Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία. Οι Βρετανοί βουλευτές υπερψήφισαν την τροπολογία του πρώην συντηρητικού βουλευτή Όλιβερ Λέτουιν, ο οποίος εκδιώχθηκε από το κόμμα από τον Τζόνσον, η οποία προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής. Η τροπολογία πέρασε με 322 υπέρ έναντι 306 κατά.

Το αποτέλεσμα αυτό μεταθέτει την έγκριση της συμφωνίας του πρωθυπουργού, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του νομοσχεδίου για την αποχώρηση, που την ενεργοποιεί.

Και παρόλο που ο Τζόνσον πιστεύει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, άλλοι πιστεύουν ότι θα χρειαστεί σύντομη «τεχνική» καθυστέρηση.

«Η Κομισιόν σημειώνει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την τροπολογία με την ονομασία Letwin, και το γεγονός πως η Συμφωνία Αποχώρησης δεν ετέθη σε ψηφοφορία», ανακοίνωσε η Επικεφαλής Εκπρόσωπος Μίνα Αντεέβα, τονίζοντας πως «εναπόκειται στην κυβέρνηση του ΗΒ να ενημερώσει την ΕΕ για τα επόμενα βήματα».
 

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου θα αποφασίσει τη Δευτέρα αν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προτείνει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σχετικά με το Brexit.

Υπάρχει ένας κανόνας στο Κοινοβούλιο σύμφωνα με τον οποίο ένα ερώτημα δεν μπορεί να τίθεται δύο φορές στη διάρκεια της ίδιας συνόδου.

Ο υπουργός της κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, δήλωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει τη συμφωνία σε συζήτηση και ψηφοφορία τη Δευτέρα.

«Θα το σκεφτώ και θα δώσω αυτή που ελπίζω να είναι μια πλήρως μελετημένη απόφαση για το θέμα αυτό τη Δευτέρα», είπε ο Μπέρκοου.

Όπως είπε αντιδρώντας στο αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, η κυβέρνηση θα φέρει την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο και στη συνέχεια, πιθανότατα την Τρίτη, θα επιδιώξει να πετύχει την έγκριση της συμφωνίας με νέα ψηφοφορία.

Η νέα καθυστέρηση, ωστόσο, συνεπάγεται την ενεργοποίηση της λεγόμενης «νομοθετικής πράξης Μπεν», που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναβολή του Brexit εφόσον δεν υπάρχει επικυρωμένη συμφωνία μέχρι απόψε.

Ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί μια νέα αναβολή του Brexit. «Θα πω στην ΕΕ ότι περαιτέρω καθυστέρηση θα είναι κακή για τη χώρα. Θα συνεχίσω να κάνω ό,τι μπορώ για να υλοποιήσω το Brexit στις 31 Οκτωβρίου», σημείωσε.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών απάντησε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι πρέπει να υπακούσει το νόμο, καλώντας τον να σκεφτεί προσεκτικά τις κινήσεις του.

Ο ηγέτης του SNP στο Γουέστμινστερ Ίαν Μπλάκφορντ προειδοποίησε τον κ. Τζόνσον ότι αν αγνοήσει το νόμο «θα βρεθεί στο δικαστήριο».

 
Τι ελέχθη νωρίτερα, πριν από την υπερψήφιση της τροπολογίας Λέτουιν
 
Η συμφωνία για το Brexit επιτρέπει στην ΕΕ και στο Λονδίνο να πάνε μπροστά, λέει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον 

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε σήμερα, κατά την έναρξη μιας ιστορικής συνόδου του Κοινοβουλίου, πως η συμφωνία για το Brexit την οποία εξασφάλισε από τις Βρυξέλλες αποτελεί έναν «νέο τρόπο να πάμε μπροστά» τόσο για τη Βρετανία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαιρετίζοντας «μια νέα καλύτερη συμφωνία τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την ΕΕ» ο Συντηρητικός πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να «ενωθούν και να ενώσουν τη χώρα» και να εγκρίνουν τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ψηφοφορία «ιστορική ευκαιρία» να «υλοποιήσουμε το Brexit» και να «επιτρέψουμε στη χώρα να πάει μπροστά» τρία και πλέον χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Brexit: Το DUP πιθανόν να υποστηρίξει μια τροπολογία

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ακόμη πως οποιαδήποτε αναβολή του Brexit θα ήταν «δαπανηρή και καταστροφική».

«Μια νέα αναβολή θα ήταν άχρηστη, δαπανηρή και καταστροφική», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, 12 ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία διαζυγίου.

 Ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο, είπε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν

Ο ηγέτης των Βρετανών αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο για το Brexit, προσθέτοντας πως οι βουλευτές του κόμματός του δεν θα υποστηρίξουν τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Το να ψηφίσουμε υπέρ μιας συμφωνίας σήμερα δεν θα δώσει τέλος στο Brexit. Δεν θα φέρει σιγουριά και ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο», είπε ο Κόρμπιν στο Κοινοβούλιο.

