Γέμισαν τα ιατρεία των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ και το λογισμικό πήρε φωτιά εξαιτίας της υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων και του αυξημένου αριθμού παραπεμπτικών για εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις.
 
Την ίδια ώρα, προχθές έγινε και το πρώτο τέστ για τις αμοιβές των παρόχων υπηρεσιών υγείας του ΓεΣΥ, αφού ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας κατέβαλε το ποσό του €1 στον κάθε λογαριασμό, προκειμένου να ελέγξει το σύστημα του και ταυτόχρονα έχει προωθήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους επαγγελματίες υγείας στην ημερομηνία που έχει συμφωνηθεί με την κάθε επαγγελματική ομάδα ξεχωριστά.  
 
 
Κατά τη χθεσινή ημέρα δεν προέκυψαν νέα προβλήματα. Από την περασμένη Δευτέρα όμως, στα ιατρεία των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ προσέρχονται κατά δεκάδες οι δικαιούχοι προκειμένου να εξασφαλίσουν, όσοι χρειάζονται (χρόνιοι ασθενείς και ηλικιωμένοι κυρίως), τις επαναλαμβανόμενες συνταγές για τα φάρμακα τους ή τα μακροχρόνια παραπεμπτικά για γιατρό της ειδικότητας στην αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν παθήσεις από τις οποίες πάσχουν.
 
Την ίδια ώρα και η προσέλευση σε όλους τους ειδικούς γιατρούς παρουσιάζεται αυξημένη και στο λογισμικό του ΓεΣΥ παρατηρείται έντονη κινητικότητα. 
 
 
Εκτός όμως από τους δικαιούχους οι οποίοι δικαιολογημένα κλείνουν ραντεβού για να διευθετήσουν συνταγές και παραπεμπτικά, οι προσωπικοί γιατροί άρχισαν να διαπιστώνουν ότι πολλοί ήταν οι πολίτες οι οποίοι τους τελευταίους μήνες και ενόψει της εφαρμογής του ΓεΣΥ δεν είχαν προχωρήσει σε εργαστηριακές εξετάσεις ή ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες είχαν παραπεμφθεί από γιατρούς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα και ζητούν τώρα από τον προσωπικό τους γιατρό να τους εκδώσει παραπεμπτικά του ΓεΣΥ. Όσοι κατέχουν παραπεμπτικά του δημοσίου, περίμεναν την εφαρμογή του ΓεΣΥ για να αποφύγουν τη μακρά λίστα αναμονής του δημοσίου και όσοι κατέχουν παραπεμπτικά από ιδιώτες γιατρούς, ανέμεναν φυσιολογικά το νέο Σύστημα για να μην υποχρεωθούν να καταβάλουν από την τσέπη τους €200 ή €300 αφού πλέον μια αξονική ή μια μαγνητική τομογραφία προνοεί συμπληρωμή €10 μόνο.
 
Το γεγονός προκαλεί βεβαίως εκνευρισμό στους προσωπικούς γιατρούς οι οποίοι από τη μια δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τους δικαιούχους τους και από την άλλη δεν επιθυμούν να προσυπογράφουν χωρίς να κάνουν τη δική τους ιατρική διερεύνηση παραπεμπτικά συναδέλφων τους.
 
Παρόμοιο φαινόμενο εξάλλου παρατηρείται και σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση. Φαίνεται πως κάποιοι δικαιούχοι επισκέπτονται γιατρούς εκτός ΓεΣΥ οι οποίοι συνταγογραφούν και στη συνέχεια μεταβαίνουν στον προσωπικό τους γιατρό ή σε ειδικό γιατρό του Γενικού Συστήματος Υγείας για να καταχωρήσει τη συνταγή στο λογισμικό και να μπορέσουν να πάρουν τα φάρμακα τους χωρίς να πληρώσουν «ιδιωτικά» την αξία τους στο φαρμακείο. 
 
Οι περισσότεροι από τους γιατρούς του ΓεΣΥ αρνούνται να προσυπογράψουν συνταγές χωρίς να έχουν οι ίδιοι προχωρήσει σε διάγνωση, αλλά είναι και κάποιοι οι οποίοι υποκύπτουν στις πιέσεις των ασθενών τους. Αρκετοί γιατροί του Συστήματος, τόσο προσωπικοί όσο και Ειδικοί οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τέτοια περιστατικά, προχώρησαν σε παράπονο στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ο οποίος χθες εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. 
 
«Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ξεκαθαρίζει ότι οι ιατροί που συμμετέχουν στο ΓεΣΥ έχουν καθήκον και δικαίωμα να επιτελούν το ιατρικό λειτούργημα στη βάση των επιστημονικών κριτηρίων των ιδίων και σε καμία περίπτωση δεν είναι υπόχρεοι να προβαίνουν σε διεργασίες κατά τη βούληση είτε των δικαιούχων είτε άλλων παροχέων», ανέφερε ο ΟΑΥ στην ανακοίνωση του καλώντας τους δικαιούχους «όπως σταματήσουν να προβαίνουν σε τέτοιες πρακτικές» και ενημερώνοντας ότι, «ο Οργανισμός θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η στήριξη των ιατρών που συμμετέχουν στο ΓεΣΥ για την άσκηση της ιατρικής στην βάση των επιστημονικών τους γνώσεων και πρακτικής». 
 
 
Αυτά βεβαίως τα φαινόμενα καταγράφονται στον ιδιωτικό τομέα αφού στο δημόσιο, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του ΓεΣΥ άρχισε να παρατηρείται μείωση στην προσέλευση ασθενών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας άρχισε δημόσια να τονίζεται το γεγονός ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να παραμείνουν στο δημόσιο αφού μόνο έτσι θα εξασφαλίζονται τα έσοδα του Οργανισμού. 
 
Με τα δεδομένα αυτά, στο ΓεΣΥ αρχίζει σιγά-σιγά να διαμορφώνεται σκηνικό ανταγωνισμού, όπως ήταν άλλωστε και ένας από τους στόχους του Συστήματος. 

Με υπηρεσιακό διευθυντή ο ΟΚΥπΥ

 
Τη Δευτέρα αναμένεται ότι θα λάβει τις αποφάσεις του το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας σε σχέση με την αντικατάσταση του Νικόλαου Πολύζου του οποίου οι υπηρεσίες τερματίστηκαν προχθές ύστερα από καταγγελίες που έγιναν εναντίον του από την Οικονομική διευθύντρια του Οργανισμού.
 
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» προς το παρόν θα οριστεί υπηρεσιακός γενικός διευθυντής αφού η διαδικασία πρόσληψης νέου γενικού διευθυντή με την προκήρυξη της θέσης προνοεί μεγάλο χρονικό διάστημα και η συγκεκριμένη χρονική περίοδος δεν αφήνει περιθώρια για καθυστερήσεις. 
 
Ήδη προς συζήτηση έχουν τεθεί κάποια ονόματα, τόσο από το υφιστάμενο διευθυντικό προσωπικό του ΟΚΥπΥ όσο και από το υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχαν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.