Κατά τον κ. Κόλιν Στιούαρντ, Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, το σημαντικότερο στοιχείο που μας λείπει είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών και όχι η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, ο βήμα -βήμα εποικισμός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι απειλές και εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον της Κύπρου του δικτάτορα Ερντογάν και της κουστωδίας του. Φαίνεται ότι το προσχέδιο της νέας έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο δεν αντικατοπτρίζει με αντικειμενικότητα τις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι δε εμφανής η προσπάθεια ώστε το λεκτικό να μην ενοχλήσει τον «πολύτιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ» παρά τα προβλήματα που η χώρα αυτή δημιουργεί με τη στάση της, ακόμα και στη διεύρυνση της Συμμαχίας. Ο ρόλος και οι ενέργειες των εκπροσώπων του Διεθνούς Οργανισμού έχουν πλέον υπερβεί τους όρους εντολής των όπως καθορίστηκαν στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Όχι μόνο δεν είναι αντικειμενικοί, όχι μόνο δεν τηρούν ίσες αποστάσεις αλλά ρέπουν προς συγκάλυψη των τουρκικών παρανομιών, έμμεση αποδοχή διαφοροποίησης της βάσης λύσης του Κυπριακού και αναβάθμιση των ούτω καλούμενων «αρχών» του ψευδοκράτους. Είναι η ώρα να ανακληθούν σε τάξη με γραπτό διάβημα προς τον ΓΓ ΟΗΕ ανάλογου περιεχομένου με τη συγκλονιστική επιστολή του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, Πέτρου Μολυβιάτη, προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντεμπεργκ, στην οποία ευθαρσώς του υποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας αλλά υιοθετεί τις τουρκικές αιτιάσεις. (Εφημ Καθημερινή). 

Οι καιροί είναι χαλεποί και το μέλλον των χωρών της Ευρώπης δυσοίωνο και να εξαρτάται από την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, τις συνεχείς κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Σε αυτό το ασταθές και ανασφαλές περιβάλλον η Κύπρος καλείται να αντιμετωπίσει και την εντεινόμενη τουρκική επεκτατικότητα, τόσο στη περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων όσο και στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όπου τον προσεχή Ιούλιο το τουρκικό πλοίο «Αμπντούλ Χαμίτ» θα διεξάγει έρευνες και γεώτρηση, ως προανήγγειλε η Τουρκία. Η Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με πλειοδότη την τουρκική αντιπολίτευση έχουν πρόσφατα φτάσει σε «ρητορική αποχαλίνωση» η οποία δεν  αφήνει περιθώρια ψευδαισθήσεων ότι περαιτέρω προσφορές και υποχωρήσεις θα εξημερώσουν και εξευμενίσουν τον επικίνδυνο γείτονα ώστε να δεήσει να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Σε πρόσφατη ομιλία του στην Αθήνα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κώστας Καραμανλής, τόνισε, μεταξύ άλλων σημαντικών, και τα εξής: «Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη. Το αντίθετο. Οι εκπτώσεις τέτοιου είδους απλώς μεγαλώνουν τη βουλιμία και εντείνουν τις ηγεμονικές επιδιώξεις και τον επεκτατισμό των γειτόνων». 

Η επιβίωση μας εξαρτάται από τις δικές μας ενέργειες. (Κατά τον Σουν Τζου). 

Η αναβάθμιση της νεο-οθωμανικής Τουρκίας, λόγω συγκυριών, καθώς και η θέση κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ ότι η χώρα αυτή θα πρέπει να παραμείνει στο δυτικό άρμα, δεν θα πρέπει να προκαλεί φοβικά σύνδρομα και ενέργειες κατευνασμού εις βάρος της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα πρέπει να τύχει κατάλληλης εκμετάλλευσης η ενόχληση που προκαλεί η Τουρκία λόγω της μη συμμόρφωσης της με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της εν γένει στάσης της. Θα πρέπει να πεισθεί η Κομισιόν και τα κράτη μέλη ότι επέστη ο χρόνος να λάβει σάρκα και οστά η δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το ότι το δίκαιο είναι με το μέρος της Κύπρου δεν είναι αρκετό. 

*Πρέσβης ε.τ.