Στη μάχη για να αναχαιτίσει τη σφοδρή επίθεση που δέχονται οι επαγγελματίες υγείας από τον κορωνοϊό μπαίνει από σήμερα ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Έξι χιλιάδες πεντακόσιοι περίπου εργαζόμενοι στα δημόσια νοσηλευτήρια (επαγγελματίες υγείας αλλά και όλο το υπόλοιπο προσωπικό), θα περάσουν από διαδικασία δειγματοληψίας ώστε να υποβληθούν στην απαραίτητη εργαστηριακή εξέταση με στόχο να εντοπιστούν, αν είναι δυνατό, όλοι όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό και δεν έχουν ακόμα εκδηλώσει συμπτώματα ή περιλαμβάνονται στη μεγάλη μερίδα των ασυμπτωματικών φορέων του ιού και συνεχίζουν εν αγνοία τους να τον μεταδίδουν και στους συναδέλφους τους, οδηγώντας έτσι καθημερινά σε αναστάτωση και κλείσιμο τμημάτων και κλινικών των δημόσιων νοσηλευτηρίων. 
 
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, «από αύριο (σήμερα) Κυριακή, με αρχή το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο ΟΚΥπΥ αρχίζει την εξέταση όλων των εργαζομένων στα Νοσηλευτήρια για Covid 19 (περίπου 6.500 εργαζόμενοι)». Η εξέταση, εξήγησε, «θα γίνεται βάσει προγράμματος με στόχο να ολοκληρωθεί περί τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας». 
 
Στο μεταξύ, χθες, μεταξύ των 21 νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας περιλαμβάνονταν και πάλι επαγγελματίες υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για έναν γιατρό που εργάζεται (μέσω επιστράτευσης) στο παθολογικό τμήμα του νοσοκομείου της Λάρνακας και έναν νοσηλευτή του ίδιου νοσηλευτηρίου. Θετικά κρούσματα εντοπίστηκαν και σε δύο ιδιωτικά νοσοκομεία. Πρόκειται για το «Απολλώνειο» νοσοκομείο και το νοσοκομείο «Άγιος Ραφαήλ». 
 
 
Μπήκε και σε γηροκομείο ο ιός
 
O κορωνοϊός συνεχίσει να τρίζει τα δόντια του στον Δήμο Αραδίππου, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι άρχισε να εισβάλλει γενικά και χωρίς διακρίσεις στην κυπριακή κοινωνία. Μετά τις υπεραγορές και τα αρτοποιεία κτύπησε χθες και σε γηροκομείο, αφού στα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες περιλαμβάνονται και δύο άτομα τα οποία φιλοξενούνται σε συγκεκριμένο γηροκομείο στην Αραδίππου. Στο συγκεκριμένο γηροκομείο άλλωστε είχε καταδειχθεί θετική στον κορωνοϊό και νοσηλευτήρια η οποία φέρεται να φρόντιζε τους δύο ηλικιωμένους. 
 
Σημαντικό να αναφερθεί ότι το υπουργείο Υγείας από χθες είχε εκδώσει ανακοίνωση δίνοντας αυστηρές συστάσεις για τα μέτρα προστασίας που επιβάλλεται να λαμβάνονται σε στέγες ευγηρίας και στέγες στις οποίες φιλοξενούνται άτομα με αναπηρίες. 
 

Εκατοντάδες προσέτρεξαν για δειγματοληψία

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία της συλλογής είκοσι χιλιάδων δειγμάτων από εργαζόμενους. Μάλιστα από την πρώτη ημέρα έναρξης των δειγματοληψιών, εκατοντάδες εργαζόμενοι προσέτρεξαν στα κέντρα που συμμετέχουν στην έρευνα για να υποβληθούν στην απαραίτητη εξέταση. Η διαδικασία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 20.000 εξετάσεων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση. 

Ανεβαίνουν τα κρούσματα σε Λευκωσία και Λεμεσό  

Σημαντική αύξηση σε αναλογία ανά 100.000 πληθυσμού στις δύο επαρχίες

Σημαντική αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί καταγράφηκε σε διάστημα μιας εβδομάδας στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού, με τη Λευκωσία να έχει διπλασιάσει τον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού και τη Λεμεσό να τριπλασιάζει σχεδόν τα κρούσμάτα. 

