Στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής, στη Λευκωσία, ο ποιητής Μιχάλης Πασιαρδής συναντά τον χαράκτη Χαμπή και τον συνθέτη Ευαγόρα Καραγιώργη, σε μια βραδιά ποίησης και μουσικής με τον τίτλο «Μαντήλιν ολομέταξο».

Μαζί τους ο ερμηνευτής και μελετητής της παραδοσιακής κυπριακής μουσικής Μιχάλης Ττερλικκάς, ο Γιώργος Καλογήρου και η Κατερίνα Παράσχου, οι ποιητές Κώστας Βασιλείου, Νίκη Παπαξενοφώντος, Θωμάς Κυριάκου, Κοσμάς Οικονόμου, οι μουσικοί Σάββας Χρυσοστόμου, Νικόλας Τσαγγάρης, Αλέξης Αναστασίου, και ο Γιώργος Χόπλαρος, βιολί.

«Πρωταγωνιστής» της εκδήλωσης είναι το ποίημα του Μιχάλη Πασιαρδή, το οποίο γράφτηκε για τις ανάγκες της θεατρικής παράστασης «Η Γιαλουρού». Ο Ευαγόρας Καραγιώργης μελοποίησε το «Μαντήλιν ολομέταξο» για τη θεατρική παράσταση του Σατιρικού θεάτρου το 1992. Το 1994 το εξέδωσε για πρώτη φορά σε δίσκο με τη φωνή της Κλέλιας Πετρίδου, και το 2006 για δεύτερη φορά στον δίσκο «Με δίχως τ’ ανοιχτάριν», τραγουδισμένο από τον ίδιο.

Ο Μιχάλης Πασιαρδής θα απαγγείλει ποιήματα του, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τους Ε. Καραγιώργη, Μ. Τερλικκά, Α. Αναστασίου, Αχ. Λυμπουρίδη και Γ. Χόπλαρο:

Μαντήλιν ολομέταξο, Μ. Πασιαρδή – Ε. Καραγιώργη από τη Γιαλλουρού. Χαμπής χαράκτης, Ε. Καραγιώργη. Τετράστιχο – Ο κόσμος της Κύπρου, Μ. Πασιαρδή – Ε. Καραγιώργη. Σγιαν γείρει μέρα τζι εν σε δω – Μ. Πασιαρδή – Αχ. Λυμπουρίδη. Όντας σε δουν τα μμάθκια μου – Μ. Πασιαρδή – Αχ. Λυμπουρίδη. Άμαν σε δω νανεφανίσκεις – Μ. Πασιαρδή – Αχ. Λυμπουρίδη. Στους παλιούς ρυθμούς, Μ. Πασιαρδή – Ε. Καραγιώργη.

Ο Γιώργος Καλογήρου και η Κατερίνα Παράσχου θα ερμηνεύσουν μελοποιημένα ποιήματα Μιχάλη Πασιαρδή.

Τέσσερα μεγάλα χαρακτικά, σε στίχους Μιχάλη Πασιαρδή, και προσωπογραφία του ποιητή από τον Χαμπή, εκτίθενται στον χώρο της εκδήλωσης. Ο Χαμπής  αναφέρεται στην πορεία που ακολούθησε χαράσσοντας τα, και μιλά για το σκεπτικό χαρακτικής απόδοσης των ποιημάτων. Και τα πέντε έργα, δώρο από τον χαράκτη στο Μουσείο.

Οι ποιητές Κώστας Βασιλείου, Θωμάς Κυριάκου, Νίκη Παπαξενοφώντος, Κοσμάς Οικονόμου και Μιχάλης Τερλικκάς, απαγγέλλουν ποιήματα του Μιχάλη Πασιαρδή και άλλα. Τέλος, ο Σάββας Χρυσοστόμου και ο Νικόλας Τσαγγάρης παρουσιάζουν δύο τραγούδια από τον επερχόμενο δίσκο του Χρυσοστόμου «Εν μεσ’ στην ψυσ̆ήν».

Yπεύθυνος της εκδήλωσης Χρίστος Αγιομαμίτης, συντονισμός της εκδήλωσης Ελένη Παναγίδου και Ειρήνη Στυλιανίδου.

* Λευκωσία, Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή (Αμμοχώστου 55-59, εντός των τειχών), Σάββατο 25 Ιουλίου στις 19:30 (περιορισμένος αριθμός θέσεων).