Η Nasa φέρεται να ερευνά μια καταγγελία για τέλεση αξιόποινης πράξης από αστροναύτη στο… διάστημα.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος εξετάζει αν μια αστροναύτης απέκτησε πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό της εν διαστάσει συζύγου της από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, κάτι που πιθανόν να είναι η πρώτη καταγγελία για αξιόποινη πράξη που διαπράχτηκε… στο διάστημα, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC.

H Αν Μακέιν παραδέχτηκε ότι είχε πρόσβαση στον λογαριασμό από τον ΔΔΣ αλλά αρνείται ότι διέπραξε αξιόποινη πράξη, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times. Η εν διαστάσει σύζυγός της Σάμερ Γουόρντεν φέρεται ότι υπέβαλε καταγγελία στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου. Έκτοτε η Μακέιν επέστρεψε στη Γη.

Η αστροναύτης δήλωσε στην εφημερίδα, μέσω ενός δικηγόρου, ότι απλώς ήθελε να διασφαλίσει ότι είναι εντάξει τα οικονομικά της οικογένειας και ότι υπάρχουν αρκετά χρήματα για να πληρωθούν οι λογαριασμοί και για την ανατροφή του γιου της Γουόρντεν, τον οποίον μεγάλωναν μαζί προτού χωρίσουν.

Η Μακέιν και η Γουόρντεν, η οποία είναι αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, παντρεύτηκαν το 2014 και η Γουόρντεν κατέθεσε αίτηση διαζυγίου το 2018.

Η Μακέιν αποφοίτησε από την διάσημη στρατιωτική ακαδημία του Γουέστ Πόιντ και έκανε περισσότερες από 800 ώρες πτήσεις με μαχητικό πάνω από το Ιράκ ως πιλότος των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνέχεια έλαβε την απαραίτητη εκπαίδευση και επιλέχτηκε να πετάξει με την Nasa το 2013.

Πέρασε έξι μήνες στον ΔΔΣ και επρόκειτο να λάβει μέρος στον πρώτο αποκλειστικά γυναικείο διαστημικό περίπατο αλλά η συμμετοχή της ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω ενός προβλήματος διαθεσιμότητας στολών του κατάλληλου μεγέθους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Nasa.

Σε ποιο δικαστήριο θα δικαστεί ένας αστροναύτης;
Το νομικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί από τις πέντε ιδιοκτήτριες του διαστημικού σταθμού–ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρώπη, Ιαπωνία, Καναδάς–ορίζει ότι ο εθνικός νόμος αφορά τους ανθρώπους και τα υπάρχοντά τους στο διάστημα.

Επομένως αν ένας υπήκοος του Καναδά διέπραττε μια αξιόποινη πράξη στο διάστημα, θα υπόκειτο στην καναδική νομοθεσία και αντίστοιχα ένας ρώσος πολίτης στην ρωσική.

Η Ευρώπη ορίζεται ως ένα κράτος, όσον αφορά το νομικό πλαίσιο, αλλά τα ευρωπαϊκά κράτη μπορούν να επεκτείνουν την εθνική τους νομοθεσία και τους κανονισμούς αναφορικά με τον εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό στο διάστημα.

Εκδοση του… κατηγορούμενου στη γη προβλέπει ο νόμος του διαστήματος
Η διαστημική νομοθεσία προβλέπει επίσης την…έκδοση στη γη, αν ένα κράτος αποφασίσει ότι επιθυμεί την δίωξη ενός πολίτη ή ενός άλλου κράτους για κάποιο παράπτωμα που τελέστηκε στο διάστημα.

Δεδομένου ότι ο διαστημικός τουρισμός είναι πλέον μια πραγματικότητα, είναι επιτακτική η ανάγκη να διώκεται το…διαστημικό έγκλημα, αλλά επί του παρόντος το νομικό πλαίσιο δεν είναι δοκιμασμένο.

Πηγή: philenews/iefimerida.gr