Απλοποιούνται, σε αυτή τη φάση της πανδημίας, οι κανόνες για ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 1η Φεβρουαρίου. Θα εφαρμόζεται ένα σύστημα που βασίζεται περισσότερο στο καθεστώς εμβολιασμού ενός ατόμου, παρά στη χώρα από την οποία προέρχεται και τα εκεί επιδημιολογικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τις συστάσεις που εγκρίθηκαν χθες από τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι ταξιδιώτες με έγκυρο ψηφιακό πιστοποιητικό Covid, το οποίο πιστοποιεί τον εμβολιασμό ή την ανάρρωση από τη νόσο ή πρόσφατο τεστ με αρνητική ένδειξη, δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους περιορισμούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαρία Κουρούπη: Το ’21 έκανε restart και η επιβατική κίνηση

Η κύρια αλλαγή αφορά τη θεσμοθέτηση χρονικού ορίου 270 ημερών (εννέα μήνες) μετά την ολοκλήρωση του αρχικού προγράμματος εμβολιασμού (δύο δόσεις ή μία δόση για το εμβόλιο της Τζόνσον) για την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Εντός των εννέα αυτών μηνών, οι εμβολιασμένοι δεν θα υποχρεούνται να επιδείξουν οποιοδήποτε άλλο έγγραφο σε σχέση με ην πανδημία (π.χ. αρνητικό τεστ). Μετά την πάροδο των 270 ημερών, θα απαιτείται η επίδειξη αποδεικτικού για τη λήψη αναμνηστικής δόσης (3ης ή 2ης για το Τζόνσον) για να εξαιρείται το άτομο που ταξιδεύει από περαιτέρω απαιτήσεις (τεστ, καραντίνα, κ.α.). Εξαιρέσεις θα εξακολουθούν να επιτρέπονται για ταξιδιώτες από ζώνες ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου.

Η Κομισιόν σημειώνει επίσης ότι κάθε μέτρο που περιορίζει την ελεύθερη κυκλοφορία θα πρέπει να μην εισάγει διακρίσεις και να είναι αναλογικό. Τα κράτη μέλη θα πρέπει, καταρχήν, να μην αρνούνται στα πρόσωπα που ταξιδεύουν από άλλα κράτη μέλη την είσοδο στην επικράτειά τους, αν στα κράτη αυτά ισχύουν, για τους ημεδαπούς, αυτσηρότερες απαιτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ συντονίζει τις ταξιδιωτικές πολιτικές μέσω των συστάσεών της, αλλά εναπόκειται στις μεμονωμένες κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τους δικούς τους κανόνες.

Οι συστάσεις της Κομισιόν σε γενικές γραμμές είναι:

  • Να μην υπάρχουν πρόσθετοι περιορισμοί για τους κατόχους του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ.
  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδίδεται για τον αρχικό εμβολιασμό θα έχει ισχύ 270 ημέρες.
  • Εάν κάποιος δεν διαθέτει ακόμη έγκυρο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, θα πρέπει να του επιτραπεί το ταξίδι με τεστ που πραγματοποιήθηκε πριν ή μετά την άφιξη.
  • Εάν κάποιος ταξιδεύει από μια «σκούρα κόκκινη» περιοχή και δεν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, μπορεί να του ζητηθεί να υποβληθεί σε τεστ πριν από την αναχώρηση και να τεθεί σε καραντίνα για 10 ημέρες μετά την άφιξη, με δυνατότητα τερματισμού της καραντίνας με αρνητικό τεστ μετά την 5η ημέρα.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της ΕΕ, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να επιτρέπει τα ταξίδια εννέα μήνες μετά από την πιο πρόσφατη λήψη εμβολίου, συμπεριλαμβανομένης της αναμνηστικής δόσης. Το πιστοποιητικό ανάρρωσης από Covid-19 θα ισχύει για όχι περισσότερο από έξι μήνες από την ημερομηνία του πρώτου θετικού αποτελέσματος του τεστ. Οι ταξιδιώτες χωρίς ψηφιακό πιστοποιητικό Covid ενδέχεται να υποχρεωθούν να υποβληθούν σε τεστ πριν ή το αργότερο 24 ώρες μετά την άφιξη, με εξαίρεση όσους ταξιδεύουν για απαραίτητες υπηρεσίες ή ανάγκη, όσοι μετακινούνται διασυνοριακά και τα παιδιά κάτω των 12 ετών, που θα πρέπει να εξαιρούνται από αυτήν την απαίτηση.

Στο ενημερωτικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι οι πολίτες θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι διαθέτουν έγκυρο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, είτε σε ψηφιακή, είτε σε έντυπη μορφή. Μπορεί να το χρειαστούν στον προορισμό τους για πρόσβαση σε εστιατόρια, μουσεία κ.λπ., κάτι που βασίζεται σε εθνικούς κανόνες.