Ικανοποιημένοι έφυγαν χθες από το Προεδρικό Μέγαρο οι οργανωμένοι ασθενείς οι οποίοι είχαν ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με κυριότερο στόχο να διασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από την Κυβέρνηση προτάσεις, που όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου «αλλοιώνουν τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ», παραπέμποντας βεβαίως στις εισηγήσεις εκπροσώπων του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, του Συνδέσμου των ιδιωτικών νοσοκομείων και της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου. 
 
Η συνάντηση της ΟΣΑΚ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν η πρώτη από σειρά τριών συναντήσεων που θα έχει αυτή την εβδομάδα ο Νίκος Αναστασιάδης με αντικείμενο συζήτησης το ΓεΣΥ. Αύριο ο Πρόεδρος θα ενημερωθεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ και την Πέμπτη θα έχει ίσως την κρισιμότερη συνάντηση των ημερών, με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, την Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου και την Πλατφόρμα Ιδιωτικής Ιατρικής.
 
Οι τέσσερις αυτοί φορείς, ως γνωστό έχουν προτείνει τον καθορισμό συμπληρωμών στις ιατρικές πράξεις της ενδονοσοκομειακής νοσηλείας, την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του θεσμού του προσωπικού γιατρού και την από κοινού ετοιμασία των συμβολαίων που θα κληθούν να υπογράψουν όσοι αποφασίσουν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ με τον ΟΑΥ. Από το αποτέλεσμα μάλιστα της συγκεκριμένης συνάντησης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η πορεία του Γενικού Συστήματος Υγείας ενόψει της δεύτερης φάσης εφαρμογής του τον ερχόμενο Ιούνιο. 
 
 
Από τις δηλώσεις πάντως των οργανωμένων ασθενών, διαπιστώνεται ότι από το Προεδρικό δεν υπάρχει πρόθεση για προώθηση των οποιωνδήποτε αλλαγών στο Σύστημα. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας, «εκφράζω την απόλυτη ικανοποίησή μου διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μάς το έχει δηλώσει και πιστεύω στην αποφασιστικότητα και την προσήλωση του Προέδρου σε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση». «Δεν παραγράφουμε το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα στο ΓεΣΥ. Γι’ αυτά όμως, είναι σημαντικό να λεχθεί ότι υπάρχουν οι μηχανισμοί, υπάρχει ο υπουργός Υγείας, υπάρχει ο ΟΑΥ ο οποίος είναι πάντοτε διαθέσιμος για να τα επιλύσει και αρκετά προβλήματα έχουν επιλυθεί από τον περασμένο Ιούνιο», είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ. 
 
Ξεκάθαρη κάνουν τη θέση τους οι οργανωμένοι ασθενείς και στο υπόμνημα που παρέδωσαν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. «Θα πρέπει επιτέλους να τερματιστεί οποιαδήποτε συζήτηση περί τροποποίησης της νομοθεσίας του ΓεΣΥ». 
 
Όσον αφορά τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ, «θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να μπουν σε εντατικό διάλογο μέσω του οποίου θα διασφαλιστεί η παροχή σωστών αμοιβών και αποζημιώσεων προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια βάσει αντικειμενικών, διαφανών και διεθνών κριτηρίων που να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα τόσο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων όσο και του Συστήματος» αναφέρει στο υπόμνημάα της η ΟΣΑΚ και προσθέτει: «Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία θα πρέπει η πολιτεία να προωθήσει όλα τα αναγκαία μέτρα έτσι ώστε η πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ να προχωρήσει χωρίς εμπόδια. Εισήγησή μας είναι όπως εξεταστεί η παραχώρηση οικονομικών, πολεοδομικών και φορολογικών κινήτρων, με στόχο την αύξηση της δυνατότητας των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων τα οποία έχουν δηλώσει ότι θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ».
 
Από τις επισημάνσεις των οργανωμένων ασθενών δεν απουσιάζει ούτε ο δημόσιος τομέας της Υγείας. «Θα πρέπει να στηριχθεί ο ΟΚΥπΥ στην προώθηση μέτρων και τομών για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσηλευτηρίων πέραν από τις οποιεσδήποτε τσιμεντωμένες νοοτροπίες και αναχρονιστικές αντιλήψεις» αναφέρεται στο υπόμνημα.
 
Στο μεταξύ χθες και μετά τη συνάντηση της ΟΣΑΚ με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ανακοίνωση εξέδωσε και η Ενωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου η οποία επανέλαβε την πρότασή της για κατάργηση «της λίστας» στην πρωτοβάθμια φροντίδα και εισηγήθηκε «διαχωρισμό της αμοιβής γιατρού και νοσηλευτηρίου και τον καθορισμό του ύψους των ιατρικών πράξεων. Αν θα χρειαστεί συμπληρωμή αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά έκανε τους υπολογισμούς και τους ελέγχους του ο ΟΑΥ. Αν έκανε σωστούς ελέγχους και προγραμματισμό δεν θα χρειαστούν συμπληρωμές», σύμφωνα με την ΕΝΙΚ. 
 
Eπίσημα σε Σύνδεσμο οι γιατροί του ΓεΣΥ

Επίσημα διά του Συνδέσμου τους διαβουλεύονται πλέον οι ιδιώτες γιατροί που έχουν ενταχθεί στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Προς το παρόν έχει γίνει γνωστή και επίσημη η προσπάθεια για ίδρυση του Συνδέσμου Ιδιώτων Ιατρών Συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ, ο οποίος αναμένεται ότι θα έχει την ιδρυτική του συνέλευση στα μέσα του επόμενου μήνα. 

