Σάλος επικράτησε χθες από την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για μη επιστροφή στα σχολεία, παιδιών με αναπηρίες, προβλήματα υγείας και γενικά όσων παιδιών συνοδεύονται από σχολικούς συνοδούς. Απόφαση η οποία λήφθηκε κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Υγείας και βάσει της οποίας οι μαθητές αυτοί καλούνται να περάσουν από ειδική επιτροπή γιατρών, η οποία θα αποφασίσει το κατά πόσο θα επιστρέψουν ή όχι και ποια πρόσθετα μέτρα ασφάλειας χρειάζονται. Οι αντιδράσεις έγιναν εντονότερες όταν οι επιστήμονες διέψευσαν την τοποθέτηση Προδρόμου ότι επρόκειτο για δική τους σύσταση. Ξεκαθάρισαν ότι δεν τέθηκε θέμα Ειδικής Εκπαίδευσης ενώπιόν τους, στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχαν.
Στο στενάχωρο σκηνικό επικράτησε τόσο η οργή και η λύπη των γονέων παιδιών ΑμεΑ και παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, όσο και των εκπαιδευτικών που έστησαν στον τοίχο τους αρμόδιους για την απόφασή τους αυτή. Πρωταγωνιστές σε όλο αυτό -και μάλιστα χωρίς να το θέλουν και να το επιδιώκουν- είναι τα παιδιά που ανέμεναν πώς και πώς να επιστρέψουν στο σχολείο και στους φίλους τους, τα παιδιά που προετοιμάστηκαν γι’ αυτό, αλλά τελικά έμειναν στο σπίτι. Διάφοροι σύνδεσμοι που εκπροσωπούν γονείς παιδιών με αναπηρίες και άλλες δυσκολίες, επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, ΠΣΕΜ, καθώς και πολιτικά κόμματα, εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους για την απόφαση αυτή, κάνοντας λόγο για διακρίσεις εις βάρος μαθητών, και καλώντας το υπουργείο Παιδείας όπως την αναθεωρήσει άμεσα. 
Οι γονείς χρησιμοποιώντας κυρίως τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης εξέφρασαν τις απόψεις τους, ενώ παράλληλα οργανώθηκαν για την πραγματοποίηση σήμερα στις 9:00 π.μ. εκδήλωσης διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας. Αρκετές ήταν και οι περιπτώσεις εκπαιδευτικών που τοποθετήθηκαν για το θέμα δηλώνοντας πως περιμένουν όλα τα παιδιά στο σχολείο.
 
Εκπαιδευτικός προέβη στην εξής ανάρτηση: «Ακολουθούμε τον νόμο. Τα παιδιά δεν είναι μαθητές των Μονάδων. Είναι μαθητές των τάξεών τους. Οι Μονάδες είναι σημεία αναφοράς και παροχής ενισχυμένης ειδικής εκπαίδευσης και λογοθεραπείας. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», ενώ άλλοι συνάδελφοί του έκαναν λόγο για «παιδιά που τα άφησε εκτός αδικαιολόγητα το σύστημα». Στενάχωρο ήταν και περιστατικό που μεταδόθηκε χθες τηλεοπτικά και που ήθελε πατέρα με παιδί με αυτισμό να προσέρχεται στο σχολείο και εκεί να ενημερώνεται πως δεν μπορεί να αφήσει το παιδί για να φοιτήσει. 
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του σε σχολεία χθες, ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ρωτήθηκε σχετικά με τις διαμαρτυρίες που υπάρχουν για τους μαθητές Ειδικής Εκπαίδευσης, δηλώνοντας πως «δεν είπε κανείς ότι δεν μπορούν να προσέλθουν στο σχολείο τα παιδιά που φοιτούν σε Ειδικές Μονάδες. Έχει διαπιστωθεί, μας έχουν επισημάνει ειδικοί, ότι σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζονται ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης προκειμένου να μην αυτοσχεδιάσουμε. Μιλάμε για παιδιά που δεν μπορούν να φροντίσουν μόνα τους τον εαυτό τους, υπάρχει όμως πλειάδα περιπτώσεων, διαβαθμίσεις. Τις επόμενες μέρες θα ξεδιαλύνουν τα πράγματα. Η θέση αυτών των παιδιών είναι στο σχολείο. Όμως το σχολείο θα πρέπει να μπορεί να τα υποδεχθεί υπεύθυνα, λαμβάνοντας εκεί και όπου χρειάζεται και τα αυξημένα μέτρα προστασίας». 
Οι επικρίσεις συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, με το υπουργείο Παιδείας να επανέρχεται στο θέμα με ανακοίνωση αργά το απόγευμα. Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, «οι αντιδράσεις και οι επικρίσεις που έχουν ακουστεί παραγνωρίζουν μία πολύ βασική παράμετρο. Βασικός και απαράβατος υγειονομικός κανόνας μέσα στα σχολεία είναι η διατήρηση απόστασης δύο μέτρων. Εάν, όπως ορισμένοι επικριτικά ζητούν, προχωρούσαμε στη φοίτηση αυτών των παιδιών, σε πολλές περιπτώσεις δεν θα μπορούσε να τηρηθεί αυτός ο κανόνας και θα έμπαινε σε κίνδυνο η ίδια η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών». 
 
