Την ευκαιρία για διαβουλεύσεις και συνεννόηση με τους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στο άτυπο σχήμα των Μεσογειακών κρατών μελών της EE (MED-7), σε ό,τι αφορά το θέμα των μέτρων που οι 28 μπορεί να αποφασίσουν να λάβουν, υπό το φως των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ,  θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας κρατών MED-7 που θα διεξαχθεί στη Μάλτα, μια εβδομάδα πριν τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε σήμερα πως στις 14 Ιουνίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Μάλτα για να συμμετάσχει στην 6η Σύνοδο Κορυφής των νοτίων κρατών μελών της ΕΕ, ενώ ερωτηθείς αν κατά τη Σύνοδο αυτή θα επιχειρηθεί ένας πρώτος συντονισμός ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, στις 20-21 Ιουνίου, στο οποίο  θα τεθούν επί τάπητος οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, και ενδεχομένως να ζητηθεί η λήψη μέτρων κατά εταιρειών που συνδράμουν στις ενέργειες αυτές, είπε πως “σίγουρα η παρουσία εκεί  άλλων ηγετών κρατών της ΕΕ είναι μια πρόσθετη ευκαιρία για να γίνουν διαβουλεύσεις και προσυνεννοήσεις”.

Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως σε όλο αυτό το διάστημα, από τον περασμένο μήνα, “γίνονται από τη διπλωματική υπηρεσία και από την κυβέρνηση διαρκείς επαφές για συντονισμό ενόψει της προετοιμασίας της αντίδρασης της ΕΕ, η οποία ήδη έχει τρόπον τινά  εξαγγελθεί”.

“Νοουμένου ότι δεν θα τερματιστούν οι προκλήσεις της Τουρκίας είχε γίνει λόγος από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για επανεξέταση του θέματος. Στη συνάντηση της Μάλτας ο Πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τους ομολόγους του και αυτό το θέμα σίγουρα”, σημείωσε. Υπενθυμίζεται πως στις Συνόδους των MED-7 εκτός από την Κύπρο συμμετέχουν η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Μάλτα.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη 5η Σύνοδο (των επτά) που έγινε στη Λευκωσία, τον περασμένο Ιανουάριο, και την ιδιαίτερα ενισχυτική Διακήρυξη για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρόεδρος και η κυβέρνησή μας προσβλέπουν στην έκτη Σύνοδο και στη συνέχεια των συνεννοήσεων και του συντονισμού, στη βάση κοινών ενδιαφερόντων στο πλαίσιο πάντα της ΕΕ».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάποια αναφορά στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ στην Κοινή Διακήρυξη που θα εκδοθεί στο πλαίσιο της Συνόδου στη Μάλτα, ο κ. Προδρόμου είπε πως “θα πρέπει να εκδοθεί Διακήρυξη για την οποία ήδη γίνονται οι προεργασίες και οπωσδήποτε θα επιδιώξουμε να υπάρξει κάποια αναφορά, όπως εξάλλου υπήρχε και στην προηγούμενη Διακήρυξη των εφτά”.

Κληθείς να πει εάν έχει ξεκαθαρίσει ποιά μέτρα ενδεχομένως η Κύπρος να ζητήσει να ληφθούν από την ΕΕ κατά των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Προδρόμου είπε πως αυτό θα είναι το αποτέλεσμα του συντονισμού, σημειώνοντας πως “οι αποφάσεις θα είναι συλλογικές και επομένως παίζει ρόλο το πώς βλέπουν οι εταίροι μας αυτά τα ζητήματα”.

“Εκείνο το οποίο είναι το βέλτιστο και το εφικτό είναι η επιδίωξη της δικής μας κυβέρνησης”, ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για κάθοδο και δεύτερου τουρκικού γεωτρύπανου στην περιοχή, με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων, και κληθείς να πει τί θα γίνει σε αυτή την περίπτωση, ο Εκπρόσωπος είπε πως “δυστυχώς κάθε άλλο παρά φαίνεται να τερματίζεται η προκλητική συμπεριφορά και η προσέγγιση μέσω της αυθαιρεσίας και της παρανομίας της Τουρκίας”.

