To Top
05:17 Κυριακή
19 Ιανουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
AstroBank: Αύξηση μεγεθών και κεφαλαίων
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ • AstroBank: Αύξηση μεγεθών και κεφαλαίων
Τελευταία Ενημέρωση: 01 Δεκεμβρίου 2019, 8:36 πμ
Η AstroBank εισήλθε δυναμικά στην κυπριακή τραπεζική αγορά αφού πέραν της εξαγοράς της USB και της πρόσφατης εξαγοράς της Εθνικής, βρίσκεται σε προκαταρκτικές επαφές με μικρότερες τράπεζες για απορρόφησή τους. Αυτό αναφέρει σε συνέντευξη του ο CEO της τράπεζας Κωνσταντίνος Λοϊζίδης προσθέτοντας πως τους επόμενους δύο μήνες θα ολοκληρωθεί αύξηση κεφαλαίου ύψους 40 εκατ. Σημειώνει επίσης πως η τράπεζα είναι σε προχωρημένο στάδιο για δημιουργία εταιρείας διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην οποία θα συμμετέχει και εξειδικευμένη εταιρείας διαχείρισης. Τελικές αποφάσεις αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους.
 
Τι σημαίνει για εσάς η εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας της Κύπρου;
Καταρχήν θα ήθελα να τονίσω πως είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που έγινε αυτή η συναλλαγή γιατί η Εθνική Τράπεζα είναι μια από τις παλαιότερες τράπεζες στην Κύπρο, με μια ιστορία πέραν των 70 ετών. Έχει μια λαμπρή ιστορία υποστήριξης της κυπριακής κοινωνίας. Οπότε είναι τιμή μας που με τη διοίκηση της Εθνικής καταλήξαμε σ’ αυτήν τη συμφωνία. Για εμάς είναι πολύ σημαντική εξέλιξη γιατί με την αύξηση των μεγεθών μας, μας δίνει τη δυνατότητα για συνέργειες τόσο στην πλευρά των εξόδων όσο και των εσόδων. Δεύτερον, φτάνουμε σε ένα μέγεθος περιουσιακών στοιχείων κοντά στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, διαδραματίζουμε στην πράξη ρόλο consolidator ανάμεσα στις μικρές τράπεζες. Να υπενθυμίσω πως πρώτα εξαγοράσαμε τη USB, τώρα την Εθνική Τράπεζα της Κύπρου και θα πρέπει να σημειώσω πως υπάρχουν ακόμα δυο- τρεις πιο μικρές τράπεζες με τις οποίες συζητάμε για την απορρόφηση τους.

Επομένως, θα έχετε συνεργασία με τον Όμιλο της Εθνικής…
Σίγουρα, έχουμε ήδη εξαιρετική συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, λόγω και του ότι είναι και ο δεύτερος πιο μεγάλος μέτοχος της Astrobank, αλλά προσβλέπουμε και σε μια εξαιρετική συνεργασία με την Εθνική διότι τόσο η κυπριακή όσο και η ελληνική οικονομία είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Με το να έχεις μια άμεση στενή σχέση με τις δυο μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσο αφορά επιπλέον έσοδα από κοινές εργασίες.

Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση της Εθνικής;
Αφού παρθούν οι εγκρίσεις θα πρέπει να γίνουν και κάποιες άλλες ενέργειες οπότε υπολογίζω η συναλλαγή να ολοκληρωθεί και επίσημα μέσα στο β’ τρίμηνο του 2020. Ωστόσο, οι δυο τράπεζες δουλεύουν σήμερα κανονικά και ξεχωριστά ακολουθώντας η κάθε μία τις διαδικασίες της. Δηλαδή, η πρόσφατη ανακοίνωση δεν επηρεάζει τις εργασίες της μιας ή της άλλης τράπεζας το παρόν στάδιο.
 

