Σε διπλωματική σύρραξη εξελίχθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας για τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα επιτέθηκε κατά του Παρισιού γιατί η γαλλική πλευρά άσκησε κριτική στις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τη Γαλλία για υπόσκαψη των δυναμικών επίλυσης του Κυπριακού! Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, η γαλλική κυβέρνηση αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και προσπαθεί να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. 

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, σχολιάζοντας συνέντευξη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, στην Λε Μοντ κατηγόρησε το Παρίσι ότι προσπαθεί να συγκαλύψει την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία βρίσκεται λόγω κορωνοϊού στοχοποιώντας την Τουρκία. «Κατανοούμε τη δυσφορία που προκαλεί το γεγονός ότι η Γαλλία στις πιο δύσκολες μέρες δεν μπορεί να προσφέρει χείρα βοηθείας στους γείτονές της, την ώρα που η Τουρκία τρέχει για φιλική βοήθεια στις δύσκολες μέρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρεσβεία ΗΠΑ: Προτρέπουμε Τουρκία να σταματήσει γεωτρήσεις

Περαιτέρω το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «στην πραγματικότητα είναι η Γαλλία που στηρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, που ενθαρρύνει τις δυνάμεις ενάντια στο νόμιμο καθεστώς της Λιβύης, υποσκάπτει τις δυναμικές λύσεις του Κυπριακού, αγνοεί επίμονα τα δικαιώματα των Τ/Κ και προσπαθεί να επιβάλει κυρώσεις στη σύμμαχο Τουρκία».

«Ας μη ξεχνάμε ότι η Γαλλία η οποία πιστεύει πως η στρατιωτική μέθοδος είναι η μόνη οδός για τη λύση στην κρίση της Λιβύης, που έχει υπονομεύσει όλες τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός, που βομβαρδίζει νοσοκομεία ακόμη και τις μέρες της επιδημίας, που εμποδίζει την παραγωγή πετρελαίου που είναι το μόνο έσοδο της Λιβύης και έχει κόψει τον αγωγό νερού του Χαφτάρ, αποτελεί εμπόδιο στον τερματισμό της δυστυχίας του λαού της Λιβύης στηρίζοντας με αντίθετο τρόπο την απόφαση 2259 του ΣΑ του ΟΗΕ», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ και προσθέτει πως η συμβουλή της Τουρκίας στη Γαλλία είναι να επικεντρωθεί στην προστασία και την επούλωση των πληγών των Γάλλων και των Ευρωπαίων από την επιδημία COVID-19. «Η γαλλική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να βλέπει την Τουρκία ως μια απειλή για την ευημερία και ασφάλεια της Ευρώπης, επιδιδόμενη σε έναν αγώνα εξουσίας», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τουρκία: Η Γαλλία υποσκάπτει την επίλυση του Κυπριακού

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξή του στη Λε Μοντ είχε ασκήσει κριτική για τη συμπεριφορά της Τουρκίας προκειμένου να απαντήσει στην απαίτηση της Άγκυρας για στήριξη από το ΝΑΤΟ. Ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν σημείωσε ότι η Τουρκία «είναι εντός του ΝΑΤΟ ενώ επιλέγει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, στη Λιβύη μεταφέρει Σύρους προκειμένου να συμμετάσχουν στις εχθροπραξίες, χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως αντικείμενο εκβιασμού, και στην Ανατολική Μεσόγειο στέλνει πλοία». Υποδεικνύοντας πως, όταν η Τουρκία ζητά αλληλεγγύη πρέπει να δίνει και συγκεκριμένες εξηγήσεις. 

Υποστηρίζουν την ΚΔ 

Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία τοποθετήθηκαν υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να καλεί όλα τα μέρη να αποφεύγουν ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. 

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας ανέφερε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενήμερες για τα δημοσιεύματα ότι το τουρκικό γεωτρύπανο έφθασε στις 20 Απριλίου σε περιοχή που η Κύπρος διεκδικεί ως αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Προτρέπουμε τις τουρκικές Αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και εξακολουθούμε να καλούμε όλα τα μέρη να αποφεύγουν ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ανησυχούν βαθιά για τις πρόσφατες αναφορές σχετικά με τα σχέδια της Τουρκίας για γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου». «Αυτή η προκλητική ενέργεια αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή», συμπλήρωσε. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως όλοι οι πόροι της, πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων, κατέληξε.

Η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλεί σε αποφυγή ενεργειών που μπορεί να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση και αύξηση της πιθανότητας κρίσεων στην περιοχή, σε αυστηρή τήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου, σε αποφυγή απειλών χρήσης βίας και σε επίλυση των διαφορών αποκλειστικά με ειρηνικό τρόπο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμβούλιο Αρχηγών για επανεκκίνηση και «Γιαβούζ»

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία, σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις ανέφερε: «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καλούμε όπως αποφεύγονται ενέργειες οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση και αύξηση της πιθανότητας κρίσεων στην περιοχή, καθώς επίσης να τηρούνται αυστηρά οι αρχές του διεθνούς δικαίου, να αποφεύγονται οι απειλές χρήσης βίας και να επιδιώκεται η επίλυση των διαφορών αποκλειστικά με ειρηνικό τρόπο, μέσω της ανάπτυξης ενός διαλόγου και της επεξεργασίας μέτρων εμπιστοσύνης, ιδιαίτερα υπό το φως της καταπολέμησης από τη διεθνή κοινότητα της πανδημίας του κορωνοϊού».

Θεωρούμε, προσθέτει, «ότι αυτή η κατάσταση ακόμα μια φορά επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της επίτευξης μιας μόνιμης, βιώσιμης και δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού, η οποία να αντανακλά τα συμφέροντα των ιδίων των Κυπρίων, καθώς και του στόχου διασφάλισης της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς, ως ένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να προσφέρουμε την αναγκαία συμβολή».

Η Ουάσιγκτον υπενθυμίζει τις κυρώσεις για τους S-400

Με την υπενθύμιση της απειλής των κυρώσεων απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για την ενεργοποίηση του ρωσικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Σε δήλωση που έκανε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στους Έλληνες ανταποκριτές υπενθυμίζει ότι η Ουάσιγκτον αντιτίθεται σθεναρά στην απόκτηση των S-400 από την Άγκυρα και ότι οι διαβουλεύσεις για την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA) συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα.

«Συνεχίζουμε να τονίζουμε στο υψηλότερο επίπεδο ότι η αγορά των S-400 είναι το αντικείμενο συνεχιζόμενων συζητήσεων που αφορούν την επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA) και παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο στη διμερή σχέση και στο ΝΑΤΟ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 δείχνει το πόσο σοβαρά η αμερικανική κυβέρνηση προσεγγίζει το ζήτημα των S-400. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και τα ανώτερα στελέχη του κατανοούν τη θέση μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.