Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί για την υπόθεση με τα εισαγόμενα κτυπημένα οχήματα που εγγράφονταν ως καθαρά, ενώ οι έρευνες της Αστυνομίας θα στραφούν αρκετό διάστημα πίσω για να φανεί πότε άρχισε η κομπίνα.

Χθες, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ενέκρινε τελικά το αίτημα της Αστυνομίας και έθεσε υπό 8ήμερη κράτηση πέντε πρόσωπα για την υπό εξέλιξη υπόθεση, ενώ αναζητεί και έκτο πρόσωπο, εισαγωγέα οχημάτων. Κλιμάκιο του ΤΑΕ Αρχηγείου διερευνά τα αδικήματα της συνωμοσίας, της πλαστογραφίας και κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, της κατάχρησης εξουσίας κ.ά. και ήδη έχει στο στόχαστρό του έγγραφα που αφορούν 29 οχήματα. Όλα εισήχθησαν από τη Βρετανία, είναι μικρής σχετικά αξίας και στα συνοδευτικά έγγραφα αναγράφονταν ότι ήταν κτυπημένα. Μετά που επιδιορθώνονταν, τα ενέγραφαν ως ακτύπητα, με σκοπό την πώλησή τους, όπως εκτιμά η Αστυνομία, με μεγαλύτερη αξία.

Για την εγγραφή ορισμένων στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών χρησιμοποιείτο σφραγίδα μηχανολόγου, ο οποίος είχε προθυμοποιηθεί να βοηθήσει χωρίς να γνωρίζει ότι θα εγγράφονταν ως ακτύπητα. Η Αστυνομία διερευνά τον ρόλο μιας λειτουργού του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, η οποία κρατείται ανάμεσα στους υπόπτους και όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο θα γίνουν εξετάσεις στις εγγραφές οχημάτων για να φανεί αν υπάρχουν και άλλα οχήματα που ενεγράφησαν με τον ίδιο τρόπο. Για τον σκοπό αυτό θα εξεταστούν φάκελοι στο ΤΟΜ πριν την εγκύκλιο που είχε εκδώσει στις 11/5/2020 ο διευθυντής του. Βάσει της σχετικής επισήμανσης του εκάστοτε τεχνικού, οι λειτουργοί του ΤΟΜ που είναι επιφορτισμένοι με τις εγγραφές οχημάτων, οφείλουν σύμφωνα με την πιο πάνω αναφερόμενη εγκύκλιο, να αναγράφουν επί του πιστοποιητικού εγγραφής των οχημάτων αυτών ως όρο τη διαπίστωση του τεχνικού, ότι δηλαδή τα οχήματα φέρουν ζημιές μετά από σύγκρουση.

Παράλληλα, η Αστυνομία προτίθεται να ζητήσει την έκδοση διαταγμάτων αποκάλυψης τραπεζικών λογαριασμών ώστε να φανεί κατά πόσον έγιναν συναλλαγές που αφορούν την υπόθεση. Σημειώνεται ότι ως επί το πλείστον τα οχήματα που εισάγονταν κτυπημένα από τη Βρετανία δεν ήταν μεγάλης αξίας. Τρεις από τους πέντε συλληφθέντες δεν συνεργάζονται με την Αστυνομία αφού τηρούν το δικαίωμα της σιωπής, ενώ οι άλλοι δύο έχουν δώσει καταθέσεις στις οποίες εξηγούν τις ενέργειές τους δίνοντας παράλληλα τους δικούς τους ισχυρισμούς.