Νέα ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ οργανωμένου μαθητικού κινήματος και υπουργείου Παιδείας, με αφορμή τις οδηγίες που στάλθηκαν στα σχολεία για τις σημερινές κινητοποιήσεις των μαθητών που αντιδρούν στις εξετάσεις τετραμήνων.
 
Συγκεκριμένα, το υπουργείο ενημέρωσε τις Διευθύνσεις των σχολείων ότι πέραν από τις απουσίες που θα λαμβάνουν οι μαθητές που θα απέχουν την 3η, 4η, 5η και 6η περίοδο από τα μαθήματά τους, στην περίπτωση που έχουν προειδοποιημένο διαγώνισμα τις συγκεκριμένες περιόδους, τότε θα παίρνουν μονάδα και δεν θα δικαιούνται επαναληπτικό γραπτό ή προφορική εξέταση. Αυτό, όπως ξεκαθαρίζεται στην οδηγία, θα συμβαίνει στην περίπτωση που μαθητές βρίσκονται στο σχολείο αλλά θα απέχουν από το μάθημα.
 
 
Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας καλεί τις Διευθύνσεις των σχολικών μονάδων όπως μεριμνήσουν ούτως ώστε οι καθηγητές τους να τηρήσουν το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου κανονικά, αλλά και να μεριμνήσουν τόσο για τις απουσίες όσο και για τις βαθμολογήσεις των διαγωνισμάτων. Όπως είναι αναμενόμενο, η ΠΣΕΜ δεν είδε με καλό μάτι τις οδηγίες του υπουργείου και έκανε λόγο για εκφοβισμό, τρομοκρατία και απειλές από πλευράς του. «Αυτή είναι η απάντηση του υπουργείου Παιδείας στις αντιδράσεις χιλιάδων μαθητών για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο. Θα τους κάνουμε το χατίρι; ΟΧΙ! Κανένας μαθητής στην τάξη! Η απάντηση στον εκφοβισμό και στην τρομοκρατία είναι η μαζικότητα. Ούτε μονάδα στο διαγώνισμα ούτε απουσίες μπορούν να μας βάλουν αν βγούμε ΟΛΟΙ έξω. 3η, 4η, 5η και 6η περίοδο οι αυλές του σχολείου να είναι γεμάτες με μαθητές! Να μη θυματοποιηθεί κανένας συμμαθητής μας! ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ!», είναι το μήνυμα που απέστειλε η ΠΣΕΜ στη μαθητική κοινότητα. 
 
Στο μεταξύ, χθες το θέμα των προβλημάτων που προέκυψαν μέχρι στιγμής από το νέο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή στα σχολεία απασχόλησε συνάντηση των οργανωμένων γονέων με τον υπουργό Παιδείας. Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης επέδωσε στον Κώστα Χαμπιαούρη τις εισηγήσεις της για βελτίωση του θεσμού, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα τόσο στο δεύτερο τετράμηνο όσο και στις άλλες τάξεις που σταδιακά θα επεκταθεί ο θεσμός. Ο πρόεδρος των οργανωμένων γονέων, Κυριάκος Νικηφόρου, σε δηλώσεις του, εστίασε κυρίως στη σμίκρυνση του χρόνου εάν οι εξετάσεις παραμείνουν τον Δεκέμβριο καθώς και στη συσσώρευση διαγωνισμάτων στην καθημερινότητα των παιδιών.
 
 
Από πλευράς του ο κ. Χαμπιαούρης ανακοίνωσε ότι οι εισηγήσεις των γονέων βελτιώνουν τον θεσμό των εξετάσεων, ενώ εντός των επόμενων ημερών προτίθεται να συγκαλέσει σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων ώστε να ακουστούν προτάσεις και να ληφθούν εισηγήσεις για βελτίωση. Όσο για τη σημερινή μαθητική κινητοποίηση, ο υπουργός ανέφερε ότι είναι σεβαστή η απόφαση της ΠΣΕΜ, όμως δεν χρειάζεται να δημιουργούνται εντάσεις στα σχολεία, ενώ δήλωσε ότι εντός Δεκεμβρίου οι μαθητές θα έχουν μόνο τέσσερα 90λεπτα διαγωνίσματα.