Με καθυστέρηση και σε σχέση με τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του «Φ», στις 19-20 Αυγούστου για την αυτοαποκαλούμενη «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου» και το δημοσίευμά μας (22/8/19) για την τουριστική εταιρεία «Παναγία» για προσκυνηματικό τουρισμό στα κατεχόμενα, το Πατριαρχείο Μόσχας, μέσω των πρακτορείων RIA News και Sputnik.gr, σχολίασε τα δημοσιεύματα με προκλητικό τρόπο, κάνοντας λόγο για «πρόκληση» ή «προβοκάτσια».

«Δημοσιεύθηκε άρθρο του Α. Βικέτου στην κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος” με τον προκλητικό τίτλο “Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην κατεχόμενη Κερύνεια”, με στόχο», όπως αναφέρεται από το Πατριαρχείο Μόσχας, «τη διάδοση της δυσπιστίας των Κυπρίων απέναντι στη Ρωσία και τη Ρωσική Εκκλησία», δήλωσε ο γραμματέας του τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας για τις Διορθόδοξες Σχέσεις, πρωθιερέας Ιγκόρ Γιακιμτσούκ. «Το άρθρο της κυπριακής εφημερίδας αναδημοσίευσαν και πολλά ελληνικά μέσα ενημέρωσης, κάνοντας λόγο για “χέρι της Μόσχας” πίσω από την εμφάνιση της “Εκκλησίας”», προστίθεται στη δήλωση.

Επίσης, ο πρωθιερέας Ιγκόρ Γιακιμτσούκ ανέφερε στο Sputnik πως: «Δεν είναι τυχαίο ότι το δημοσίευμα περιέχει αρκετές εικασίες για εισβολή στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Κύπρου και κινήσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, όμως δεν υπάρχει καμιά αναφορά ότι αυτή η κοινότητα δεν είχε ποτέ σχέση με το Πατριαρχείο Μόσχας». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία» στην κατεχόμενη Κερύνεια

Ο πρωθιερέας Ιγκόρ Γιακιμτσούκ εκφράζει, μεταξύ άλλων, την ευγνωμοσύνη του προς την ηγεσία της Εκκλησίας της Κύπρου για την άμεση ανταπόκριση και για το γεγονός ότι εξήγησε πως «η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει καμιά σχέση με αυτά». Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε στον «Φ» και στα άλλα Μέσα ότι το θέμα με την αυτοαποκαλούμενη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου θα συζητηθεί στην Ιερά Σύνοδο, στις 5 Σεπτεμβρίου. 

Ο εκπρόσωπος του τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας αναφέρθηκε επίσης και στους ορθόδοξους συμπατριώτες του, που ζουν στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι «το Πατριαρχείο της Μόσχας από την πλευρά του κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την οργάνωση της ποιμαντικής φροντίδας τους». Σε συμφωνία, προσθέτει, με την Εκκλησία της Κύπρου, «ένας ιερέας, επίσημος εκπρόσωπος της Εκκλησίας μας στην Κύπρο, επισκέπτεται τακτικά το βόρειο τμήμα του νησιού για να τελεί λειτουργίες. Ένα από τα καθήκοντά του είναι να έλθει σε επαφή με τους ανθρώπους που παραπλανήθηκαν από τους σχισματικούς και να τους εξηγήσει την καταστροφική έννοια του σχίσματος».

Έγκυρη πηγή, που παρακολουθεί τις διεκκλησιαστικές και διορθόδοξες σχέσεις, ανέφερε στον «Φ» ότι τα όσα δήλωσε ο Γιακιμτσούκ είναι «μια παράδοξη ομολογία», δηλαδή ότι στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, όπου χωρίς την άδεια των τουρκικών Αρχών δεν μπορεί να γίνει το παραμικρό, δραστηριοποιούνται Ρώσοι, έστω «σχισματικοί». «Μέχρι τώρα το Πατριαρχείο Μόσχας δεν είχε δημοσιοποιήσει κινητικότητά του στα κατεχόμενα. Τώρα αναγκάζεται να μιλήσει για την εκεί παρουσία του, που ισχυρίζεται πως είναι σε συμφωνία με την Εκκλησία της Κύπρου», συμπλήρωσε η ίδια πηγή. 

Προσκυνηματικός τουρισμός

Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι ο «θρησκευτικός τουρισμός» των Ρώσων στα κατεχόμενα ευδοκιμεί, και πέρα από το γραφείο «Παναγία» υπάρχουν και άλλα. Η «Βόρεια Κύπρος» δηλώνεται πανηγυρικά, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναφέρεται καν. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ιστοσελίδες http://www.quinta.ru/countries/severnyy-kipr/info και www.russiatourism.ru/operators/show.php?id=109385 με επίσημη καταχώρηση του ανωτέρω τουριστικού γραφείου στο υπουργείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.