Μπορεί η Βουλή να ψήφισε προ διμηνίας το νομοσχέδιο για την πρόσληψη των 300 συμβασιούχων αστυνομικών που θα επιτηρούν την Πράσινη Γραμμή, όμως μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια για την πρόσληψή τους. 

Από πλευράς της η Αστυνομία έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες και είναι έτοιμη να προκηρύξει τις θέσεις, ωστόσο χωρίς το απαραίτητο κονδύλι δεν μπορεί να γίνει τίποτε. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για το θέμα, ώστε να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και να εγκριθεί το άκρως απαραίτητο κονδύλι για να ζητηθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος. Αρχικά το κόστος είχε υπολογιστεί στα €10 εκατ., ωστόσο ενδέχεται αυτό το ποσό να μειωθεί, αφού η Αστυνομία μπορεί να καλύψει με υφιστάμενα κονδύλια τον εξοπλισμό των ατόμων που θα προσληφθούν. Απαιτείται, όμως, η έγκριση κονδυλιού για την αντιμισθία τους και τα οχήματα με τα οποία θα διακινούνται.

Δεν αποκλείεται να ζητηθεί η συγχρηματοδότηση του έργου από την ΕΕ, αφού αφορά στο θέμα της αντιμετώπισης της μετανάστευσης, ζήτημα που απασχολεί έντονα την Ευρώπη. Στην περίπτωση που εντοπιστούν οι πιστώσεις, δεν θ’ ακολουθηθούν οι συνήθεις διαδικασίες με τους υποψηφίους να παρακάθονται σε γραπτές εξετάσεις, αλλά η επιλογή θα γίνεται με μοριοδότηση. Ήδη, έχει συσταθεί στην Αστυνομία Υποδιεύθυνση Επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής και Αντιμετώπισης των Μεταναστευτικών Ροών, η οποία θα στελεχωθεί με 300 νέους συμβασιούχους ειδικούς αστυνομικούς. Κύριο καθήκον των μελών της Υποδιεύθυνσης θα είναι η επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής, ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών από τις κατεχόμενες περιοχές, η φρούρηση και φύλαξη των κέντρων φιλοξενίας, των χώρων υποδοχής καθώς και των χώρων κράτησης. Οι 300 ειδικοί αστυνομικοί θα υπαχθούν σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις πλην της Λεμεσού, ώστε να καλύψουν όλο το μήκος της Πράσινης Γραμμής. Οι συμβασιούχοι αστυνομικοί θα κατέχουν ατομικό οπλισμό, ειδικές στολές και θα τύχουν ταχύρρυθμης εκπαίδευσης έξι εβδομάδων. Θα εφαρμοστεί το μοντέλο των Συμβασιούχων Οπλιτών αφού θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, με απαραίτητη προϋπόθεση οι πρώτοι 300 που θα αιτηθούν θέση να πληρούν τα κριτήρια (μεταξύ άλλων η γνώση αγγλικής γλώσσας). Θα ισχύσει κατάλογος διάρκειας ενός έτους και μέσω του καταλόγου αυτού θα καλύπτονται οι ανάγκες.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, για ανακοπή των μεταναστευτικών ροών μέσω των κατεχομένων, ήδη έχει τοποθετηθεί σε αρκετά σημεία της Πράσινης Γραμμής στη Λευκωσία συρματόπλεγμα, ενώ παραγγέλθηκε και ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης με κάμερες, από το Ισραήλ. Με την πρόσληψη των 300 αστυνομικών εκτιμάται ότι θα καταστεί δυνατή η ανακοπή των μεταναστών σε μεγάλο ποσοστό.