Σύμφωνα με τα επίσημα επικαιροποιημένα στοιχεία της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας, σε ό, τι αφορά την γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων: 

Η Λεμεσός σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία τα οποία αφορούν την εξάπλωση της επιδημίας μέχρι τις 9 Απριλίου κατέγραφε 13,9 κρούσματα ανά 100. 000. Η συγκεκριμένη επαρχία, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να καταγράφει τη μικρότερη αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, παρουσιάζει σημαντικότατη αύξηση την τελευταία εβδομάδα. Μέχρι τις 2 Απριλίου η αναλογία ήταν 5,7 κρούσματα, στις 7 Αρπιλίου έφθασε τα 11,4 κρούσματα και στις 9 Απριλίου παρουσίασε επιπρόσθετη αύξηση ακουμπώντας τα 13,9 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. 

Σημαντική ήταν η αύξηση των κρουσμάτων κατ’ αναλογία πληθυσμού και στην επαρχία Λευκωσίας η οποία από τις 2 μέχρι τις 9 Απριλίου διπλασίασε τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών στην επικράτειά της. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 9 Απριλίου είχαν καταγραφεί 41,6 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Στις 7 Απριλίου η αναλογία ήταν 36,9 κρούσματα και στις 2 Απριλίου μόλις 22,2 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. 

Η επαρχία της Πάφου εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή με 82,9 ασθενείς ανά 100.000 κατοίκους. Μέχρι τις 2 Απριλίου, η αναλογία ήταν 64,8 κρούσματα και μέχρι τις 7 Απριλίου έφθασε τα 74,4 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους

Ακολουθεί η επαρχία της Λάρνακας –που περιλαμβάνει και τον Δήμο Αραδίππου, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ενεργός εστία μόλυνσης– με 81,6 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Στην επαρχία Λάρνακας η αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού ήταν 49 μέχρι τις 2 Απριλίου ενώ στις 7 Απριλίου ήταν 70,1. 

Η Αμμόχωστος μέχρι τις 9 Απριλίου κατέγραφε 41,5 κρούσματα. Στις 2 Απριλίου η αναλογία ήταν 27 κρούσματα και στις 7 Απριλίου είχε φθάσει τα 39,4.  

Άλλος ένας θάνατος 

Ένας ακόμα θάνατος ασθενούς με κορωνοϊό καταγράφηκε χθες και παρά το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκε επίσημα από το υπουργείο Υγείας αφού σημειώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ, η είδηση διέρρευσε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Πρόκειται για ηλικιωμένη η οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Αμμοχώστου. 

Υπ. Υγείας: Σημαντικές οι επόμενες μέρες

Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου μιλώντας στον «Φ» τόνισε ότι «εισερχόμαστε στη Μεγάλη Εβδομάδα με την ελπίδα ότι η προσπάθεια θα στεφθεί με επιτυχία και οι στερήσεις στις οποίες υποβάλλονται οι πολίτες όλο αυτό το διάστημα θα τελειώσουν το συντομότερο». «Η προσοχή μας», πρόσθεσε, «παραμένει εστιασμένη στον περιορισμό της επέκτασης του ιού και στην ταυτόχρονη περιφρούρηση του συστήματος υγείας. Οι προσεχείς ημέρες είναι σημαντικές  και είμαι βέβαιος ότι με την υπεύθυνη συμπεριφορά μας και την ακλόνητη πίστη σε αυτό που κάνουμε, θα βγούμε και αυτή τη φορά νικητές». «Η σκέψη μας είναι στραμμένη στους ανθρώπους που δοκιμάζονται από τη νόσο. Στους επαγγελματίες υγείας και σε όσους υπηρετούν στην πρώτη γραμμή, στέλνουμε αγάπη και ευγνωμοσύνη», κατέληξε.

Απαγορεύεται η προσέλευση πιστών σε εκκλησίες 

Η Αστυνομία σημειώνει ότι το φετινό Πάσχα καλούμαστε όλοι να επιδείξουμε την ανάλογη ωριμότητα και να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα. Γι’ αυτό και απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες για πλήρη συμμόρφωση με τα σχετικά διατάγματα. Λόγω του ότι, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια παρερμηνεία των διαταγμάτων σε σχέση με τον εκκλησιασμό των πιστών, καθίσταται σαφές ότι απαγορεύεται η προσέλευση πολιτών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, όπως εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους προσευχής. Εξαίρεση, σύμφωνα με τα διατάγματα, αποτελεί ΜΟΝΟ η μετάβαση σε τελετές, κηδείες, γάμους, βαφτίσεις, από συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού που δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των 10 προσώπων. Τονίζει ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και καθίσταται σαφές ότι οι οποιεσδήποτε παραβάσεις θα καταγγέλλονται χωρίς καμία εξαίρεση.