Τα ενεργειακά δεν φαίνεται ότι θα μείνουν για πολύ ακόμα εκτός της τράπεζας των διαπραγματεύσεων. Από τη μια, υπάρχει η απόφαση του Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος διαμήνυσε ότι θα θέσει το θέμα του φυσικού αερίου στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου. Από την άλλη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εμφανίζεται έτοιμος να δώσει επιπρόσθετες διασφαλίσεις όταν οι διαπραγματεύσεις φτάσουν στο τελικό τους στάδιο.
 
Παρά το γεγονός ότι στην επιστολή του προς ΓΓ του ΟΗΕ, ΕΕ και Ακιντζί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει να μην αποδέχεται να τεθεί το θέμα της ενέργειας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εντούτοις φαίνεται πως η συζήτηση του όλου θέματος δεν θα αποφευχθεί. Ο Μπαρίς Μπουρτζιού, εκπρόσωπος του Μ. Ακιντζί, διαμήνυσε χθες πως ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων θα πάει στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το όλο θέμα. 
 
 
Από την ώρα που η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί θα είναι άτυπη, τότε οι δύο ηγέτες έχουν το ελεύθερο να θέσουν και να συζητήσουν οποιοδήποτε θέμα οπότε η θεματολογία μπορεί να διευρυνθεί και πέραν της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, πρόθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι τα ανοίγματα, για τα οποία κάνει λόγο στην επιστολή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, να επιτευχθούν μέσα από διεύρυνση της υφιστάμενης σύγκλισης. 
Σε δήλωσή του ο Μπαρίς Μπουρτζιού ανέφερε ότι η επίκληση της σύγκλισης που υπήρξε στο παρελθόν για το θέμα της ενέργειας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς αυτή δεν είναι συμβατή με την πρόταση του Ακιντζί. 
 
Δεν υπάρχει ακόμα μια συμφωνία για περιεκτική λύση στο Κυπριακό και ούτε μια ομοσπονδιακή δομή ή μια κοινή συνεταιρική ομοσπονδιακή διοίκηση και γι’ αυτό δεν υπάρχει ένας μηχανισμός κεντρικής διαχείρισης από κοινού των υδρογονανθράκων και των άλλων φυσικών πόρων, υποστήριξε ο Μπαρίς Μπουρτζιού, λέγοντας ότι μέχρι την επίτευξη μιας συνολικής λύσης δεν τίθεται θέμα η «ε/κ διοίκηση της “νότιας” Κύπρου» να έχει μονομερώς τη διαχείριση του φυσικού πλούτου γύρω από το νησί «στον οποίο έχουμε κι εμείς δικαιώματα».
 
 
Ο Μπ. Μπουρτζιού αναφέρεται σε ένα άλλο «λάθος» –όπως γράφει– στην επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη που υποστηρίζει ότι η νομοθεσία που πέρασε από τη Βουλή για τη δημιουργία του ταμείου υδρογονανθράκων λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των Τ/κ. Δεν είναι καθόλου πειστικό αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μπουρτζιού. «Θέλουμε να γίνει κατανοητό ότι οι Τ/κ πρέπει να μετέχουν σε όλα τα στάδια των ενεργειών που αφορούν τους υδρογονάνθρακες και να έχουν λόγο στις διαδικασίες. Εάν δημιουργηθεί ένα ταμείο είναι και αυτό κάτι που πρέπει να αποφασιστεί από κοινού». Υπενθυμίζει ότι στην πρόταση Ακιντζί υπήρχε πρόνοια για τη δημιουργία ενός ταμείου.
 
Οι μονομερείς αποφάσεις της «νότιας Κύπρου», αναφέρει, και το ταμείο που δημιούργησε, για τους Τ/κ δεν έχει εγγύηση γιατί δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους «στο έλεος της ε/κ διοίκησης».
 
Ο Μ. Ακιντζί, αναφέρει ο εκπρόσωπός του, ανάμεσα στα άλλα θέματα που θα συζητήσουν στην άτυπη συνάντηση των δύο ηγετών στις 9 Αυγούστου, επιθυμεί να συζητήσουν και αυτό. «Πιστεύουμε ότι είναι καθήκον όλων κατά προτεραιότητα να εξαλείψουν το κλίμα έντασης που υπάρχει και να ανοίξουν την πόρτα σε ενέργειες που θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών στην Κύπρο». Η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη και θα συνεχίσει να αναλαμβάνει αυτό το καθήκον, κατέληξε.
 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
 
Η Λευκωσία εκτιμά ότι η άτυπη πενταμερής θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, στη Νέα Υόρκη, μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Για την ελληνοκυπριακή πλευρά οι τουρκικές προκλήσεις στη θαλάσσια περιοχή πέριξ της Κύπρου δεν φαίνεται να αποτελούν εμπόδιο για τη σύγκληση μιας άτυπης πενταμερούς. 
 
Όπως εξηγούν κυβερνητικοί κύκλοι μπορεί η ε/κ πλευρά να θέτει ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων, αλλά εάν συγκληθεί άτυπη πενταμερής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει, καθώς «δεν πρόκειται για συνομιλίες», αλλά για «άτυπη παραλλαγή» της συνάντησης με Ακιντζί και Λουτ, προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση για τη συνέχεια. 
 
 
Ως προς τη θέση της Τουρκίας, πως οι διαπραγματεύσεις δεν θα ξεκινήσουν από το σημείο που έχουν διακοπεί, η απάντηση της Λευκωσίας είναι πως «πρέπει να αξιοποιηθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί». Γιατί εάν οι συνομιλίες ξεκινήσουν από άλλο σημείο αυτό σημαίνει πως θα πάνε σε άλλες συζητήσεις εκτός ομοσπονδίας. 
 

Προβληματισμός για τον Ακιντζί 

Η ελληνοκυπριακή πλευρά προβληματίζεται από την όλη συμπεριφορά του Μουσταφά Ακιντζί, ιδιαίτερα το πώς συμπεριφέρθηκε το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο προσάρμοσε για άλλη μια φορά τις θέσεις του με την Τουρκία. Η εκτίμηση αυτή πηγάζει από το πώς κινήθηκε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων το τελευταίο διάστημα. 

Πιο συγκεκριμένα: 

* Ο Ακιντζί είχε στείλει επιστολή στις 10 Ιουλίου στον ΓΓ του ΟΗΕ ζητώντας σύγκληση άτυπης πενταμερούς. 
* Στις 11 Ιουλίου συμφώνησε με την Τζέιν Χολ Λουτ να συναντηθούν στην Κύπρο στις αρχές Αυγούστου.
* Στις 12 Ιουλίου η Λουτ ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως ο Μ. Ακιντζί δεν συναινεί στην πραγματοποίηση συνάντησης. 
* Στις 13 Ιουλίου ο Μ. Ακιντζί έστειλε επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για το φυσικό αέριο. 
Με βάση τα πιο πάνω διερωτούνται στο Προεδρικό για το κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει μια διαδικασία όταν ο Μ. Ακιντζί δεν μπορεί να πράξει αυτό που θέλει.