Από εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προωθήσει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις ύψους €2 δισ. για να παραχωρήσουν οι τράπεζες χαμηλότοκα δάνεια.
 
Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» πως το αναθεωρημένο νομοσχέδιο θα συνάδει με πολλές από τις εισηγήσεις των κομμάτων, έτσι ώστε αυτό να αποκτήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή. Στο μεταξύ, χθες το υπουργείο Οικονομικών απάντησε στις προτάσεις των κομμάτων σε σχέση με τις κρατικές εγγυήσεις, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινή συνισταμένη.
 
 
Συγκεκριμένα, το υπουργείο υποστηρίζει πως θα επιβαρυνθούν άμεσα τα δημόσια οικονομικά και θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος, σε περίπτωση που υλοποιηθεί η πρόταση του ΔΗΚΟ και δημιουργηθεί ειδικό ταμείο χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους €250 εκατ., με απευθείας χορηγία του κράτους.
 
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών διαφωνεί και με την εισήγηση του ΔΗΚΟ, σύμφωνα με την οποία, δάνεια που θα παραχωρήσουν οι τράπεζες, θα καλυφθούν μεταγενέστερα από το κράτος και θα διαγραφούν. Όπως υποστηρίζει το υπουργείο, κάτι τέτοιο δεν ενδείκνυται καθώς θα θεωρηθεί ως κρατική ενίσχυση προς τις τράπεζες, μη συμβατή με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις κρατικές εγγυήσεις. Σε σχέση με την πρόταση της Συμμαχίας για αξιοποίηση του σχεδίου «De mininis» για μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις, σημειώνεται πως δεν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.
 
Σύμφωνα με σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις. Επιπλέον το υπουργείο, απαντώντας στην πρόταση για τη δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού στήριξης των επιχειρήσεων, σημειώνει πως το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις παρέχει αυτή τη δυνατότητα.
 
Στο μεταξύ, το υπουργείο δεν συναινεί με την πρόταση των Οικολόγων για την παροχή εγγυημένων δανείων από το κράτος προ επιχειρήσεις μέσω του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης. Όπως επισημαίνει, ο Οργανισμός δεν έχει αυτή τη δυνατότητα καθώς θα χρειαζόταν η κεφαλαιακή ενίσχυσή του. Επιπρόσθετα σημειώνει πως δεν είναι συμβατό με τους ευρωπαϊκους κανόνες κρατικών εγγυήσεων η στήριξη μέσα από επιδότηση επιτοκίου επιχειρήσεων εξαγωγικής δραστηριότητας ή με κάλυψη μισθοδοτικού κόστους.