Δεκαπέντε χρόνια και έξι μήνες πέρασαν περίπου από την πρώτη διάνοιξη οδοφράγματος προς τα κατεχόμενα, αυτό του Λήδρα Πάλλας, μέχρι τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας στις 12 Νοεμβρίου 2018. Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων ανέκαθεν πυροδοτούσε αντιδράσεις τόσο σε μερίδα της πολιτικής ηγεσίας όσο και στους Κύπριους πολίτες.

Το ίδιο συνέβη και με το οδόφραγμα της Δερύνειας. Κόντρα στις αντιδράσεις, οι νέοι της Δερύνειας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής Αμμοχώστου, τόσο από την ε/κ κοινότητα όσο και από την τ/κ κοινότητα επέλεξαν τον δρόμο της συνεργασίας, της ανταλλαγής ιδεών και της χάραξης κοινής πορείας, δημιουργώντας το Δικοινοτικό Κέντρο Famagusta Avenue Garage με τη συμβολή των Ηνωμένων Εθνών. 

Η ιδέα

Όπως ανέφεραν στον «Φ» τα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής του Famagusta Avenue Garage, αρχικά τα Ηνωμένα Έθνη είχαν θέσει ως στόχο τη δημιουργία ενός δικοινοτικού κέντρου στην περιοχή της Δερύνειας, ιδιαίτερα μετά τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δευρύνειας. Σε συνεργασία με τον Δήμο Δερύνειας, δρομολογήθηκαν οι ενέργειες για τον εντοπισμό του κατάλληλου χώρου για να φιλοξενηθεί αυτή η προσπάθεια σε σημείο προσβάσιμο και για τις δυο κοινότητες. Ένα παλιό γκαράζ –εξού και το όνομα– κρίθηκε ιδανικό για τη στέγαση των δραστηριοτήτων των δυο κοινοτήτων. 

Μετά από επαφή με τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι μετά χαράς δέχτηκαν την πρόταση, υπογράφτηκε συμφωνητικό μεταξύ τους και του Δήμου Δερύνειας, για αξιοποίηση του χώρου ως δικοινοτικό κέντρο. Στη συνέχεια, τα Ηνωμένα Έθνη ανέλαβαν την πρωτοβουλία και τη χρηματοδότηση για την προετοιμασία του χώρου και την αναβάθμιση των υποδομών του, όπως επίσης και την προσπάθεια οργάνωσης και λειτουργίας του χώρου ως δικοινοτικού κέντρου, μέσω μιας ΜΚΟ που ανέλαβε αρχικά τον συντονισμό της όλης προσπάθειας.

Τον Ιούλιο του 2018 το Famagusta Avenue Garage άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά και στα εγκαίνια συμμετείχαν δεκάδες πρόσωπα και από τις δυο κοινότητες, τα οποία είδαν θετικά το νέο εγχείρημα. Μάλιστα στα εγκαίνια κάτοικοι της Δερύνειας κλήθηκαν και έφεραν παλιές φωτογραφίες της λεωφόρου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, στην οποία βρίσκεται το Famagusta Avenue Garage, ενώ αρκετοί εθελοντές ανέλαβαν δράση προσφέροντας εδέσματα, σνακ, ποτά, γλυκά και άλλα.

 

Από τη σκέψη στη δράση

Tα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής, αλλά και οι εθελοντές του Avenue Garage δεν έχασαν καιρό. Σήκωσαν μανίκια και δουλεύουν στην ιδέα της κοινής πορείας των δυο κοινοτήτων πραγματοποιώντας εκδηλώσεις και δράσεις. 

Έχουν γίνει αρκετές δράσεις και εκδηλώσεις μέχρι σήμερα, με ποικίλο περιεχόμενο και θεματικές. Έχει γίνει μια πολύμορφη εκδήλωση για οικονομική ενίσχυση του κέντρου με μουσική, πώληση χειροτεχνιών, κατασκευή παραδοσιακών φαγητών, πώληση γλυκών, εργαστήρια χειροτεχνίας και άλλα, όπως επίσης εκδήλωση για τους πλανήτες και το διάστημα με την αδικοχαμένη Νάταλι Κρίστοφερ. 