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Αναλαμβάνουμε την ευθύνη
 
Σε παραδοχή ότι δημιουργήθηκε πρόβλημα και αναστάτωση σε οικογένειες και παιδιά με την απόφαση της τελευταίας στιγμής, προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, μιλώντας στην εκπομπή «ALPHA Ενημέρωση», λέγοντας πως η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί.
 
Ο κ. Κούσιος σημείωσε πως δεν έγινε ο καλύτερος συντονισμός στο ζήτημα αυτό, όμως ανέφερε πως δεν θα πρέπει να αναγάγεται σε μείζον θέμα, καθώς πρόθεση ήταν η προστασία των παιδιών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή και που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας. 
 
Έντονη η επίτροπος Προστασίας του Παιδιού: Απαράδεκτη η απόφαση

Ως απαράδεκτο χαρακτηρίζει το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη μη επιστροφή παιδιών της Ειδικής Εκπαίδευσης στα σχολεία τους, η επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, καλώντας το Υπουργείο όπως αναθεωρήσει και διασφαλίσει άμεσα την επάνοδο των παιδιών με αναπηρία στα σχολεία τους, «σε πλαίσιο μη-διάκρισης, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και με όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για ασφαλή και απρόσκοπτη φοίτηση, στη βάση του πλαισίου και των οδηγιών που αναπτύχθηκαν και που αφορούν όλα τα παιδιά». 

Φανερά ενοχλημένη η Επίτροπος από τα όσα διαδραματίστηκαν λίγες ώρες πριν την επιστροφή των παιδιών χθες στα σχολεία τους, έκανε λόγο για ανακοίνωση που «επιφέρει ανισότητες και διακρίσεις στη βάση της αναπηρίας και που παραπέμπει σε ένα επικίνδυνα παρωχημένο ιατρικό μοντέλο της αναπηρίας, δημιουργώντας στην κοινωνία εσφαλμένες εντυπώσεις ότι η αναπηρία είναι συνώνυμη της ασθένειας και, συνεπακόλουθα, στοχοποιεί αυτά τα παιδιά. Ένα τέτοιο μοντέλο δεν συνάδει ούτε με τις σύγχρονες αντιλήψεις, ούτε με πρόσφατες διακηρύξεις του υπουργείου Παιδείας περί ενιαίας εκπαίδευσης, αλλά συντηρεί και επιβάλλει διαχωριστικά μέτρα στη βάση της αναπηρίας. Η ανακοίνωση, εντελώς απροκάλυπτα και προκλητικά, στερεί από τα παιδιά με αναπηρία το δικαίωμα στην εκπαίδευση».

Παράλληλα, η κ. Μιχαηλίδου επεσήμανε πως με αυτή την ανακοίνωση του Υπουργείου, ουσιαστικά επιβάλλεται στα παιδιά με αναπηρία να υποβληθούν σε πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες και εξετάσεις, καθώς επίσης στην υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου για COVID-19, ώστε να κριθεί από ειδική επιτροπή το ενδεχόμενο φοίτησης τους. 