Το χαρτοφυλάκιο που αποκτάτε είναι στα 300 εκατ. ευρώ. Αξίζει τον κόπο η όλη διαδικασία;
Να σας πω... ξεκίνησε πολύ μεγαλύτερο, ωστόσο γι’ αυτά που τελικά συμφωνήσαμε να αγοράσουμε είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι γι’ αυτή την συναλλαγή. Και όπως είπα μας έχει προσεγγίσει ένας αριθμός πιο μικρών τραπεζών που έχουν δάνεια μικρότερης αξίας, οπότε και αυτές θα τις καλωσορίσουμε στην οικογένεια της AstroBank αν τελικά συμφωνήσουμε.

Είναι σε προχωρημένο στάδιο αυτές οι συζητήσεις με τις πιο μικρές τράπεζες;
Όχι, είναι σε αρχικό στάδιο. Υπολογίζουμε ότι εντός του 2020 ίσως να υπάρξει εξέλιξη.

Όσο αφορά τους δείκτες και τα αποτελέσματα της τράπεζας είστε ικανοποιημένοι;
Η AstroBank πάει πάρα πολύ καλά. Υπάρχει μια κερδοφορία πάνω από 20 εκατ. ευρώ για το πρώτο δεκάμηνο, σε μια κεφαλαιακή βάση των 180 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 10% απόδοση κεφαλαίων που είναι αρκετά υψηλή και είναι πάνω από το διπλάσιο του μέσου όρου των τραπεζών στην Ευροζώνη. Επίσης, είχαμε απόδοση στα return on assets πάνω από 1%. Για μία τράπεζα με 2,2 δις ευρώ καταθέσεις και 950 εκατ. ευρώ δάνεια, είναι αντιληπτό πως για να μεγαλώσουν τα δάνεια και να μεγαλώσει η τράπεζα χρειάζεται επιπλέον κεφάλαιο. Τόσο για σκοπούς ενσωμάτωσης των εργασιών της Εθνικής όσο και για επιπρόσθετες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Οπότε, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης προχωρούμε σε αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 40 εκατ. ευρώ. Συζητούμε και με τους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας όσο και με άλλους θεσμικούς οργανισμούς για την αύξηση αυτών των κεφαλαίων και υπολογίζουμε σε δυο μήνες περίπου να έχουμε καταλήξει.

Με την αύξηση κεφαλαίου των 40 εκατ. ευρώ που θα βρεθούν οι δείκτες της τράπεζας;
Η συνολική κεφαλαιακή επάρκεια θα φτάσει το 16% με 17%.

Η ενσωμάτωση της Εθνικής θα επηρεάσει τον δείκτη κεφαλαίων;
Θα τον επηρεάσει θετικά.
 
Οπότε θα είναι ιδιωτική τοποθέτηση και δεν θα επηρεάσει τη διαδικασία ένταξης στο ΧΑΚ;
Όχι, υπολογίζουμε να κάνουμε αίτηση για ένταξη στο ΧΑΚ μέσα στο 2020 και μελετούμε το ενδεχόμενο το 2021 να κάνουμε και αίτηση για το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Θα είναι παράλληλη διαπραγμάτευση δηλαδή;
Όχι, πρώτα στην Κύπρο και μετά στην Ελλάδα.  Πιστεύουμε πως υπάρχει πολύ περισσότερη ρευστότητα στην Ελλάδα και υπάρχουν πολλά funds με τα οποία είμαστε σε επαφή και τα οποία έχουν βγάλει λεφτά από το Χρηματιστήριο Αθηνών το προηγούμενο διάστημα. Οπότε θεωρώ πως η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι η φυσιολογική εξέλιξη.
 

Που βλέπετε τα μεγέθη της τράπεζας να προχωρούν σε ένα ορίζοντα πέντε ετών;
Δεν μας απασχόλησε ποτέ αυτό. Μας ενδιαφέρει η κερδοφορία, η ρευστότητα της Τράπεζας, και η απόδοση κεφαλαίου για τους μετόχους μας.

Θεωρείτε πως είναι ικανοποιητική;
Ναι, πιστεύω πως πρέπει να έχουμε πάνω από 10% απόδοση κεφαλαίου και πάνω από 1% απόδοση σε σχέση με τα στοιχεία ενεργητικού μέχρι το 2023. Πιστεύω πως έχοντας επιπρόσθετα και καλούς δείκτες ρευστότητας θα είμαστε μια τράπεζα με εξαιρετικούς όρους αναφοράς.
 