Επίσης, έχουν γίνει, μεταξύ άλλων, μουσική βραδιά Jazz, σε συνεργασία με το info-point της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, παρουσίαση βιβλίου, jam sessions και εργαστήρι με κολλάζ εφημερίδων. Μια από τις πιο πρόσφατες, πιο επιτυχημένες και πιο πολυσυζητημένες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν ήταν η εκδήλωση «Κουρείς και μουσική για την ειρήνη». Η εκδήλωση περιελάβανε ανταλλαγή εμπειριών από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους κουρείς, μάθημα γιόγκα, εμφανίσεις μουσικών συγκροτημάτων και jam session. 

Επίσης, στον χώρο υπήρχε έκθεση σκίτσων από την Ένωση Τουρκοκύπριων Σκιτσογράφων, περίπτερα με χειροποίητα κοσμήματα και άλλες χειροτεχνίες, παιδική γωνιά, καθώς και φαγητό, ποτό και σνακ. 

Επαφή έχει γίνει και με τον «Σύλλογο Διγλωσσίας Κύπρου», προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο έναρξης μαθημάτων Ελληνικών και Τουρκικών. Στο πλάνο μας υπάρχουν, φυσικά, πολλές σκέψεις για εκδηλώσεις και δραστηριότητες που θα ανακοινωθούν στην πορεία. Η πιο πρόσφατη, που μπορούμε και να ανακοινώσουμε, είναι ένα εργαστήρι ενάντια στη ρητορική μίσους, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30. Το Famagusta Avenue Garage από τις 15- 25 Οκτωβρίου θα φιλοξενήσει έκθεση της Άννας Φράνκ σε συνεργασία με την Ολλανδική Πρεσβεία και το Δήμο Δερύνειας. 

Η χρηματοδότηση της προσπάθειας 

Η προσπάθεια βρίσκεται στα αρχικά στάδια και η διαχειριστική επιτροπή αναφέρει πως οι πόροι είναι περιορισμένοι. Για τον σκοπό αυτόν έχει γίνει ένας σχετικός προγραμματισμός εκδηλώσεων, οι οποίες, πέραν της θεματικής και της ουσίας τους, ευελπιστούν πως θα συνεχίζουν να προσφέρουν και σε οικονομικό επίπεδο για τις ανάγκες λειτουργίας του Κέντρου. Επιπλέον, έχει γίνει μια προσπάθεια εξεύρεσης διάφορων προγραμμάτων επιχορήγησης και άντλησης κονδυλίων. 

 

 

«Μεγάλη τιμή για μας υπήρξε η λήψη ενός «Orange Tulip Fund», ύψους €6.000, το οποίο δίνεται από την πρεσβεία της Ολλανδίας στην Κύπρο, για δραστηριότητες που στοχεύουν την ενθάρρυνση της δικοινοτικής συνεργασίας, αν και ακόμα βρισκόμαστε στα πρώτα μας βήματα. Επίσης, έχουμε υποβάλει αίτηση για τα δικοινοτικά βραβεία που δίνονται από τον κ. Στέλιο Χατζηιωάννου, τα διαπολιτισμικά βραβεία «Intercultural Achievement Awards 2019» της αυστριακής Κυβέρνησης, όπως επίσης και το «2019 Transformative Action Award», της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. 

Επίσης, τα Ηνωμένη Έθνη στηρίζουν κατά καιρούς οικονομικά δράσεις μας, ο Δήμος Δερύνειας, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και φυσικά ο ίδιος ο κόσμος μέσα από εισφορές. Η εξεύρεση νέων τρόπων χρηματοδότησης και άντλησης κονδυλίων βρίσκεται στην καθημερινή μας ατζέντα», αναφέρει μεταξύ άλλων η διαχειριστική επιτροπή.

Mε την αρωγή των κατοίκων της περιοχής 

Ο χώρος έχει αγκαλιαστεί θερμά από τους κατοίκους της περιοχής και αυτό φαίνεται από την επιτυχία και τη μαζικότητα των εκδηλώσεων, ειδικά με τη συμμετοχή πολλών νέων και από τις δύο κοινότητες. Φυσικά, υπάρχουν και οι αντίθετες φωνές, σε πολύ περιορισμένο βαθμό, οι οποίες αντιτίθενται ακόμα και στην ίδια την λειτουργία του οδοφράγματος. 