«Κατανοώ πλήρως την απογοήτευση και την κόπωση σε όλη τη χώρα και σε αυτό το Σώμα. Αλλά απλώς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε υπέρ μιας συμφωνίας που είναι ακόμη χειρότερη από εκείνην που το Σώμα αυτό απέρριψε τρεις φορές», είπε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Την ίδια ώρα, ο σκιώδης υπουργός Brexit των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ σχολίασε ότι η συμφωνία είναι «παγίδα προς ένα no deal», εκτιμώντας ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ στο τέλος της μεταβατικής περιόδου η διμερής σχέση θα υπαχθεί στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου – κάτι που θα συνιστούσε no deal.

Μια σειρά άλλων βουλευτών στάθηκαν στην ντε φάκτο δημιουργία τελωνειακών και κανονιστικών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι αριθμοί

Σε ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο, όπου δεν έχει πλειοψηφία, και με τους αντιπάλους του να σχεδιάζουν να τους προκαλέσουν τη μέγιστη πολιτική ζημιά ενόψει επικείμενων εκλογών, ο Τζόνσον πρέπει τώρα να κερδίσει την υποστήριξη 320 βουλευτών για να περάσει τη συμφωνία του μέσω ενός ναρκοθετημένου νομοθετικού Σώματος.

Αν κερδίσει, θα περάσει στην Ιστορία ως ο ηγέτης που ολοκλήρωσε ένα Brexit με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Αν αποτύχει, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ταπείνωση, καθώς υποσχέθηκε επανειλημμένα ότι θα φέρει εις πέρας το Brexit «πάση θυσία» μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να κερδίσει τη στήριξη βουλευτών, υποσχόμενη πως μόλις η συμφωνία αποχώρησης εγκριθεί, το Κοινοβούλιο θα έχει λόγο στις συνομιλίες με την ΕΕ για το εμπόριο και για τα εργασιακά δικαιώματα.

Τα επιχειρήματά του φαίνεται να έπεισαν τους πιο σκληρούς υποστηρικτές του Brexit στο Συντηρητικό κόμμα του. Ένας από αυτούς, ο Στιβ Μπέικερ, δήλωσε σήμερα ότι θα την ψηφίσει. 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ήδη ότι θα την καταψηφίσουν: το κεντρώο κόμμα Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (19 ψήφοι) και οι Σκοτσέζοι εθνικιστές του SNP (35 ψήφοι) τάσσονται κατά του Brexit, το Εργατικό Κόμμα (242 ψήφοι) εκτιμά πως η νέα συμφωνία καθιστά πιο ευάλωτα τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι Πράσινοι (μία ψήφος) ότι δεν σέβεται το περιβάλλον.
 
Κυρίως όμως οι Βορειοϊρλανδοί Ενωτικοί του DUP (10 ψήφοι), αν και σύμμαχοι του Μπόρις Τζόνσον στο Ουέστμινστερ, θεωρούν απαράδεκτο το διαφορετικό καθεστώς που αποδίδει το κείμενο στη Βόρεια Ιρλανδία.
 
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα πείσει ορισμένους Εργατικούς καθώς και ανεξάρτητους, κυρίως τους βουλευτές που αποπέμφθηκαν από το Συντηρητικό κόμμα γιατί εναντιώθηκαν σε μια «μη συμφωνία».

Υπουργός Brexit: Όχι σε νέα παράταση

Το ενδεχόμενο νέας παράτασης απέκλεισε ο υπουργός, αρμόδιος για το Brexit, Στέφεν Μπάρκλεϊ, λίγο πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Δεν έχουμε πρόθεση να πάμε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020» ξεκαθάρισε.

Η διαδικασία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εκφώνησε ομιλία προς τους βουλευτές, και στη συνέχεια ακολουθεί συζήτηση, έπειτα θα γίνουν ψηφοφορίες επί τροπολογιών και τελικώς – αν όλα οδεύσουν σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα – οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν επί της συμφωνίας Τζόνσον.

Οι τροπολογίες

Η βρετανική κυβέρνηση κατέθεσε δύο προτάσεις προς συζήτηση στην έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου: η πρώτη που ζητά την έγκριση του σώματος για τη νέα συμφωνία του Τζόνσον, και η δεύτερη που ζητά την έγκριση για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Στην δεύτερη αυτή πρόταση, οι βουλευτές του Εργατικού κόμματος, Πίτερ Κάιλ και Φιλ Γουίλσον, προτείνουν τροπολογία που ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι εάν η συμφωνία δεν κερδίσει την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, τότε οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν πάνω στην τροπολογία των Κάιλ-Γουίλσον, και η οποία εάν εγκριθεί, θα ζητά από την κυβέρνηση να θέσει στην επιλογή των πολιτών οποιουσδήποτε όρους για το Brexit.

Μία ακόμη τροπολογία προτείνει για σήμερα ο πρώην βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν, την οποία χαρακτηρίζει ως «ασφαλιστική δικλείδα» στο νόμο Μπεν – που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση στο Brexit, εάν δεν υπάρξει έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης. Η τροπολογία αυτή προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής. Τη συγκεκριμένη τροπολογία υπογράφουν μεταξύ άλλων, οι πρώην υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης που διαγράφηκαν, Φίλιπ Χάμοντ και Ντέιβιντ Γκοκ.

Πηγή: philenews / AΠΕ – ΜΠΕ / protothema.gr