To Top
13:46 Παρασκευή
22 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Τουρισμός 2017 με ξένα δεκανίκια...
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τουρισμός 2017 με ξένα δεκανίκια...
Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μαρτίου 2017, 2:06 μμ

Τέλος Μαρτίου αρχές Απριλίου αναμένεται ότι θα επαναλειτουργήσει η πλειονότητα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων και άλλων τουριστικών επιχειρήσεων. Η φετινή επαναλειτουργία της τουριστικής-ξενοδοχειακής βιομηχανίας συνοδεύεται από τη μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού, ειδικευμένου και ανειδίκευτου προσωπικού. Είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι σε μια περίοδο που εκτιμάται ότι η κάθοδος των τουριστών θα ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια. 

Οι μεγαλύτερες ελλείψεις εντοπίζονται σε καμαριέρες, μάγειρες, βοηθητικό προσωπικό κουζίνας και γκαρσόνια. Η αναζήτηση προσωπικού από τους ξενοδόχους δεν περιορίζεται μόνο στην εγχώρια αγορά, μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, αλλά επιχειρηματίες ψάχνουν και στο εξωτερικό.

Πολλοί έχουν κάνει κρούσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα με τα οποία διατηρούν συνεργασία εδώ και χρόνια προσπαθώντας να εξασφαλίσουν προσωπικό, τουλάχιστον στους μήνες αιχμής της τουριστικής περιόδου. 

Παράγοντες του τουρισμού σημείωναν χαρακτηριστικά ότι «οι ελλείψεις σε καταρτισμένο δυναμικό θα είναι ακόμη μεγαλύτερες από πέρσι, καθώς συγκροτήματα σχεδόν σε όλες τις επαρχίες επέκτειναν τις εγκαταστάσεις τους ή και μονάδες που πέρσι δεν λειτούργησαν φέτος μπήκαν στην αγορά».

Υπολογίζεται ότι οι αδειούχες κλίνες ανέρχονται στις 100.000, αν συνυπολογιστούν και οι μη αδειούχες, τότε οι ανάγκες για στελέχωση είναι μεγαλύτερες.

«Ενόψει της σημαντικής αύξησης στις τουριστικές αφίξεις το 2016 και της αναμενόμενης συνέχειας φέτος, έχει τεράστια σημασία να αποδώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας στο κομμάτι της ποιοτικής εξυπηρέτησης», δηλώνει ο Χάρης Λοϊζίδης, πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ.

Όπως ανέφερε, προς την κατεύθυνση αυτή «έγιναν συστάσεις στα μέλη μας για να προσλάβουν όσο περισσότερους συμπατριώτες μας, για να αποδώσουν και την κυπριακή φιλοξενία».

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, σύμφωνα με τις οποίες οι κακές συνθήκες και όροι εργοδότησης αποθαρρύνουν τους νέους να εργοδοτηθούν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, υποστήριξε ότι «οι συνθήκες του 2013 δεν είναι ίδιες με τις σημερινές και οι μισθοί είναι αμειπτικοί κυρίως για έναν νέο άνεργο, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα απόκτησης εμπειρίας και κατάρτισης».

Λέγοντας αυτά ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ υπέβαλε την ετοιμότητα των ξενοδόχων να εργοδοτήσουν τους δικαιούχους του ΕΕΕ, οι οποίοι τυγχάνουν ταχείας κατάρτισης σε ειδικότητες της βιομηχανίας. «Θα είναι μια καλή επιλογή για τη βιομηχανία, θα τοποθετηθούν νέα άτομα και θα δημιουργηθεί μια προοπτική» δήλωσε.

Σε ένα συναφές επίπεδο, ο ΚΟΤ αναφέρεται στη δυναμική από τη γερμανική αγορά σημειώνοντας ότι «η αυξητική τάση των τουριστικών ροών από αυτή την αγορά, δεν είναι απλά αποτέλεσμα γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά και επιστέγασμα των ανανεωμένων μεσοπρόθεσμων (και μετρήσιμων) στρατηγικών συνεργασιών μας, που είχαν τεθεί σε εφαρμογή εδώ και τρία χρόνια».

Ο ΚΟΤ, με χθεσινή ανακοίνωση, σημειώνει ότι «ο προορισμός-Κύπρος υπόκειται σε διαρκές τεστ ικανοποίησης των υψηλών προσδοκιών των ιδιαίτερα απαιτητικών Γερμανών επισκεπτών, με τον βαθμό επιτυχίας να αποτελεί κλειδί και για άλλες παρεμφερείς αγορές» καλώντας «να εγκύψουμε συλλογικά σε θέματα προϊόντος, παροχής αξιόλογων ευκαιριών για δημιουργική ενασχόληση, ποιότητας και ορθής επιχειρηματικής συμπεριφοράς». 

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.