Χώρος συνάντησης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων

Το Famagusta Avenue Garage είναι ένας χώρος συνάντησης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, όλων των ηλικιών, που στόχο έχει την ανάπτυξη της συνεργασίας, του διαλόγου, της συμμετοχικότητας, της ενδυνάμωσης της φωνής των νέων, της ενασχόλησης με ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη μετανάστευση, την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσης, της ισότητας των φύλων και πολλά άλλα. 

Στόχος είναι μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων, δραστηριοτήτων, συζητήσεων, εργαστηρίων κ.λπ., οι συμμετέχοντες να έρθουν πιο κοντά, να δημιουργήσουν μια κοινή αντίληψη ο ένας για τον άλλον και ένα αμοιβαίο σεβασμό στα χαρακτηριστικά της κάθε κοινότητας, δημιουργώντας έτσι έδαφος για μια ειρηνική και ευημερούσα Κύπρο. Τη διαχείριση του κέντρου έχει αναλάβει μια διαχειριστική επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 άτομα, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, όλοι εθελοντές. 

Η επιτροπή έχει υπό την ευθύνη της τη συνολική λειτουργία και διαχείριση του κέντρου, τον συντονισμό και τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, την επαφή και επικοινωνία με τα Ηνωμένα Έθνη, τις τοπικές Αρχές, τα ΜΜΕ, τις πρεσβείες κ.λπ. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής όσων ενδιαφέρονται, έχουμε συστήσει 6 θεματικές υπο-επιτροπές, που λειτουργούν υπο-βοηθητικά στη δράση της διαχειριστικής επιτροπής και στόχος τους είναι η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ατόμων που έχουν κοινά ενδιαφέροντα και η κατάθεση στη διαχειριστική επιτροπή απόψεων και εισηγήσεων για δραστηριότητες, τρόπους δράσεις και εκδηλώσεις (υπο-επιτροπή Μουσικής, υπο-επιτροπή Αθλητισμού και Περιβάλλοντος, υπο-επιτροπή Εικαστικών/Καλλιτεχνική, Πολιτιστική υπο-επιτροπή/Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπο-επιτροπή Εκπαίδευσης, υπο-επιτροπή Τύπου και Επικοινωνίας). 

Η εγγραφή στις υπο-επιτροπές είναι ελεύθερη για όλους και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας για να δηλώσει το ενδιαφέρον του. Εννοείται, βεβαίως, πως ο χώρος μπορεί να αξιοποιηθεί από οποιαδήποτε ομάδα, οργανισμό, άτομα κ.ο.κ. για την πραγματοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων, που συμβαδίζουν και προωθούν τους στόχους και σκοπούς στους οποίους εδράζεται η λειτουργία του Famagusta Avenue Garage ως δικοινοτικού κέντρου.

Τα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής τονίζουν πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Famagusta Avenue Garage αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του στην Κύπρο, ως «ένας χώρος που συνεχίζει να δείχνει προοπτική ως μια κυψέλη δικοινοτικής δραστηριότητας στην περιοχή». Επίσης, χαρακτηριστικό της στήριξης, αλλά και της σημασίας που δίνουν τα Ηνωμένα Έθνη στη λειτουργία του χώρου είναι η επίσκεψη στον χώρο τόσο της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, κας Elizabeth Spehar, όσο και του βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Jean-Pierre Lacroix.
 

Με το βλέμμα στο μέλλον 

Επιθυμία των εμπλεκομένων είναι το Famagusta Avenue Garage να αποτελέσει ένα αυτοχρηματοδοτούμενο κέντρο, που θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, ανοικτό σε όλο τον κόσμο.

Στοχεύουν, επίσης, στη μετεξέλιξη της διαχειριστικής επιτροπής σε μια ΜΚΟ που θα διαχειρίζεται, με θεσμοθετημένες αρχές και κανονισμούς πλέον, τον χώρο, ο οποίος ευελπιστούμε να εξελιχθεί σε μια κυψέλη δημιουργίας, καινοτομίας, πολιτισμού, συνεργασίας, κτισίματος εμπιστοσύνης και ανταλλαγής γνώσης και εμπειριών. Σε ένα χώρο συνεύρεσης παλιών και νέων φίλων, εξιστόρησης ιστοριών και επαφής των ανθρώπων της περιοχής. 
 

Περισσότερες πληροφορίες για το Famagusta Avenue Garage μπορείτε να βρείτε στην σελίδα του στο Facebook.