Η Επίτροπος δεν άφησε ασχολίαστο και το γεγονός ότι η ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε μόλις λίγες ώρες πριν το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων και αφότου προηγήθηκε σωρεία εγκυκλίων, πρωτοκόλλων και συναφών ανακοινώσεων, στα οποία δεν γινόταν καμία αναφορά σε οποιεσδήποτε ειδικές πρόνοιες για οποιεσδήποτε «ειδικές κατηγορίες», όπως τις κατονομάζει το υπουργείο Παιδείας.

«Η μόνη σχετική αναφορά που περιλαμβάνεται στο Υγειονομικό Πρωτόκολλο του ΥΠΠΑΝ, ημερομηνίας 19/5/2020, αναφέρεται στη ”Διαχείριση παιδιών που παρουσιάζουν δυσκολίες αυτομέριμνας”, η οποία περιλαμβάνει οδηγίες για την απρόσκοπτη επιστροφή και αυτών των παιδιών στις σχολικές μονάδες, χωρίς όμως να αφήνει αιχμές για ενδεχόμενο αποκλεισμό οποιουδήποτε παιδιού στη βάση ατομικών χαρακτηριστικών, είτε στη βάση της αναπηρίας είτε στη βάση της προϋπόθεσης για εξασφάλιση επιπρόσθετων και, εκ των πραγμάτων, εκπρόθεσμων εγκρίσεων», αναφέρει η κ. Μιχαηλίδου, συμπληρώνοντας πως η τελευταία ανακοίνωση του Υπουργείου, «επί της ουσίας παραβιάζει το ίδιο το Υγειονομικό Πρωτόκολλο, αφού ακυρώνει τις σχετικές πρόνοιες για την επιστροφή κάθε παιδιού στο σχολείο». 

Λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε, αναφέρει η κ. Μιχαηλίδου, τα επηρεαζόμενα παιδιά βρίσκονται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, αφού νιώθουν περιθωριοποιημένα και ανεπιθύμητα στις σχολικές μονάδες.

«ΔΕΝ ΡΩΤΗΘΗΚΑΜΕ», ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Από πλευράς τους, τα μέλη της επιστημονικής ομάδας, Λεόντιος Κωστρίκκης και Γιώργος Νικολόπουλος, ξεκαθάρισαν τη θέση τους γύρω από το κατά πόσον εισηγήθηκαν τα πιο πάνω, λέγοντας πως στις συζητήσεις που είχαν με την κυβέρνηση, δεν έχουν ρωτηθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο δρ Κωστρίκκης τόνισε πως η επιστημονική επιτροπή δεν ρωτήθηκε για το θέμα. Μάλιστα, είπε, δόθηκαν πολλές εξηγήσεις για πολλά άλλα θέματα, αλλά δεν ρωτήθηκαν για τη συγκεκριμένη ομάδα. Αν τους ζητηθεί, ανέφερε, θα συζητηθεί το θέμα διεξοδικά και θα βγουν τα συμπεράσματα.

Ο δρ Νικολόπουλος, από την πλευρά του, είπε πως δεν θυμάται να τέθηκε κάτι τέτοιο, παρόλο που το κομμάτι των σχολείων απασχόλησε πολύ την επιτροπή. Είπε ακόμη ότι, πολύ ευχαρίστως, εάν ζητηθεί η επιστημονική τους συμβουλή, θα τη δώσουν. Στο μεταξύ, αντίστοιχη ήταν και η στάση του δρα Πέτρου Καραγιάννη, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου και δήλωσε πως δεν θυμάται να έγινε τέτοια συζήτηση ούτε στο Προεδρικό ούτε στην επιτροπή και λέγοντας πως είναι κατανοητό να υπάρχουν προβληματισμοί, «πρέπει κάποια από αυτά τα παιδιά να μπορούν να πάνε στο σχολείο. Δεν βλέπω τον λόγο να μην πάνε».