Η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και η κατακράτηση σημαντικής ποσότητας νερού για γεωργικούς σκοπούς είναι ο κύριος στόχος της κατασκευής των δύο φραγμάτων στην Αραδίππου, ανέφερε ο Δήμαρχος Ευάγγελος Ευαγγελίδης.

Ο κ. Ευαγγελίδης επισκέφθηκε χθες τους χώρους, όπου κατασκευάζονται τα φράγματα «Καμμίτση» και «Αρχαγγέλου», και έτυχε ενημέρωσης για την εξέλιξη των εργασιών.

Εκφράζοντας την ικανοποίηση του ο Δήμαρχος ανέφερε πως «ύστερα από προσπάθειες τριάντα και πλέον χρόνων, όλων των Δημοτικών Συμβουλίων αλλά και της Κοινοτικής Αρχής παλαιότερα, το έργο πήρε επιτέλους σάρκα και οστά. Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν παρατηρούνταν αρκετές πλημμύρες που ταλαιπωρούσαν την περιοχή ενώ τα τελευταία χρόνια έγιναν αρκετά έργα τα οποία περιόρισαν το πρόβλημα».

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε «σημαντικό το συγκεκριμένο έργο για τη γεωργική ανάπτυξη της περιοχής, αφού προβλέπεται ότι τα δύο φράγματα θα κατακρατούν 500.000m³ νερού, που θα καλύπτει μέρος των αρδευτικών αναγκών της περιοχής αναδασμού Αραδίππου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος είπε ότι «τον περασμένο Οκτώβριο άρχισαν και συνεχίζονται οι εργασίες για κατασκευή των δύο φραγμάτων, με κύριο πάντα στόχο τον περιορισμό του κινδύνου πλημμυρών και των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν για χρόνια συγκεκριμένες περιοχές της Αραδίππου και των Λιβαδιών». Ωστόσο, συνέχισε, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν αρκετά αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, τα οποία περιόρισαν αισθητά τον κίνδυνο, εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση των δύο φραγμάτων, «Καμμίτση» και «Αρχαγγέλου», οι κάτοικοι των επηρεαζόμενων περιοχών, που στο παρελθόν βίωσαν καταστροφικές για τις περιουσίες τους πλημμύρες, θα αισθανθούν σαφώς πιο ασφαλείς.

Ανέφερε ακόμα ότι «οι προσπάθειες της Αραδίππου για κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή άρχισαν ήδη από τη δεκαετία του 1980, πριν ακόμη γίνει Δήμος. Ύστερα από προσπάθειες και πολλά διαβήματα δεκαετιών και αφού γραφειοκρατικοί και άλλοι παράγοντες καθυστερούσαν την υλοποίηση του έργου, το κράτος αποφάσισε να προχωρήσει με την κατασκευή των δύο φραγμάτων».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Ευάγγελος Ευαγγελίδης είπε πως σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου, η κατασκευή των αντιπλημμυρικών φραγμάτων έχει ως στόχο την προστασία της περιοχής Αραδίππου-Λιβαδιών έναντι πλημμύρας επί αναφοράς 50ετίας και την κάλυψη μέρους των αρδευτικών  αναγκών του αναδασμού Αραδίππου. Το έργο προβλέπει την κατασκευή δύο φραγμάτων επί των χειμάρρων Καμμίτση και Αρχάγγελου (χωρητικότητας 1.100.000m³  και 330.000m³ αντίστοιχα) οι οποίοι αποτελούν τους δύο κύριους συμβάλλοντες του ποταμού Αραδίππου.

Εξήγησε ότι «το κόστος του έργου, το οποίο είναι  συγχρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται  να ανέλθει στα 12 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει κατασκευή φραγμάτων, διασωλήνωση του έργου με την περιοχή αναδασμού Αραδίππου, απαλλοτριώσεις ιδιωτικής γης και άλλα. Επιπρόσθετα, το έργο υπολογίζεται ότι θα έχει λειτουργικά έξοδα γύρω στις 60 χιλιάδες ευρώ ετησίως».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο «η διπλή χρήση των φραγμάτων καθιστά το έργο πολύ σημαντικό για τον Δήμο Αραδίππου». Η αντιπλημμυρική χρήση, είπε, θα συμβάλει προληπτικά στην προστασία των περιοχών και στον μηδενισμό των μεγάλων και περιοδικών υλικών ζημιών σε περιουσίες και υποδομές, σημειώνοντας πως «η αρδευτική χρήση του νερού των αντιπλημμυρικών έργων αναμένεται να επιφέρει μεγάλη ανάπτυξη στο γεωργικό τομέα της περιοχής, που εδώ και χρόνια αναζητεί πηγές νερού για κάλυψη των αναγκών στην περιοχή αναδασμού Αραδίππου».

Κληθείς να αναφέρει τα οφέλη της κατασκευής των δύο φραγμάτων, είπε πως «αυτά θα είναι πολλαπλά τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τη φύση, αφού το έργο θα αξιοποιήσει τις φυσικές λειτουργίες και θα εξοικονομήσει ενέργεια και πόρους. Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλει με καταλυτικό τρόπο στην αναβάθμιση της πράσινης ανάπτυξης στην οποία στοχεύει ο Δήμος Αραδίππου την τελευταία πενταετία».

Πηγή: ΚΥΠΕ