To Top
00:53 Δευτέρα
19 Μαρτίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
€2,75 εκατ. από Στέλιο για δικοινοτικές ιδέες
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ €2,75 εκατ. από Στέλιο για δικοινοτικές ιδέες
  17 Απριλίου 2017, 10:59 πμ  

Η ευρηματικότητα, η επιχειρηματικότητα και η καλή συνεργασία επιβραβεύονται. Πολλώ δε μάλλον όταν προέρχεται από δύο κοινότητες ενός μοιρασμένου νησιού.

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου, ιδρυτής του Stelios Philanthropic Foundation βραβεύει για εννιά συνεχείς χρονιές την επιχειρηματικότητα και τη συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Μάλιστα, από το 2009, συμπεριλαμβανομένης και της φετινής χρονιάς, η συνολική αξία των βραβείων Δικοινοτικής Συνεργασίας (Stelios Bi - Communal Awards), που προσφέρθηκαν/ προσφέρονται ανέρχονται στα €2.750.000.

Κάποιοι νικητές βραβεύτηκαν πολλές φορές για τη συνεργασία τους. Ένα τέτοιο επιχειρηματικό ντουέτο αποτελούν η Όλγα Δημητρίου και ο Murat Ilican, οι οποίοι γνωρίζονται εδώ και 20 χρόνια. Δημιούργησαν ένα αστικό λαχανόκηπο φυσικής καλλιέργειας σε ιδιόκτητο οικόπεδο στο Καϊμακλί. 

Ένα άλλο ζευγάρι επιχειρηματικής συνεργασίας είναι οι Paul Costeas και Ovgu Once. Οι δύο τους ανέλαβαν μια δικοινοτική εκστρατεία εξεύρεσης δοτών μυελού των οστών, καθώς συνεργάζονται από το 2012. Τα δυο ιδρύματα (Καραϊσκάκειο Karaiskakio και Kemal Saracoglu) διοργανώνουν και πραγματοποιούν εκστρατείες εξεύρεσης δοτών μυελού των οστών. 

Για δεύτερη φορά βραβεύτηκαν πέρσι οι Βαγγέλης Ελευθερίου και Gunce Kozal, οι οποίοι οργανώνουν αθλητικές δραστηριότητες σε δύσβατες περιοχές της Κύπρου. Ο Βαγγέλης και ο Gunce γνωρίζονται από το 2012.

Η μουσική ενώνει τους ανθρώπους. Αυτό αποδεικνύουν και οι Νάταλι Νεοφύτου και Nihat Agdac. Η Νάταλι και ο Nihat είναι διευθυντές της Ορχήστρας Δωματίου Κύπρου, η οποία αποτελείται από επαγγελματίες καλλιτέχνες των δυο κοινοτήτων. 

Μάλιστα, κάποιοι νικητές των βραβείων είναι και ζευγάρι στη ζωή. Ο Λάρκος Λάρκου και η Hatice Ardost είναι μουσικοί και βραβεύτηκαν για δεύτερη φορά το 2016. Συναντήθηκαν το 2014 και δυο μήνες μετά τη γνωριμία τους παντρεύτηκαν, ενώ έχουν αποκτήσει και το πρώτο τους παιδί. 

Κάποιες ομάδες που βραβεύτηκαν για πρώτη φορά πέρσι και εντυπωσίασαν με τις ιδέες και τη συνεργασία τους είναι οι Αντιγόνη Κυριακίδου και Mehmet Yigiter, οι οποίοι δημιούργησαν το Σύνδεσμο Ακορντεόν Κύπρου. Διοργανώνουν κοινές συναυλίες με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους μουσικούς που παίζουν ακορντεόν.

Οι Σωτήρης Αντωνίου και Kutret Balci είναι οικογενειακοί φίλοι εδώ και χρόνια. Είναι και οι δυο επαγγελματίες παραγωγοί μελιού και στοχεύουν στη δημιουργία ενός αναπαραγωγικού συστήματος κυπριακών βασιλισσών μελισσών. 

Οι Ρίτα Σεβέρη και Gulden Plumer Kuchuk γνωρίζονται από το 2002 και επιδίωξή τους είναι η δημιουργία του πρώτου δικοινοτικού μουσείου στην Κύπρο.

Οι Αντουανέττα Κατσιολούδη και Belgin Demirel συνεργάζονται στην εξασφάλιση κονδυλίων για την εφαρμογή προγραμμάτων που αφορούν στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Γνωρίζονται πάνω από δέκα χρόνια και στόχος τους είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων για τη στήριξη ατόμων με σοβαρές αναπηρίες και από τις δυο κοινότητες.  

Ανατρέχοντας στη λίστα με τις 50 νικήτριες δικοινοτικές ομάδες του 2016, διαπιστώνει κανείς ότι δόθηκαν βραβεία στη συγγραφή ή μετάφραση βιβλίων, σε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις στη δημιουργία εστιατορίων ή καταλύματων (είτε στις ελεύθερες είτε στις κατεχόμενες περιοχές), αλλά και σε αρχιτέκτονες μηχανικούς που ασχολούνται με διάφορα πρότζεκτ. Βραβεύτηκαν ψαράδες, δάσκαλοι yoga, δικηγόροι, ξεναγοί, αλλά και διάφορες δικοινοτικές πρωτοβουλίες όπως το The Cyprus Friendship Program.

Θα δοθούν €750.000 φέτος σε 75 ομάδες

Σκοπός του φιλανθρωπικού έργου του Στέλιου Χατζηιωάννου είναι η ενίσχυση των κοινωνικο - οικονομικών δεσμών μεταξύ των δυο κοινοτήτων στο νησί, καθώς και η ενθάρρυνση συνεργασιών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ο κ. Χατζηιωάννου θα προσφέρει φέτος για πρώτη φορά στους νικητές το ποσό των €750.000 (το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί στην ιστορία του θεσμού, με 50% αύξηση σε σχέση με το ποσό που προσφέρθηκε τον προηγούμενο χρόνο), βραβεύοντας συνολικά 75 δικοινοτικές ομάδες, οι οποίες μπορούν να κερδίσουν €10.000 η κάθε μια.  Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μόνο μέσω της σελίδας του Stelios Philanthropic Foundation στο Facebook. 

Αιτήσεις συμμετοχής στα Stelios Bi - Communal Awards 2017, μπορούν να υποβληθούν από όλους τους τομείς συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, των τεχνών, του αθλητισμού, καθώς και από μη κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, αλλά και από εταίρους στη ζωή.

 

  Δήμητρα Λάντου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.