Αγανάκτηση μέσα στους Αμμοχωστιανούς, αλλά και σε όλο τον κυπριακό λαό προκαλούν οι εξελίξεις στην περίκλειστη πόλη, όπως σημειώνει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.
 
Ο κ. Στεφάνου σημειώνει ότι «χρειάζεται ενεργοποίηση της κυβέρνησης για να αποτραπούν τα τετελεσμένα και όχι να κλαίμε επί νέων τετελεσμένων».
 
Αυτούσια η δήλωση:

Οι εξελίξεις γύρω από την Αμμόχωστο και τη δρομολόγηση ενεργειών για τον εποικισμό της περίκλειστης πόλης δικαιολογημένα προκαλούν αγανάκτηση μέσα στους Αμμοχωστιανούς αλλά και σε όλο τον κυπριακό λαό. Συνολικά, το σκηνικό στο Κυπριακό πρέπει να προκαλεί βαθύτατο προβληματισμό και ανησυχία.
 
Όσον αφορά την Αμμόχωστο, χρειάζεται ενεργοποίηση της κυβέρνησης για να αποτραπούν τα τετελεσμένα και όχι να κλαίμε επί νέων τετελεσμένων. Στα χέρια μας έχουμε ένα ισχυρό όπλο, τα δύο Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το 550 και 789, που για δεκαετίες αποτέλεσαν τη διπλωματική και πολιτική ασπίδα της Αμμοχώστου. Πριν από όποιες ενέργειες όμως, απαιτείται να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ως προς το τι πραγματικά συντελείται και δρομολογείται στην Αμμόχωστο. Η διγλωσσία δεν έχει τερματιστεί. Κατά δεύτερο, πρέπει να γίνει σοβαρή μελέτη και προεργασία πριν από κάθε ενέργεια που θα ληφθεί ώστε να έχει θετικό αποτέλεσμα και να ισχυροποιεί τις θέσεις. Αναμένουμε, προς τούτο, ενημέρωση από την κυβέρνηση σε σχέση με όσα έχει υπό μελέτη.
 
Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι να επιτευχθεί η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Αυτό είναι που μπορεί αποτελεσματικά να αναχαιτίσει τις τουρκικές ενέργειες για εποικισμό της περίκλειστης πόλης και την ένταση της επιθετικότητας της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό είναι που μπορεί να ανοίξει το δρόμο και λύση αρχών στο Κυπριακό, εφόσον συναινέσει η κατοχική δύναμη, που να απελευθερώνει και να επανενώνει την Κύπρο.

 
Πηγή: Philenews