Πως συνδέονται όλα αυτά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων;
Ήδη, με το σημερινό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουμε την πιο πάνω απόδοση. Να σημειώσω πως προχωράμε με τη δημιουργία μιας ξεχωριστής εταιρείας η οποία θα χειρίζεται τα δικά μας προβληματικά δάνεια. Έχουμε ζητήσει πρόσφορές από ένα αριθμό διεθνών οίκων διαχείρισης προβληματικών δανείων οι οποίοι έχουν υποβάλει μη δεσμευτικές προσφορές. Είμαστε στα πρώτα στάδια της φάσης των δεσμευτικών προσφορών με τρεις υποψηφίους οι οποίοι θα πάρουν ένα πακέτο μετοχών μεταξύ 51%-75% της εταιρείας αυτής. Ο λόγος που κάνουμε αυτή την κίνηση είναι διπλός. Από τη μία, έχει αποδειχθεί πλήρως πως όταν αναλάβει μια ξεχωριστή εταιρεία τη διαχείριση των προβληματικών δανείων μιας τράπεζας υπάρχει μια βελτίωσης στην απόδοση κατά 20% με 30% σε σχέση με προηγουμένως.  Από την άλλη, αναμένουμε ότι οι ευρωπαϊκές κανονιστικές Αρχές θα απαιτήσουν από τις κυπριακές τράπεζες σημαντική μείωση του δείκτη προβληματικών δανείων τους σε σχετικά μικρό διάστημα, οπότε χρειαζόμαστε όλη την  τεχνογνωσία και βοήθεια από εξιδεικευμένους διαχειριστές προβληματικών δανείων για να ανταποκριθούμε σε πιο αυστηρά απαιτήσεις μείωσης των δανείων αυτών.

Γιατί προχωρήσατε σε αυτή την κίνηση τώρα;
Καταλάβαμε πως οι μικρές τράπεζες δεν έχουν την πολυτέλεια να αποκτήσουν την τεχνογνωσία για να κάνουν αυτήν τη δουλειά αλλά υπάρχουν εξειδικευμένες εταιρείες για να την υλοποιήσουν. Ταυτόχρονα θέλουμε να είμαστε μέτοχοι της νέας αυτής εταιρείας γιατί βλέπουμε πως υπάρχουν ευκαιρίες για αύξηση των εργασιών της  αναλαμβάνοντας κι  άλλα χαρτοφυλάκια στην Κύπρο. 
Πότε υπολογίζεται να καταλήξετε στην εταιρεία με την οποία θα συνεργαστείτε;
Μέχρι το τέλος του έτους.

Και σε αυτή την εταιρεία θα πάνε όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια;
Εκείνα που έχουν καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες.

Από την Εθνική Τράπεζα της Κύπρου θα πάρετε μόνο εξυπηρετούμενα;
Ως επί το πλείστον ναι. Υπάρχει και ένας μικρός αριθμός NPEs. 

Όσον αφορά τα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου θα παραμείνει ο αριθμός ο ίδιος ή θα κλείσουν κάποια;
Νομίζω πως θα κλείσουν κάποια, ίσως κλείσουν κάποια της AstroBank ή από αυτά που προήλθαν από την πρώην USB. Δεν νομίζω πως πρέπει να έχουμε πάνω από 20 υποκαταστήματα. Είναι υπέρ-αρκετά για την Κύπρο.

Για το προσωπικό θα κάνετε κάποια κίνηση μείωσης;
Πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά ποιες είναι οι επιλογές μας.  Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τη ψηφιακή εποχή που έρχεται και να δούμε ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος διαχείρισης του προσωπικού. Οι τράπεζες παλαιάς κοπής κινδυνεύουν σε 5 με 10 χρόνια να αντιμετωπίσουν πολύ πιο δυνατές προκλήσεις από αυτές που έχουν σήμερα.

