως η ανακοίνωση από την Panda City Development ούτε επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύστηκε από την Τράπεζα Κύπρου που είναι και ο ιδιοκτήτης του έργου.
 
Secret Valley Golf Resort

Σχεδιασµένο από τους διεθνούς φήµης αρχιτέκτονες Hans-Georg Erhardt και Snorri Vilhjalmsson, το Secret Valley Golf Club που πλαισιώνει το έργο όπως και το υπό σχεδιασµό δεύτερο γήπεδο τα οποία είναι σήµερα υπό τη διαχείριση και διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου, αποτελούν την απαρχή της µέχρι σήµερα αναπτυξιακής του πορείας.

Πέραν όµως από τα γήπεδα γκολφ µέρος της γύρω ανάπτυξης ανήκει τόσο στην Τράπεζα Κύπρου αλλά και στην εταιρεία Aristo Developers η οποία συνεχίζει µε αµείωτους ρυθµούς τις οικιστικές αναπτύξεις και την αναβάθµιση του µεγαλεπήβολου αυτού έργου. 
Το Venus Rock Golf Resort περιλαµβάνει µελλοντικές αναπτύξεις όπως καταφύγιο σκαφών, τουριστικές αναπτύξεις όπως ενός υπερπολυτελούς boutique ξενοδοχείου και beach club καθώς το έργο διαθέτει παραλιακή ακτογραµµή µήκους ενός χιλιοµέτρου, εµπορικές αναπτύξεις µε υπηρεσίες όπως καταστήµατα, καφεστιατόρια και άλλες υπηρεσίες.

Η κα Αριστοδήµου Director της Aristo Developers µας ανέφερε πως το master plan του όλου έργου είναι αδειοδοτηµένο εδώ και πολλά χρόνια. «Το τι κάνουµε ως Aristo Developers είναι η ανάπτυξη οικιστικών µονάδων, κυρίως επαύλεων τριών κατηγοριών, διάφορων αρχιτεκτονικών τύπων και µεγεθών. Έχουµε µέχρι στιγµής παραδώσει 800 κατοικίες σε πελάτες µας αλλά η δυνατότητα του έργου είναι για πολύ περισσότερες» υπέδειξε.

Η κα Αριστοδήµου συνέχισε λέγοντας πως όσον αφορά το οικιστικό κοµµάτι των επενδύσεων, η Aristo Developers δεσµεύεται µε χρόνους παράδοσης στη βάση των συµφωνιών µε τους πελάτες και τους συνεργάτες της και ανάλογα του ρυθµού των πωλήσεων.
 
Στα σκαριά και άλλα Golf Resorts
 
Πέραν των υφιστάµενων Golf Resorts που υπάρχουν στην Κύπρο υπάρχουν και άλλα τρία θέρετρα γκολφ τα οποία βρίσκονται στα σκαριά. Κάποια έχουν πάρει τις άδειες ενώ κάποια άλλα βρίσκονται σε διαδικασίες για να λάβουν τις απαιτούµενες άδειες. Το Eagle Pine Golf Resort το οποίο βρίσκεται µεταξύ της Λεµεσού και της Πάφου θα είναι έκτασης 1,7 εκατοµµυρίων τετραγωνικών µέτρων (τ.µ), θα περιλαµβάνει γήπεδο γκολφ 18 οπών, boutique hotel καθώς επίσης και µεγάλο αριθµό πολυτελών επαύλεων. Το Eagle Pine Golf Resort αναµένεται να κατασκευαστεί από την Aristo Developers.

Ένα άλλο έργο στο οποίο δόθηκε ήδη η κυβερνητική άδεια είναι το Limassol Greens Golf Resort το οποίο θα εφάπτεται του πρώτου Casino- Resort το οποίο θα κατασκευαστεί στην Κύπρο. Βρίσκεται πλησίον της πόλης της Λεµεσού, ανήκει στον Όµιλο Λανίτη και καλύπτει µία έκταση 1,4 εκατοµµυρίων  τ.µ. Θα περιλαµβάνει γήπεδο γκολφ 18 οπών, εµπορικά καταστήµατα, πολυτελείς κατοικίες, καφεστιατόρια κ.τλ.  Τέλος, το Limassol Hills Golf Resort, το οποίο θα είναι επίσης γήπεδο 18 οπών και θα βρίσκεται στη Βάσα Κελακίου σε απόσταση λίγων λεπτών από τη Λεµεσό και το αεροδρόµιο της Λάρνακας. Θα περιλαµβάνει boutique hotel, πολυτελείς κατοικίες, διαµερίσµατα και πολλές άλλες υπηρεσίες οι οποίες θα εκτείνονται σε µια απόσταση 1,96 εκατοµµυρίων τ.µ. 

Από το περιοδικό Forbes Κύπρου (τεύχος Ιουνίου 2019)
 

  Γιώργος Πυρίσιης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...