Τα προβλήματα που προκύπτουν από την τουρκική συμπεριφορά και τα οποία εμποδίζουν την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό κατέγραψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη χθεσινή του συνάντηση με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε σε τρία σημεία: Πρώτον, ο ίδιος είχε τονίσει προς τον ΓΓ του ΟΗΕ την ετοιμότητά του για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών, υποδεικνύοντας την ίδια ώρα πως η προκλητικότητα της Τουρκίας δεν αφήνει περιθώρια επιστροφής στις διαπραγματεύσεις. Δεύτερον, υπέδειξε ότι ενώ γίνεται συνεχώς λόγος για ΜΟΕ και ο ίδιος έχει καταθέσει προτάσεις για 21 μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, σκοντάφτουν συνεχώς στη δικαιολογία ότι κάποια από αυτά αφορούν στρατιωτικές περιοχές, ότι είναι θέματα στρατιωτικά και δεν προχωρούν. Τρίτον, υπέδειξε πως οι τουρκικές παραβιάσεις αφορούν μια συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορεί ο διεθνής οργανισμός να συμπεριφέρεται ωσάν να είναι κάτι που δεν τον αφορά.
 
Αναστασιάδης και Σπέχαρ συζήτησαν και το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καθώς σ’ ένα μήνα θα κατατεθεί νέα έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της δύναμης. Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στο θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είπε πως το σκηνικό είναι γνωστό. «Υπάρχουν κάποιες προτάσεις και προθέσεις για την αναθεώρηση των ειρηνευτικών δυνάμεων διεθνώς, όχι μόνο στην Κύπρο. Στην Κύπρο όμως είμαστε σε μια φάση όπου ο Γ.Γ. αναπτύσσει μια πρωτοβουλία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.
Θέση της Λευκωσίας είναι πως «ενόσω διαρκεί η τουρκική κατοχή και ενόσω μάλιστα έχουμε και περιστατικά όπως αυτά που γνωρίσαμε τελευταία τόσο σχετικά με την κατοχή στη γραμμή αντιπαράταξης, αλλά και με τις σημερινές επιθετικές προκλήσεις εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία είναι επιτακτική η ανάγκη (παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ), η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παίζει πραγματικά έναν σταθεροποιητικό ρόλο στην Κύπρο».
Επεσήμανε πως η συζήτηση για το θέμα της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα ξαναγίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ. «Εμείς πιστεύουμε ότι και με τη συνδρομή των ΗΕ θα ανανεωθεί η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ», σημείωσε.
Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά όπως σε όποια νέα έκθεση του ΓΓ των ΗΕ καταγραφεί ποιος δημιουργεί τα προβλήματα σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά θέματα και πώς, ο κ. Προδρόμου είπε πως τα ζητήματα της ενέργειας ουδέποτε ήταν μέρος της συζήτησης για το Κυπριακό και ούτε μπορεί να είναι. Ερωτηθείς αν η κ. Σπέχαρ μετέφερε οτιδήποτε καινούργιο σε σχέση με την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών και συνομολόγησης των όρων αναφοράς και εάν υπάρχει κάποια ακτίδα στον ορίζοντα για αυτό το θέμα, ο κ. Προδρόμου είπε πως η προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων γίνεται μέσω της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.
 
Από δικής της πλευράς η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σε σύντομη δήλωσή της, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση που διήρκεσε μια ώρα, η κ. Σπέχαρ είπε πως ήταν μια πολύ καλή συνάντηση. «Καλύψαμε έναν αριθμό θεμάτων ενόψει της επικείμενης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Ιούλιο (για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Όλα καλά», σημείωσε.

Ασέβεια προς το διεθνές δίκαιο

Την άποψη ότι η Τουρκία επιχειρεί να μεταδώσει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η Άγκυρα αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και χαρακτήρισε την τουρκική πρακτική ασέβεια προς το διεθνές δίκαιο αλλά και το δίκαιο της θάλασσας, τονίζοντας, παράλληλα ότι την ίδια ώρα είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει δήθεν δικαιώματα στο ψευδοκράτος.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε, παράλληλα, ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία προκειμένου να προχωρήσει σε γεωτρήσεις, κάτι όμως που δεν μπορεί να αποκλειστεί για το προσεχές διάστημα. Ο κ. Αναστασιάδης συμπλήρωσε ότι ορισμένες από τις εταιρείες που είχαν συνάψει συμφωνίες με την Τουρκία αποχώρησαν λόγω των κινήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η αρχική ενημέρωση που είχαν ήταν ότι θα συμμετείχαν σε γεωτρήσεις εντός της τουρκικής ΑΟΖ.