Πρόσφατα δεχθήκατε συγχαρητήρια από την ΕΤΥΚ για την παραχώρηση προσαυξήσεων και ΑΤΑ. Διαφωνείτε με την απόφαση της Ελληνικής Τράπεζας να συνδέσει τις αυξησεις με την αποδοτικότητα;
Είναι σωστή θεωρητικά η κίνηση της Ελληνικής κι έτσι πρέπει να γίνεται αλλά ήταν νομική μας υποχρέωση να παραχωρήσουμε τις αυξήσεις ανεξάρτητα από οποιαδήποτε τέτοια επίσημη συζήτηση με την ΕΤΥΚ, που φυσικά θα γίνει. Πιστεύω όμως πως στις συνομιλίες μας με την ΕΤΥΚ θα υπάρξει μια κοινή συνισταμένη που θα δίδει στις τράπεζες ελευθερία για υψηλότερη αμοιβή σε εκείνα τα μέλη του προσωπικό που το αξίζουν, μέσα από μια διαφανή διαδικασία. Αυτό θα γίνει μετά από συνομιλίες με την ΕΤΥΚ.
 
Ποια είναι η βασική σας έγνοια για την τράπεζα;
Η βασική μου έγνοια είναι σε σχέση με το πως μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που εργαζόμαστε. Οι τράπεζες έχουν σήμερα προκλήσεις που δεν είχαν πριν δέκα χρόνια οι οποίες εκτείνονται σε τρία μεγάλα κομμάτια των δραστηριοτήτων τους. Πρώτον, η λιανική τραπεζική απειλείται από τις challenger banks οι οποίες έχουν πάρει ένα μεγάλο κομμάτι της κυπριακής νεολαίας με τα ψηφιακά τους προιόντα. Όσο αφορά το κομμάτι των μεγάλων επιχειρήσεων, στο εξωτερικό εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι μεγάλες εταιρείες δεν δανείζονται από τις τράπεζες αλλά εκδίδουν ομόλογα τα οποία πωλούν σε ασφαλιστικές εταιρείες, σε ταμεία κτλ. Όσον αφορά τη διαχείριση των συναλλαγών, παρατηρούμε μεγάλες εταιρείες όπως τη Facebook, την Google, την Apple να προσπαθούν να «βάλουν χέρι» στις ταμειακές μεταφορές χρημάτων. Επίσης, πλέον έχουμε και το κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωζώνης και τη φιλελευθεροποίηση του  οικονομικού περιβάλλοντος. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Άρα να περιμένουμε από την AstoBank το επόμενο διάστημα να επικεντρωθεί στα ψηφιακά προϊόντα;
Ασφαλώς, αλλά και στην παροχή προϊόντων σε μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και σε σχέση με τον τρόπο συναλλαγής των πελατών. Θα δείτε το επόμενο διάστημα μια σειρά πρωτοβουλιών από την τράπεζα μας.
  

Με την αναταραχή στο Λίβανο η AstroBank επωφελείται από την εισροή καταθέσεων; Είδαμε κάποια δημοσιεύματα που αναφέρονταν σ’ αυτό το ζήτημα. Όντως έτσι είναι τα πράγματα;
Ναι, όντως λόγω της μεγάλης εμπιστοσύνης που έχουν κάτοικοι της γειτονικής μας χώρας στον μεγαλομέτοχο μας κ. Senhaoui και σε άλλους μετόχους μας, βλέπουμε μια αύξηση του ενδιαφέροντος από το Λίβανο προς την τράπεζα μας. Αυτό είναι καλοδεχούμενο. Αναμένω πως θα αυξηθεί πάρα πολύ ο αριθμός καταθετών από το Λίβανο οι οποίοι θα ήθελαν να ανοίξουν λογαριασμό και να έχουν κάποια καταθετικά προϊόντα και να διεξάγουν συναλλαγές μέσω Κύπρου. Αυτό είναι θετικό όχι μόνο για την τράπεζα μας αλλά και για την ευρύτερη κυπριακή οικονομία μας. Είναι κάτι παρόμοιο που συνέβη και όταν η Ελλάδα εφάρμοσε περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων.

 
  Γιώργος Πυρίσιης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...