Εκπρόσωποι της ομάδας πρωτοβουλίας για την ίδρυση του Συνδέσμου είχαν μάλιστα το τελευταίο δεκαήμερο συναντήσεις τόσο με τον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, όσο και με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας θέτοντας τις προτάσεις και εισηγήσεις τους για βελτίωση του Συστήματος και κάνοντας τις επισημάνσεις τους σε ό, τι αφορά τα προβλήματα που οι ίδιοι εντόπισαν από την εμπειρία των πρώτων τριών μηνών εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Όπως πληροφορούμαστε οι γιατροί εντοπίζουν προβλήματα στη λειτουργία του λογισμικού, πρακτικά ζητήματα στον τρόπο λειτουργίας των προσωπικών γιατρών και παιδιάτρων και τονίζουν την ανάγκη για έγκαιρη προετοιμασία για την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία, η οποία θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ σε λιγότερο από ένα χρόνο.  

Ο Σύνδεσμος έχει παράλληλα ορίσει Επιτροπές, οι οποίες θα αναλάβουν τον περαιτέρω διάλογο με τον ΟΑΥ σε θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων τους προσωπικούς γιατρούς, τους παιδίατρους, τους ειδικούς γιατρούς, το λογισμικό του ΓεΣΥ, την προετοιμασία για τη δεύτερη φάση εφαρμογής του Συστήματος και την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. 

Χθες, Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και υπό ίδρυση Σύνδεσμος εξέδωσαν την πρώτη κοινή τους ανακοίνωση καταγράφοντας τις δράσεις και ενέργειες οι οποίες, όπως συμφώνησαν, θα πρέπει να προωθηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Συγκεκριμένα «τα δύο μέρη αξιολογώντας τους πρώτους 3 μήνες εφαρμογής του κρίνουν με θετικό πρόσημο τη λειτουργία του» και υποστηρίζουν ότι «με καλή θέληση, βούληση και στενή συνεργασία όλα τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν και όλες οι προσπάθειες πρέπει να εστιάζονται στην προστασία των βασικών αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης, της καθολικότητας και της ισότητας στην πρόσβαση όλων σε ψηλό επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών».

ΟΑΥ και γιατροί συμφώνησαν ότι σε πρώτη φάση οι συζητήσεις τους θα εστιαστούν στα προβλήματα που εντοπίζονται και στις βελτιώσεις του λογισμικού συστήματος, στη μελέτη και βελτίωση του θεσμού των προσωπικών γιατρών, σε θέματα που αφορούν τους ειδικούς γιατρούς και τον τρόπο εγγραφής των γιατρών στο ΓεΣΥ, σε θέματα που αφορούν τη νομοθεσία, αλλά και σε ζητήματα «ποιότητας και ελέγχου προς αποφυγή της σπατάλης». 

Όπως αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση, «οι συζητήσεις, τα αιτήματα και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο μερών έχει αρχίσει από τα μέσα Ιουλίου και ήδη πολλές εισηγήσεις έχουν εισακουστεί από τον ΟΑΥ, λύθηκαν κάποια προβλήματα, υπάρχουν όμως και κάποια που παραμένουν». 
Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και γιατροί «συμφώνησαν ότι η προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων πρέπει να ενταθεί το επόμενο διάστημα, στο οποίο θα πρέπει επίσης να γίνει έγκαιρα και αποτελεσματικά η προετοιμασία της εφαρμογής της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ που περιλαμβάνει την ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας, καθώς και τις υπόλοιπες υπηρεσίες που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο Σύστημα». 

Οι γιατροί παρέδωσαν στον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, και τον ΟΑΥ υπόμνημα με όλες τις επισημάνσεις και εισηγήσεις τους, καθώς και αναλυτικό κατάλογο με τα μέλη των διάφορων επιτροπών που έχουν συσταθεί. 

Αναφέρεται ότι αυτή τη στιγμή στους καταλόγους του ΓεΣΥ είναι εγγεγραμμένοι συνολικά 1373 γιατροί εκ των οποίων οι 649 του δημόσιου τομέα και οι 724 ιδιώτες. 

Ο Σύνδεσμος τις επόμενες ημέρες αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση στους γιατρούς για συμμετοχή τους στην πρώτη ιδρυτική του συνέλευση. 
Αναφέρεται ότι έχουν εκδηλωθεί χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση κι άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες γιατρών του ΓεΣΥ. Δεν αποκλείεται όμως στην πορεία οι γιατροί του Συστήματος να συνασπιστούν σε πρώτο στάδιο σε έναν μόνο φορέα. 

Νέες φουρτούνες στο Δημόσιο

Στο μεταξύ ο πόλεμος μεταξύ των συντεχνιών των γιατρών του Δημοσίου και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας δεν κοπάζει. Χθες Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών και Παγκύπρια Συντεχνία Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών εξέδωσαν ανακοινώσεις εξαπολύοντας επίθεση κατά του Οργανισμού για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα δημόσια νοσηλευτήρια και κυρίως τη σωστή στελέχωση των διαφόρων τμημάτων και κλινικών.