Σημαντική εκτιμάται η εβδομάδα που διανύουμε από σήμερα, σε δύο επίπεδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην επαρχία Πάφου. Πρωτίστως, στο νοσοκομείο Πάφου όλα είναι έτοιμα για τη λειτουργία δύο νέων μονάδων σχετικά με την αντιμετώπιση του ιού: Πρόκειται για μονάδα εντατικής ενασχόλησης με τα ύποπτα κρούσματα που προσέρχονται στο νοσηλευτήριο, αντί της μεταφοράς τους σε άλλες επαρχίες όπως μέχρι τώρα, καθώς και της ετοιμασίας χώρου βραχύβιας παραμονής πολιτών με συμπτώματα.
Ο θάλαμος για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων θα είναι δυναμικότητας 10 κλινών και αναμένεται να συμβάλει στην αμεσότερη αντιμετώπιση της διασποράς του ιού στην Κοινότητα, αλλά και στην αποσυμφόρηση των νοσηλευτηρίων άλλων πόλεων.Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν και σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου με τη συμμετοχή των αρμοδίων του Υπουργείου Υγείας, του ΟΚΥπΥ και των επικεφαλής των κρατικών νοσηλευτηρίων.
 
Κύριο αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης, ήταν η οργάνωση των ιατρείων δημόσιας υγείας και των κλινικών διαχείρισης ύποπτων περιστατικών για κορωνοϊό, καθώς και η καλύτερη λειτουργία των ΜΕΘ και των μονάδων αυξημένης φροντίδας.
 
 
Ο εκτελών χρέη διευθυντή του νοσοκομείου Πάφου, δρ Ιωσήφ Μουτήρης, δήλωσε ότι δεδομένου πως αναμένεται τις επόμενες ημέρες μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και ασθενών που θα χρειαστούν εντατική υποστήριξη, ήταν αναγκαία η κοινή προεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών.
Όπως ανακοινώθηκε επισήμως το Σάββατο, στην Πάφο εντοπίζεται το 27% των κρουσμάτων, το ψηλότερο ποσοστό παγκυπρίως μαζί με τη Λευκωσία. Στο νοσοκομείο Πάφου καταγράφηκαν και τρία νέα κρούσματα, που αφορούν σε ένα γιατρό, έναν ασθενή και έναν εργάτη. Διευκρινίσθηκε δε, ότι ο ασθενής είχε μεταβεί για αγγειογραφία σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο της Πάφου και χρονικά αφορά σε υπόθεση της περασμένης εβδομάδας. Ακολούθως μετέβη στη Λευκωσία για εγχείριση καρδίας και τώρα νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, αφού βρέθηκε εκεί θετικός στον κορωνοϊό.
Σημαντική κρίνεται η εβδομάδα αυτή όσον αφορά στον τομέα της δημόσιας υγείας στην Πάφο και από μιαν άλλη σκοπιά: Από αυτή την εβδομάδα αναμένεται η μαζική επιστροφή λειτουργών υγείας στα καθήκοντά τους, αφού ήδη διενεργούνται δεκάδες επιβεβαιωτικά τεστ σε νοσηλευτές, κυρίως, που ήταν σε αυτοαπομόνωση και που τα πρώτα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν ήταν αρνητικά. Αν αυτό επιβεβαιωθεί και από το δεύτερο τεστ, οι λειτουργοί αυτοί θα μπορέσουν να επανέλθουν στις θέσεις τους τις επόμενες μέρες, ενισχύοντας σε τεράστιο βαθμό την επιχειρησιακή ικανότητα του κρατικού νοσηλευτηρίου.
 
Εκτός «μάχης» ο ένας από τους δύο παθολόγους
 
Το Σάββατο νέο SOS για στελέχωση εξέπεμψε πάλι το Νοσοκομείο Πάφου, μια μόλις ημέρα μετά την ενίσχυσή του από τον ιδιωτικό τομέα με δύο παθολόγους από κλινικές της Πάφου. Πριν καλά καλά αναλάβει καθήκοντα, ο ένας εκ των δύο γιατρών τέθηκε σε αυτοπεριορισμό λόγω επαφής του με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
 
Μετά την εξέλιξη αυτή, στο Νοσοκομείο Πάφου παραμένει μάχιμος μόνο ένας παθολόγος, ο δεύτερος από αυτούς που επιτάχθηκαν από το Υπουργείο Υγείας για ενίσχυση του κρατικού νοσηλευτηρίου. Πλέον, οι αρμόδιοι του ΟΚΥπΥ αναζητούν άμεση λύση για τη στελέχωση με τρόπο που να μπορεί το Νοσοκομείο Πάφου να επιτελεί το ρόλο του στον συγκεκριμένο τομέα, μέχρις ότου αρχίσει η επαναφορά στην ενεργό ιατρική για τους παθολόγους του που παραμένουν σε αυτοπεριορισμό.
 
Παράλληλα, σε πλήρη λειτουργία είναι πλέον και ο ιδιωτικός τομέας υγείας στην επαρχία Πάφου, αφού και η τρίτη μεγάλη ιδιωτική νοσηλευτική μονάδα της Πάφου, το νοσηλευτήριο Άγιος Γεώργιος-Κυανούς Σταυρός, που ανακοίνωσε επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού σε μέλος της ιατρικής του ομάδας την περασμένη Τρίτη, επανέρχεται σε καθεστώς κανονικότητας στη λειτουργία του. 
 
Το ιδιωτικό νοσηλευτήριο αναφέρει ότι βάσει των τεστ κανένα μέλος του ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού του δεν έχει εμφανίσει επιβεβαιωμένο κρούσμα και πλέον μπαίνει σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας.
Η κλινική Άγιος Γεώργιος-Κυανούς Σταυρός, που προήλθε από τη συγχώνευση των δύο νοσηλευτηρίων, έχει απολυμανθεί σε όλους τους χώρους της δύο φορές.
 
Στο μεταξύ, στα σαραντά ένα είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Πάφο εκ των οποίων τα 26 αφορούν επαγγελματίες υγείας του κρατικού νοσηλευτηρίου της Πάφου και τα τρία ιατρούς ισάριθμων Ιδιωτικών Νοσοκομείων της Πάφου.