“Οσο αυτό συνεχίζεται, συνεχίζονται και οι δικές μας μεθοδικές προσπάθειες ούτως ώστε  πρώτον να καταγραφεί με τον πιο καθαρό τρόπο σε διεθνές επίπεδο, και να είναι ξεκάθαρο, ότι η Τουρκία αυθαιρετεί και βρίσκεται σε θέση παρανομίας – και αυτό διότι στο πλαίσιο μιας προπαγάνδας ακούμε να επικαλούνται ακόμα και το διεθνές δίκαιο, το οποίο όμως παραβιάζουν κατάφωρα – και δεύτερον να διερευνήσουμε κάθε πιθανότητα δημιουργίας αποτρεπτικών παραγόντων – αποφάσεων, τοποθετήσεων ή και στο επίπεδο της ΕΕ κάποιων μέτρων τα οποία θα αποτρέπουν την Τουρκία από του να συνεχίσει αυτή την ετσιθελική συμπεριφορά”.

Κληθείς να πει αν υπάρχει κλίμα να ασκηθεί πίεση προς την `Αγκυρα και να υπάρξει πολιτική δράση κατά των τουρκικών προκλήσεων, ο κ. Προδρόμου είπε πως η διπλωματική δραστηριότητα στο επίπεδο της πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής εξειδικεύεται προς κάθε κατεύθυνση, είτε πρόκειται για τους εταίρους μας στην ΕΕ, είτε πρόκειται για σημαντικές χώρες, μεγάλες δυνάμεις, όπως είναι οι ΗΠΑ, όπως είναι η Ρωσική Ομοσπονδία, η Κίνα και άλλες, είτε πρόκειται και για τρίτες χώρες”.

“Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η προσέγγιση που ταιριάζει. Εκείνο που πρέπει να μην ξεχνάμε είναι ότι πρώτον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όχι μόνο τώρα, αλλά από πέρσι έχει μια πάρα πολύ σημαντική τοποθέτηση, με βαρύτητα και αποφασιστικότητα, απέναντι σε αυτά τα οποία κάνει η Τουρκία, και πρόσφατα έχει καταγραφεί, όπως το έχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι εφόσον διαφανεί ότι η Τουρκία δεν παίρνει τα μηνύματα τα οποία αντιλαμβανόμαστε, και το βλέπουμε και δημόσια, να φθάνουν πανταχόθεν προς την πλευρά της `Αγκυρας, θα πρέπει ακριβώς να γίνει διερεύνηση κάποιων άλλων αποτρεπτικών μέσων και μέτρων”.

Ερωτηθείς, με αφορμή και τη συνέντευξη του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ στο ΚΥΠΕ, αν οι Αμερικανοί θα ήταν θετικοί σε αυστηρά μέτρα κατά της Άγκυρας, σε περίπτωση που υπάρξει κάθοδος δεύτερου τουρκικού γεωτρύπανου, ο κ. Προδρόμου είπε πως “προς το παρόν η συγκεκριμένη δραστηριότητα εστιάζεται στο τί μπορεί να γίνει στην ΕΕ. Παράλληλα γίνονται όλες οι άλλες προσπάθειες”, σημείωσε.

Εξάλλου, στις δηλώσεις του ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί αύριο Κυριακή για τη Γενεύη για να παρευρεθεί στην 108η σύνοδο της Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), η οποία συμπίπτει με την 100η επέτειο ίδρυσης του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, «και ως εκ τούτου έχει ψηλή συμβολική σημασία και ένα εορταστικό χαρακτήρα», και κατά την οποία θα εγκριθεί και η Επετειακή Διακήρυξη της εκατονταετηρίδας του Οργανισμού.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία για διμερείς επαφές με ομολόγους του, οι οποίες θα εστιαστούν στην προώθηση των ιδιαίτερων εθνικών ζητημάτων που απασχολούν την Κύπρο.
 
Στη Διάσκεψη θα παρευρεθούν δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων αρκετοί από τους ηγέτες της ΕΕ όπως η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, επεσήμανε, σημειώνοντας πως το παρών του θα δώσει και ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.  Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, πως δεν θα συμπέσουν οι ημερομηνίες παρουσίας του Προέδρου Αναστασιάδη και του ΓΓ του ΟΗΕ στη Διάσκεψη αυτή.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