Η συνεχιζόμενη διαφθορά στον δημόσιο βίο και η χαμηλή παραγωγικότητα, εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που φρενάρουν την ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο στην Κύπρο. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία (IMD), η Κύπρος πάτωσε για άλλη μια φορά στον νευραλγικό τομέα της παραγωγικότητας, αντανακλώντας αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Τόσο το κράτος, όσο και οι συντελεστές παραγωγής, εξακολουθούν να κωφεύουν στις προειδοποιήσεις ότι ως Κύπρος δεν συγκρινόμαστε ευνοϊκά με τις προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την παραγωγικότητα η οποία αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της κυπριακής οικονομίας. 
 
Η ΣΕΚ για πολλοστή φορά εκφράζει την ανησυχία της για τη στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση που επικρατεί στον τομέα αυτό, επικρίνοντας την Πολιτεία και τους εργοδότες για αδιαφορία, λόγω του ότι αφήνουν το πρόβλημα να διαιωνίζεται με επιζήμιες επιπτώσεις για τον τόπο. 
 
Πιστεύουμε βαθύτατα, ότι σε τούτη τη χρονική συγκυρία που η κυπριακή οικονομία εισήλθε δυναμικά στον αστερισμό της ανάπτυξης, μετά την επτάχρονη βαθιά οικονομική ύφεση, ήλθε η ώρα να προωθηθούν αποτελεσματικά μέτρα για αύξηση της παραγωγικότητας τόσο στον δημόσιο, όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Για τον δημόσιο τομέα επείγει η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην κρατική μηχανή, κάτι που μας υπέδειξε πρόσφατα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για τον ιδιωτικό τομέα των επιχειρήσεων, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ένταση κεφαλαίου, αντί στην ένταση εργασίας. Δηλαδή, απαιτείται ο εκσυγχρονισμός του τεχνολογικού εξοπλισμού των επιχειρηματικών μονάδων αλλά και η δημιουργία ευχάριστου περιβάλλοντος εργασίας, υιοθετώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα Ασφάλειας και Υγείας.
Ταυτόχρονα, οφείλουν να αντιληφθούν οι εργοδότες ότι η κυπριακή οικονομία δεν μπορεί εσαεί να στηρίζεται στην εκμετάλλευση του φθηνού εργατικού δυναμικού. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις για να επιβιώσουν στο νέο οξύ ανταγωνιστικό τοπίο, χρειάζεται να επενδύσουν στην κατάρτιση και εκπαίδευση του αθρωπίνου δυναμικού, κτίζοντας κουλτούρα παραγωγικότητας. Από την πλευρά του, το κράτος έχει υποχρέωση να επενδύσει περισσότερο στο καίριο κεφάλαιο της έρευνας και της καινοτομίας, δίδοντας κίνητρα στις επιχειρήσεις για αύξηση της παραγωγικότητας τους μέσω έξυπνων πρακτικών.  

Όσον αφορά στο φλέγον θέμα της διαφθοράς και της διαπλοκής στην Κύπρο, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι αποκαρδιωτικά, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε τον τελευταίο καιρό ένεκα της λήψης μέτρων από τη κυβέρνηση, ύστερα από τις συνεχείς κραυγαλέες διαπιστώσεις του Γενικού Ελεγκτή και τις νουθεσίες του Γενικού Εισαγγελέα. Φρονούμε, ότι ήλθε η ώρα να χαραχθεί ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπισης των υπό αναφορά προβλημάτων, προκειμένου να δοθεί ισχυρή ώθηση στην υγιή οικονομική δραστηριότητα και στην αύξηση της εθνικής παραγωγικότητας. Αναπόφευκτα, αυτό θα επενεργήσει θετικά στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας με θετικότατο αντίκτυπο στην κοινωνικοοικονομική πρόοδο.  

 
*Δημοσιογράφος.